26.08.2024
Julia Sandu
Mi-am luat degetele mâinii, am creat un dreptunghi în care i-am încadrat chipul. Adu-ți aminte, mi-am zis. Ochii negri ca murele, pielea-i Cumulonimbus, vată de zahăr, cu cârlionții prelinși în jurul gâtului ca spirala lui Fibonacci. I-am zis să fie vara mea, iar acum iau cuvintele și le înec într-un ibric, că marea îmi e prea departe. Mi-a adus toamna pe capul meu plin de mere pădurețe. De atunci plonjez din înălțimi cu viteza și puterea unui înotător de performanță în abisuri să îi găsesc imaginea în fiecare zi.

Adriana Patroi Miu
Mi-au spus că trebuie să fac procedura: pentru ceilalți trei copii de acasă, pentru bărbatul meu, pentru a putea continua să muncesc. Doctorul mă privea iritat; avea programul plin. În cabinet aerul era irespirabil. Sunt doar două celule mai evoluate, doamnă. Într-o jumătate de oră totul va reveni la normal. Am mai privit o dată radiografia. Nu li se formaseră bine mâinile, dar luptau să se țină în brațe. Și atunci m-am simțit mamă. L-am dat cu capul de monitor. I-am zis: iartă-mă, într-o jumătate de oră totul va reveni la normal.

Cristina Alistar-Gabouty
Din trupa de treizeci de elevi în uniforme alb-negru îl văd numai pe el, în mijloc, cu ultimul nasture de la cămașă descheiat și un zâmbet nonșalant și decomplexat. E mai ceva decât Ștefan Bănică Junior în Ani de Liceu. Ceilalți sunt învăluiți în ceață. Într-un colț sunt eu, cea mai mică, cea mai pricăjită, dacă n-am avea uniforme aș fi și cea mai prost îmbrăcată. Revederea de 30 de ani. El s-a întors din State, doctor, cam gras, divorțat. Eu lucrez la Dior, tot mică, divorțată. Mă recunoaște. Zâmbim.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În august 2024, grupul are 13.230 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel, Monica Aldea și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus