Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Eseu  Sageata  carnetzELLE

La masă cu agnès b.


Alex. Leo Şerban

21.01.2008
Elle
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Mi-am clătit ochii, numărul trecut, cu fotografiile din "Le Coeur Volant" - reşedinţa lui agnès b. de lîngă Paris... Ce ştiinţă a simplităţii! Ce răcoritoare absenţă a emfazei! Aş spune, pe scurt: ce gust!

Puţini ştiu, poate, că agnès b. a fost şi în România, pe la-nceputul anilor '90. Institutul Francez organizase o expoziţie a unui fotograf polonez la Galeria 3/4. Întîmplarea face ca acel artist să fi fost - la vremea respectivă - prietenul agnèsei (insist să-i grafiez numele chiar aşa, cum o face şi ea: cu "minuscule"!), iar agnès îl însoţise la Bucureşti.

Ţin minte că prima întîlnire cu ea a fost chiar acolo, la galerie: intrînd într-una din sălile acelea - cînd încă se mai lucra la panotarea pozelor -, am văzut un fund de femeie frecînd de zor, în patru labe, podeaua! Era chiar agnès b., care nu se jena să ajute. Directorul Institutului de atunci - energicul, entuziastul şi inegalabilul Norbert Dodille - m-a invitat în aceeaşi seară la o cină la reşedinţa sa, dată în onoarea agnèsei.

Desigur, numele ei nu-mi era necunoscut; ştiam că fusese căsătorită cu foarte influentul editor Christian Bourgois (colecţia inaugurată de el, 10/18, rămîne una din cele mai prestigioase!) şi că era o mare pasionată de cinema (tricourile ei, cu logo-ul "J'aime le cinema!", erau de regulă date ca bonus împreună cu lunarul Cahiers du cinéma în timpul festivalului de la Cannes). Am avut - deci - despre ce vorbi în decursul cinei... Ce m-a frapat atunci, la această doamnă, am regăsit şi acum - în imaginile casei sale: un mod de a trăi Stilul - de a-l interioriza - lipsit de orice ostentaţie. Cred că acesta este semnul cel mai clar al distincţiei.

Astăzi, consumismul frenetic a impus o isterie a updatării care este, cumva, ridicolă: a fi "ultimul răcnet" în materie de modă este calea cea mai sigură de a fi demodat ziua următoare... Cum spunea un alt bun (şi dispărut) prieten, contele de Ricaumont, adevăratul om de gust nu urmează Moda, ci o anticipează. Iar cei care vor să fie "cool" cu orice preţ nu pot ascunde, din păcate pentru ei, efortul vizibil de a-l atinge: e nevoie - ca şi-n cazul gazonului englezesc - de o anumită rutină a bunului gust pentru a fi, într-adevăr, o persoană cu stil. Altminteri, poţi deveni (în cîteva, costisitoare, şedinţe) "stilat", ceea ce nu-i acelaşi lucru.

Interioarele agnèsei mi-au amintit un lucru: o casă nu trebuie să semene nici cu un muzeu, nici cu o sală de aşteptare. Văzînd atîtea locuinţe somptuoase - cînd grandios-impresionante, cînd epatant-minimaliste -, am realizat că ceea ce le lipseşte nu este neapărat patina (care vine odată cu timpul), cît firescul: sentimentul că acel loc este făcut pentru ca nişte oameni să trăiască în el... Deşi pare o bagatelă, de la sine înţeles, firescul - de fapt - este lucrul cel mai greu de dobîndit.

E clar: toţi ne dorim un mic paradis... Dar cine şi-ar dori un "paradis design" rece, ca scos din cutie?! Dacă există paradis, cred că mulţi dintre noi l-am vrea odihnitor şi cald, ca-n sînul cărţilor de poveşti ale bunicii. Cu parfum de madlenă.

Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică


Spacer Spacer