Paul Dârvariu
Ziceți că aveți probleme cu memoria? Sunteți norocos. Tocmai am primit un scanner performant. Vă vom pune pe craniu acești patru electrozi și vom afla despre ce-i vorba. Aha, e exact ce-am bănuit: memoria vă este supraîncărcată cu informații, amintiri și imagini. Așezați-vă în fața monitorului. Vom hotărî împreună pe care să le ștergem. Dom' doctor, eu zic să începem cu zâmbetul acela larg. Vom continua cu perechea de ochi albaștri, cu gropițele din obraji și cu detaliile anatomice care urmează.
Gladiola Chete
De mică îmi zicea să fiu mai șăgalnică, să-i las să mă ia de mână, apoi să mă fac speriată. Nu pot, Ileană. Se vede că nu avem aceeași mama. Se vede, se vede, dar când l-oi găsi, tu nu te apropia că îți mănânc ochii. După ce m-a luat de mână, Ileana a jurat că nici cu privirea nu-l atinge. Când i-am văzut împreună, mi-au cerut iertare și eu lor. M-au găsit după luni de zile la marginea pădurii, cântând Ileana, ochii ți-s negri, cu capul ei în brațe. Nu am știut să spun unde este restul. De ochi nu au întrebat.
Ana Maria Dobre-Nir
Femeia pășea prin cenușa unui viitor distrus, cu soarele redus la o umbră goală. Pământul, acum pustiu, era acoperit de ruine ce se întindeau ca o cicatrice veche. În adâncul unei peșteri întunecate, cu inima bătând nebunește, găsi un craniu straniu, dar teribil de familiar. Mâna îi tremura când îl atinse, recunoscând conturul propriei vieți. Ecoul acestui sfârșit răsuna în tăcerea apăsătoare, iar timpul se prăbușea. Întâlnirea cu propria moarte îi aduse o revelație amară. Viitorul fusese mereu o închisoare.
Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În octombrie 2024, grupul are 13.400 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel, Monica Aldea și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).