29.07.2024
Deși ieri (27 iulie 2024) am văzut prima competiție, astăzi (28 iulie 2024) am simțit cu adevărat spiritul olimpic.

Sâmbătă (27 iulie 2024), Parisul s-a simțit ca într-o zi de toamnă. A fost frig și a plouat toată ziua. Dar acest lucru, nu a oprit spectatorii să meargă la proba de ciclism contratimp pe șosea, masculin. Mă uit de 10 ani la ciclism. Îmi place și savurez fiecare cursă. Ieri, nu aveam un favorit. Am ales să mă bucur de spectacol. Sentimentul că în sfârșit îi vezi atât de aproape pe marii cicliști ai momentului a fost unic pentru mine. În final, lupta pentru aur s-a dat între belgianul Remco Evenepoel și italianul Filippo Ganna. Evenepoel a devenit campion olimpic, învingându-și rivalul cu doar 15 secunde. 15 secunde pentru un titlu olimpic.

Astăzi (28.07) am avut primele emoții "românești". Cu tricolorul în mână, cu emoții și încredere am pornit spre La Defense Arena, locul unde se țin competițiile de înot. M-au surprins cu adevărat clădirile din celebrul cartier de afaceri francez, iar apoi m-a surprins șirul de oameni care stătea la coadă să intre în arenă. M-a cuprins un val de fericire, entuziasm și nerăbdare. M-a cuprins spiritul olimpic.

Oameni din diferite părți ale lumii care au venit să își susțină sportivii. Brazilieni, canadieni, americani, japonezi, irlandezi, români, cu toții stăteam împreună așteptând să vedem înotătorii momentului.

Am țipat, m-am bucurat și m-am simțit onorată să îl pot vedea pe David Popovici cum a intrat cu cel mai bun timp în semifinala probei de 200 de metri liber. Am simțit că sunt spectator la o pagină importantă din cariera sa. Bucuria a fost și mai mare când și românca Rebecca Diaconescu s-a calificat în semifinalele aceleași probe, un rezultat excelent.

Seara, ne-am uitat cu toții din nou la David. Mâine va intra în competiție de pe cel mai bun culoar pentru că și-a devansat toți adversarii și în semifinală. Uluitor. Evoluțiile lui te lasă fără cuvinte. Și îndrăznesc să sper că mâine (29 iulie 2024) se va scrie încă o pagina din istoria sportului românesc.

Dar pentru mine adevărata bucurie a serii a venit de la gimnastică. Calificare în finala pe echipe. Suntem în primele 8 echipe ale lumii din nou. ÎN SFÂRȘIT. Echipa formată din Ana-Maria Bărbosu, Sabrina Maneca-Voinea, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarță și Andreea Preda AU REUȘIT. S-au unit, s-au încurajat și au demonstrat că se poate. (Ultima calificare în finala pe echipe a fost la Jocurile Olimpice de la Londra 2012). Iar Ana-Maria Bărbosu și Amalia Ghigoarță s-au calificat în concursul la individual compus. Avem participare și în alte trei finale pe aparate: Sabrina Maneca-Voinea la bârnă și sol și Ana-Maria Bărbosu la sol.

Competiția a fost dominată de Statele Unite ale Americii și de stelara Simone Biles, care pare de neoprit (calificată la Individual compus cu aproape 2 puncte în plus față de brazilianca Rebeca Andrade, situată pe locul 2).

Dar simt că va fi mai mult decât am sperat la această ediție de Jocuri. Cred că Parisul va purta noroc României.

0 comentarii

Publicitate

Sus