01.10.2024
Dorin Vasile
Magician renumit, este ocrotitorul unei dansatoare la trapez. Uneori mai vinde, pe sub mână, artefacte grecești. Noaptea, ascultă îmbrățișați cântecele mării. Pe plajă, la lumina focurilor de pe comori se ivesc arhangheli purtători de cruce. Poveștile lor îmblânzesc faleza pe care se înalță acum, maiestuos, circul. Ea îi mărturisește că este bipolară, indecisă și iubește doi bărbați. El îi promite că o va ajuta să treacă cu bine peste toate acestea. O va tăia în două, într-o cutie, la prima reprezentație.

Andrei Lămureanu
Sunt pe lumea asta, spuse, două feluri de oameni: ăia care te înjură și trec mai departe și ăia care se opresc și îți lasă ceva. Se uită iscoditor la mine. Îi prefer pe primii, continuă, ăia chiar au o poveste. Oftă încetișor. Păcat că, de cele mai multe ori, nu au vreme să o spună. Ăilalți se hrănesc cu necazul tău. Te sug ca niște lipitori în numele blagosloveniei. Privi în susul drumului, unde lumea părea că încremenise. Vezi? întrebă, țintuind cu un deget stâncile. Totul a început pe faleză.

Lucian Pătru
Cu palmele lopeți și ochi de cârtiță, scormoneam înverșunat în nisip. Voiam să încropesc un mâner de care să apuc Pământul și să-l arunc unde-oi vedea. Dar mă poticneam, ba de o tichie de conchistador, ba de o înghețată cu fructe de deșert, ba de iepe înțărcate de surzi. Obstacole peste obstacole. Trebuie să reușesc la timp, să nu pun la încercare răbdarea Cerberului, ce râcâia cu ghearele Luna, un pic mai sus, pe faleză. De buricele degetelor mi s-a lipit o geană de copil. La țanc. Am scăpat basma însângerată.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În octombrie 2024, grupul are 13.400 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel, Monica Aldea și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus