24.08.2024
Răzvan Drăgoi
Simți? Imaginile au gust. Au textură. Aromă. Au nebunie, dacă nu simți nebunia din spatele regulilor, atunci devin plictisitoare. Fotografia nu-i doar o poveste. Există un secret care, ca toate marile taine, e la vedere. Anume că niciodată o fotografie nu-i doar despre fotograf, cameră, obiectiv sau subiect, ci despre tine. Ce-am eu cu un portret de Annie Leibovitz? Nimic, în afara cazului în care-mi dă o anumită stare. Magia e mereu despre tine. În timp ce tu citeai, ți-am fotografiat sufletul.

Andra Toropoc
Anual își schimba poza de profil, convinsă că-i era așteptată cu nerăbdare metamorfoza. De fapt, doar hainele erau altele căci ea se etala mereu în poziție de popic, cu aceeași grimasă întrezărită prin breton. De data asta a pus selfie-ul în costum de baie ca să epateze rapid privitorii. Însă i-a căzut fața când a citit prima reacție: ești în călduri, Babette? Mda, exagerase, dar se săturase să fie fată bătrână cum îi ziceau vecinii. Cum se săturase și să facă goală yoga pe balcon, așteptând în van vreun paparazzo.

Elia Ghinescu
E februarie 2029 și fiul meu e înalt, subțire, frumos, senin. Face 19 în aprilie. Îmi amintesc că-l alăptam și mă întrebam de ce oare atât de mulți băieți s-au născut în ultimii doi-trei ani, mult prea mulți. La radioul cu baterii de pe hol se aude anunțul gârâit care cheamă la arme pe toți bărbații, să vină cu actele și valiza. El își pune și mere. Și-o carte. Cu sufletu-mi mut îi strecor nevăzută între file prima fotografie în care l-am ținut în brațe. Carne de tun, mamă, carne de tun suntem toți, și iese pe ușă.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În august 2024, grupul are 13.230 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel, Monica Aldea și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus