25.07.2024
Fac ultimele pregătiri. Vineri (26 iulie 2028) plec spre prima mea ediție de Jocuri Olimpice. Da, chiar se întâmplă. Voi merge la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

Din 2017, de când am aflat că Jocurile vor avea loc la Paris, am zis că o să merg. Între timp, am terminat două facultăți, un master, m-am reîntors în Timișoara, am coordonat un proiect cultural și mi-am deschis propria firmă. Dar dorința nu s-a stins. De fapt a devenit și mai arzătoare. Știu că le spuneam cunoscuților că eu voi merge acolo și parcă de fiecare dată când o verbalizam, devenea un pic mai reală.

De ce sunt atât de importante și mediatizate aceste Jocuri Olimpice? Pentru că o dată la patru ani, sportivi din întreaga lume se întâlnesc și au șansa să concureze cu cei mai buni dintre cei mai buni. Este un festival al sporturilor. Un festival care cred că pe lângă măiestria sportivilor, recordurilor doborâte, arenelor construite și medaliilor oferite, ne arată că țările de pe toate continentele se pot aduna împreună, că sportivi asiatici, europeni, americani, de culoare pot să își dea mână, pot concura împreună și se pot bucura împreună.

La această ediție a Jocurilor Olimpice de Vară vor fi 10.500 sportivi. Este prima ediție a Jocurilor în care va exista un număr egal de femei și bărbați participanți. Este prima ediție în care ceremonia de deschidere a Jocurilor nu va avea loc pe un stadion, ci pe râul Sena.

106 sportivi vor reprezenta România la Paris. Avem reprezentări în următoarele sporturi: înot, box, atletism, gimnastică artistică, gimnastică ritmică, canotaj, kaiac-canoe, polo, lupte, tenis, tenis-de-masă, scrimă, yachting, triatlon, haltere, ciclism, judo și tir cu arcul.

La canotaj avem cea mai mare delegație din lume, 45 de sportivi calificați și probabil și sportul de unde vin cele mai multe speranțe.

Portdrapelul României la ceremonia de deschidere de pe 26 iulie 2024 vor fi doi canotori: Ionela și Marius Cozmiuc, soț și soție.

Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, se așteaptă ca delegația României să ia 6 medalii la această ediție, dar jurnaliștii de la Sport Illustrated, o revistă dedicată sportului, cred că vom cuceri 12 medalii. Ar fi într-adevăr un lucru de vis.

Fryge, Mascota Jocurilor Olimpice 2024

Eu sper să ne bucurăm de fiecare medalie olimpică obținută (indiferent dacă este de aur, argint sau bronz), așa cum ne-am bucurat pentru calificarea echipei naționale de fotbal în optimi la Campionatul European 2024. Sper că nici o medalie să nu fie trecută cu vederea și sper ca primele știri din sport de la ora 19 să nu fie despre fotbal, ci despre forța, determinarea și visul împlinit al sportivilor români de la Paris.

În bagajul meu va fi și un steag tricolor și un mare "Hai, România" în suflet.

P.S.: Pentru mai multe povești reale, cu emoții despre și cu sportivii români la Paris, vă îndemn să o urmăriți și pe Andreea Giuclea și site-ul Lead.ro.

0 comentarii

Publicitate

Sus