Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Muzică  Sageata  Clickantabil

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Călătorie din fotoliu


Oltea Şerban-Pârâu, Virgil Oprina

26.07.2007
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Forţa evocatoare şi creatoare de puternice impresii vizuale a muzicii este de multe ori pusă, pe nedrept, în umbră de dimensiunea vizuală însăşi a artelor spectacolului, a televiziunii, a cinematografului.

Acum, depinde unde ascultaţi muzică - în fotoliu, în maşină. Oricum, parcă în vacanţă există o disponibilitate mai mare pentru noi degustări muzicale. Ideea de călătorie cu ochii imaginaţiei poate fi asociată cu ascultarea unui cântec, sau a mai multor melodii care să-l poarte pe ascultător pe meleaguri îndepărtate. Totul ţine de disponibilitatea fiecăruia de a-şi petrece timpul liber în compania muzicii. Pentru acest tip de public, o colecţie precum cea editată de Reader's Digest şi intitulată Călătorie muzicală în jurul lumii este binevenită.

Concepută ca o colecţie de cărţi poştale sonore, unde ilustraţia este lăsată la liberul arbitru al celui care ascultă o melodie sau alta, colecţia cuprinde cinci CD-uri, fiecare cu mai bine de douăzeci de piese muzicale adunate din toate colţurile lumii. Fie devenite popular music, adică deja cunoscute publicului de pe mai multe continente, sau doar cântece purtătoare al unui anumit specific regional, piesele cuprinse în colecţie se disting prin aranjamente de calitate şi versiuni interpretative de bună ţinută. Înregistrările, chiar dacă provenite în mod inerent din surse foarte diferite, sunt totuşi unificate ca standard calitativ.

Pentru a face mai uşoară călătoria în timp şi spaţiu, Călătorie muzicală în jurul lumii oferă ascultătorului prin intermediul booklet-ului date complete legate de compozitor, interpretare şi anul înregistrării. Periplul muzical este structurat după criterii zonale dar şi stilistice, fiecare CD din cele cinci conţinând un repertoriu distinct. Fie că este vorba despre albumele intitulate Salutări din Europa, Periplu mediteraneean, Muzică sud-americană, Muzică din Golful Mexicului sau despre Lumea muzicii, locul de unde porneşte călătoria fiecăruia precum şi punctul de destinaţie pot fi stabilite în ultimul moment sau schimbate pe parcurs, într-un atractiv joc al libertăţii cu minimum de efort.

Calitatea muzicii precum şi ţinuta grafică şi calitatea informaţiilor conţinute, fac din Călătorie muzicală în jurul lumii o colecţie care se recomandă şi ca un instrument de lucru şi pentru specialişti. Ar fi putut fi un preţios ajutor şi pentru profesorii de muzică din şcoli, dar din păcate contactul cu muzica lumii nu este considerat a fi necesar în învăţământul nostru. Oricum, dascălii cu iniţiativă pot avea în această colecţie un bun partener privind transmiterea cunoştinţelor legate de fenomenul muzical mondial în cea mai cuprinzătoare accepţiune a termenului.

Cei ce vor asculta muzica acestui album, în secţiuni mai mari sau mai mici, vor fi cu siguranţă fermecaţi de spectacolul diversităţii la care pot avea acces chiar şi fără televizor, acasă, din fotoliu.


Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Alvin Ailey American Dance Theatre la Bucureşti (4.5/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Oedipe - 50
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Senzaţia şi clişeul (3.7/5 - 3 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Toamna simfonică (5.0/5 - 3 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Operă şi aer liber
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Muzica în mp3
Sageata Liter-Rock
Sageata UK top 50 - Acum 50 de ani
Sageata Top nostalgic


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer