24.08.2024
Monica Bologa
Mi-a spus să îmi desfac părul din coc și să mă sprijin de mesteacăn. Apoi, să mă întind printre flori. Un fluture alb mi s-a așezat pe umăr. Stai, nu te mișca, mi-a șoptit în timp ce-și fixa obiectivul. Acasă ne-am uitat la poze. Flori, mesteceni, fluturi, eu nicăieri. De ce m-ai luat cu tine dacă nu apar în nicio poză? Pentru o lumină perfectă, mi-a spus zâmbind. Acum fluturele alb e expus în cea mai mare galerie din lume. Un bărbat se uită la fotografie fascinat. Ce vă place cel mai mult?, l-am întrebat. Lumina.

Razvan Dițescu
Privesc fotografia. Un chip de femeie în spatele unor fiare contorsionate. Buclele blonde îi sunt mânjite de sângele ce i se prelinge pe față. Ochii azurii îmi spun rugători: Save me. Click-click. Așteptam de două ore în fața restaurantului când au ieșit. Click-click. Se urcă în Mercedesul negru. Click-click. Pleacă în trombă. Click-click. Pornesc scuterul și mă iau după ei. Un Fiat ne depășește în tunel. Flash puternic. Clipesc. Mercedesul intră-n stâlp. Opresc lângă epavă. Click-click. Click-click. Click-click.

Daniel Popa
Oare în ziarele de pe vremuri o poză umplea spațiul a 1.000 de cuvinte? Că mă tot întreb de ce expresia e cu 1.000 și nu 958. Sau 113. Oare spațiile dintre cuvinte sunt ca materia neagră din univers? Fără ea planetele s-ar izbi unele de altele? Ca și cuvintele? Sau ar cădea? Unde? Oare ce cuvânt a fost la început? Sigur nu ceva trivial. Sau? Și în ce limbă o fi fost? Poftim? Păi, sunteți gata? Toți zâmbeau în afară de el. De parcă știa că am un pistol în aparat. Zâmbiți vă rog, domnule președinte.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În august 2024, grupul are 13.230 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel, Monica Aldea și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus