29.07.2024
Textele din seria Prostia au fost scrise ca temă a cursului de scriere Wannabe - Fabrica de Scriitori al lui Mihai Buzea (1 aprilie - 1 iunie 2024). LiterNet va publica o parte din textele scrise în cadrul acestui curs.

 Indicația lui Mihai Buzea pentru această temă a fost foarte simplă: "Scrieți o povestire pe tema prostiei."


Misiune îndeplinită
George-Cosmin Borș

Raport din data de 01.06.2024

Am onoarea să vă raportez următoarele:

În data de 30.05.2024, la orele 10:45, mă aflam în exercitarea obligațiilor de serviciu, mai precis patrulam pe teritoriul comunei Chirnogeni, pe strada Albinelor, când am observat o copilă de aproximativ opt ani care a ieșit în viteză dintr-o curte făcând semne insistente. Am oprit automobilul în afara zonei carosabile, după care i-am solicitat fetei informații cu privire la motivul gesturilor sale. Astfel, am fost informat despre situația pe care o voi descrie succint mai jos și m-am grăbit să pătrund în perimetrul curții, pe care, de altfel, am recunoscut-o ca aparținând preotului din localitatea Chirnogeni, părintele Rogozeanu Ștefan, o mai veche cunoștință.

În interiorul curții, am constatat prezența a două persoane întinse pe sol și aflate aparent sub influența băuturilor alcoolice. Una dintre ele era preotul Rogozeanu, iar cealaltă era domnul Costescu Marcel, un consătean cunoscut mie pentru producerea și comercializarea produselor apicole. Domnul Costescu prezenta, la nivelul coapsei piciorului stâng, o plagă rezultată prin înjunghiere, motiv pentru care am alertat imediat serviciile de urgență, la numărul de telefon 112.

În urma declarațiilor celor implicați, am fost capabil să reconstitui desfășurarea evenimentelor din ziua respectivă. Așadar, la orele 09:00, domnul Costescu s-a prezentat acasă la părintele Rogozeanu, răspunzând invitației acestuia de a elimina definitiv un cuib de viespi apărut în mod inoportun în coronamentul unui prun din grădină. În urma consumului vinului rămas de la ultima împărtășanie, cele două părți au picat de comun acord să colaboreze și la sacrificarea porcului proprietate personală a părintelui, identificat sub numele Ghiță, pe motiv că devenise prea gras și întreținerea sa era costisitoare. Din păcate, în urma unor circumstanțe neclare, tentativa de asanare a animalului menționat a avut ca rezultat înjunghierea din culpă a domnului Costescu de către părintele Rogozeanu și evadarea lui Ghiță spre partea din spate a grădinii, unde constituia un pericol real pentru suprafețele cultivate cu produse legumicole.

Din atare motiv și la rugămintea preotului, am considerat că este de competența mea să intervin pentru a facilita capturarea suspectului. Neavând la îndemână echipamente specializate, am confecționat pe loc un laț dintr-un sul de sfoară decorativă de grosime 16 mm. Conform planului anterior convenit, m-am pregătit să întâmpin animalul frontal, pentru a aplica asupra sa tehnicile de imobilizare specifice. În acest timp, după o urmărire care a durat aproximativ trei minute, părintele Rogozeanu a reușit să plaseze lațul în jurul grumazului lui Ghiță. Imediat a devenit evidentă o eroare survenită în procesul de planificare, anume faptul că, la celălalt capăt al funiei, fusese plasată copila de opt ani a preotului. Sarcina ei principală era aceea de a împiedica porcul să înainteze, prin susținerea fermă a sforii cu ambele brațe.

Din nefericire, din cauza diferenței semnificative de masă corporală, trupul fetei a fost smuls, părăsind temporar contactul cu solul, și translatat cu viteză spre partea dorsală a animalului. Dând dovadă de o admirabilă reziliență, copila a rămas ancorată de sfoară, parcurgând astfel, prin târâre în contact cu noroiul, o distanță de aproximativ douăzeci de metri, înainte de a elibera funia. Eforturile ei au făcut să mă pot poziționa în imediata vecinătate a animalului, moment în care am încercat să-i aplic un procedeu de proiectare uki-goshi - aruncare peste șold, studiat la cursurile de luptă corp la corp. Din nefericire, pentru că suspectul nu purta chimono și dispunerea membrelor sale era diferită de cea a oamenilor, nefiindu-mi astfel familiară, nu am beneficiat de cea mai bună priză și procedeul a eșuat, eu fiind cel care m-am trezit trântit pe spate. Mai mult decât atât, am fost nevoit să evit, în ultima clipă, lama cuțitului părintelui Rogozeanu, care se năpustise furios asupra porcului, dar îl ratase din nou.

După ce m-am ridicat în picioare, aflat sub influența unui sentiment de panică și zădărnicie, nu am identificat altă soluție decât întrebuințarea armamentului din dotare. Așadar, cu suspectul aflat la o distanță de aproximativ zece metri și pregătit de noi acțiuni de ultragiere, am recurs la comenzile "Stai pe loc!", "Culcat!" și "Mâinile la spate!". Observând refuzul acestuia de a se conforma, am executat două focuri de avertisment în plan vertical cu pistolul Carpați din dotare. În mod regretabil, am omis totuși să verific existența vreunui obstacol pe direcția de tragere și, din pură întâmplare, gloanțele au perforat exact cuibul de viespi menționat anterior în raport, producând fracturarea sa în bucăți și prăbușirea acestora pe suprafața solului.

Din acel moment, atenția mea a fost complet distrasă de intervenția agresivă a locatarilor cuibului, în urma căreia m-am ales cu șaptesprezece înțepături dureroase, dispuse pe întreaga suprafață a corpului, așa cum se poate observa în fotografiile anexate.

Cu toate acestea, consider un aspect pozitiv al misiunii mele eliminarea cuibului de viespi pentru care domnul Costescu fusese chemat de la bun început, aspect pe care mi l-a confirmat inclusiv domnia sa, în ambulanța care ne-a transportat pe amândoi la spitalul de urgență din Constanța.

În ceea ce-l privește pe Ghiță, dețin informații conform cărora a părăsit în totalitate curtea părintelui, după ce a culcat la pământ o secțiune a gardului de lemn care o împrejmuiește. Conform regulamentului, a fost dat în urmărire generală pe tot perimetrul comunei Chirnogeni, dar și în împrejurimi.

Față de cele raportate, vă rog dispuneți.

Agent principal de poliție, Cosmin Petrescu.

0 comentarii

Publicitate

Sus