05.02.2008
Dacă am face un top al celor mai frumoase cadouri pentru Crăciunul de anul trecut, Prinţese date uitării sau necunoscute (de Philippe Lechermeier, cu ilustraţii de Rébecca Dautremer) ar fi cu siguranţă pe primul loc. Cristi Luca (un bun amic care mă roagă de un an să scriu despre el la Enţiclopedie (n.r. Enţiclopedia Encarta este una din rubricile Suplimentului de cultură) şi acum tocmai i se îndeplineşte visul) a dăruit cartea unor domnişoare, trei la număr, care, din fericire, nu se cunosc între ele. Ce vreau, de fapt, să spun: dacă aveţi deja cartea în bibliotecă, înseamnă că 2007 n-a trecut în zadar (cu condiţia să o şi fi citit deja); dacă n-o aveţi, atunci nu lăsaţi noul an să înceapă degeaba, adică fără o copilăreală sănătoasă.

Vă vorbeşte acum Louis&te d'Esperlu&te, o jună care "citeşte fie ce-o fi", "scrie ea însăşi propria-i biografie", poartă ochelari şi haine bordeaux cu puţină broderie. E una din prinţesele tălmăcite de Şerban Foarţă chiar din franţuzeasca aceea care ne mirosea prea tare a brînză mucegăită. De data asta, cuvintele şi rimele au şterpelit din rafinamentul fiinţelor despre care vorbesc, cunosc "alfabetul evantalic internaţional", fac reverenţe şi se parfumează cu esenţă de trandafiri.

În primul rînd, avem de-a face cu o carte mare, roşie, cu o copertă cartonată. Apoi, cu o mulţime de ilustraţii surprinzătoare şi pline de imaginaţie: prinţesele n-au chipul standard din basmele Disney, ci sînt ciudate, aventuriere, fistichii, fiecare cu metehnele ei. Poveştile lor, scrise-n rime, pot fi citite cu glas tare unui puşti curios, căruia îi place teribil bileţelul din camera Amneziei ("Atenţie! A nu se uita să vă aduceţi aminte că trebuie să vă amintiţi"), iar fragmentele cele mai pe placul lectorului adult pot fi învăţate pe de rost chiar de el, ca o carte de vizită prinţesardă (ca să-mi scuz plăcerea nevinovată a somnului, voi spune de-acum: "Să dormi înseamnă să-ţi tot spui poveşti pe care încă nu le ştii"). Cartea asta te-nvaţă o mulţime de lucruri despre prinţese, despre cum pot deveni regine (măritîndu-se cu un prinţ, desigur), despre tipurile diferite de palate, grădini şi flori, reţete şi vise. Aştept cu nerăbdare o carte despre prinţi care să fie la fel de provocatoare pentru minţile poznaşe şi din care să aflu secretele masculinităţii nobiliar-ghiduşe.

Alte materiale despre Prinţese...:

Citeşte un fragment din carte.
Află ce fel de prinţesă eşti de aici.
Citeşte poveste unei petreceri cu prinţesele din carte.
Citeşte un interviu cu Şerban Foarţă, traducătorul cărţii.

(Articol preluat din Suplimentul de cultură, ianuarie 2007)

0 comentarii

Publicitate

Sus