16.08.2024
George Dometi
Dumnezeu stă aplecat. O tot freacă de ceva vreme. Menta începe deja să se lichefieze. Atunci îl strigă pe Rafa să-i aducă un cub glaciar din cuaternar și începe să-l zdrobească cu ciocanul din dotare. Le amestecă bine și-n timp ce se mulge din țâța abundenței, de unde curge lapte și miere, tot adaugă puțin câte puțin din fiecare suflet refuzat până devine o cremă hidratantă pentru papilele gustative. Ia un măr, îl golește de conținut, îl face cornet și-i servește pe toți îngerașii cu una divină.

Carmen Tot
Îți spun eu, Jefă, de la mădeancă ni se trage. De cân' o trecut ea podu' păstă Mureș, în sat, moartă, înghețată pă cal, cu desajele pline din târgu' Lugojului. O căutat-o careva, ori o întrebat de ea? Nu. No, ai văzut? Nu-i a bună. Degeaba o făcut popa sfânta slujbă, că ea s-o făcut strîgoi și acu' nu ne mai ajunge să trajem clopotu', că nu îi e frică de clopot, numa vârfu' de argint o omoară. Așe că du-te iute, cheamă-l pe Sandu afară, să vorovim. El sângur știe să bată țărusu' în inimă. S-o ducă necuratu' de-aci.

Dorin Vasile
L-am întâlnit în parc. Jucam șah. Absorbit, uitase în mână o înghețată. Își sprijinea bărbia în podul palmei. Era cam cald, înghețata se topea scurgându-se pe antebraț. Părea că nu observă mica baltă de sub cot. N-a mișcat nici când au prins să roiască muștele. Sau când o pasăre ireală i-a ciugulit din cornet. Zeama o luă la vale. Trecătorii alunecau, șoferii opreau și claxonau aiurea. Dar mirosea frumos. A ceva. Mi-am agitat mâinile în fața lui. Nimic. Parcă era suspendat între pământ și cer. Îi zic. Mută, mă.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În august 2024, grupul are 13.230 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel, Monica Aldea și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus