26.03.2008
Editura Corint Junior
Ioana Nicolaie (text), Mihail Marian (ilustraţii)
Aventurile lui Arik
Editura Corint Junior, 2008




*****

Intro
Ioana Nicolaie, bine-cunoscută scriitoare şi poetă din noua generaţie, autoare a numeroase articole în presa de specialitate şi nominalizată pentru creaţiile sale la cele mai importante premii literare autohtone, se află la prima sa carte pentru copii, dedicată fiului ei de 5 ani.

Editată în condiţii de lux şi cu o grafică de excepţie, Aventurile lui Arik face deliciul oricărui mic cititor. Muzicalitatea versurilor, acţiunea alertă a pasajelor de proză, ilustraţiile extraordinare, precum şi puzzle-ul ataşat fac ca această ediţie să fie unicat, şi cu siguranţă se va bucura de un succes bine meritat.

Arik are ceva din încrederea fiecărui micuţ care descoperă fascinat lumea. El pleacă să-şi salveze fraţii de Viespile de Fum şi este prins într-un vîrtej de întîmplări uimitoare. Îi cunoaşte pe Nasuri Cîrne şi pe Zum, îşi descoperă curajul, prietenia şi dragostea. Dar oare trece cu bine prin toate aventurile? Şi primeşte la sfîrşit o neaşteptată răsplată?


Mesajul autoarei
Dragi copii,

Mintea noastră seamănă cu un cufăr, în care e ascunsă o ciudată comoară. Sunt înăuntru bucuriile noastre, dorinţele, iubirea şi prietenia, faptele bune, visele etc. Toate acestea strălucesc. Dar nu ştim de la început care din ele străluceşte mai tare. Trebuie să avem răbdare şi să vedem cît mai bine ce-i în cufărul nostru. În al meu au fost felurite întîmplări, poveşti, foarte multe cărţi citite, note bune, serbări şi, după ce-am crescut, cîteva cărţi scrise. Ele se numesc Poză retuşată, Nordul, Credinţa, Cerul din burtă, Cenotaf şi se găsesc în bibliotecile celor mari. Patru sînt de poezie - de aceea îmi par foarte preţioase - , iar una este un fel de roman.

Acum cinci ani mi s-a făcut un dar minunat: un copil, ca fiecare din voi. El m-a ajutat să văd mai limpede comoara din cufărul meu. Am găsit în ea, după multă căutare, povestea pe care aţi auzit-o. M-am împrietenit cu Arik şi cu toţi cei care însufleţesc mica lui lume. M-am amuzat cu ei, am avut emoţii, cînd le-a fost greu, am fost bucuroasă, cînd am ajuns la final. Dacă această carte vă va plăcea şi-mi veţi scrie pe adresa [email protected], mă voi strădui sa-i găsesc o continuare.

Ioana Nicolaie, cu drag.


Ioana Nicolaie s-a născut la 1 iunie 1974 în oraşul Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud. Cărţi publicate: Poză retuşată - în urma cîştigării concursului de debut; Nordul - volumul a fost nominalizat în 2003 la Premiul ASPRO pentru cea mai bună carte de poezie a anului precedent; Credinţa - volumul a fost nominalizat la Premiile Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti şi la Premiul Euridice, Cerul din burtă - volum considerat de Revista Orizont Cartea lunii iulie 2005, Cenotaf - nominalizat la premiile Observator Cultural 2006.

A fost prezentă în volumul colectiv Ferestre 98 şi în volumul experimental 40238 Tescani, ambele nominalizate pentru Premiul ASPRO şi în Generaţia 2000. Este autoarea textului albumului Bucureşti. Metropolă europeană.




Lumea lui Arik

Arik e mic şi cu botic
Şi are ţepi şi-n ochi mărgele,
Sub tălpi el ţine borangic
Şi un trifoi cât patru stele.

În ţara lui de după case,
El face ordine mereu,
Îşi face garduri din mătase
Sub cerul de borcan mai greu.

Iar casa lui de lângă nuc
Cu bârnele cioplite bine
E din cartofi şi un muştiuc
De pipă dintre cele fine.

El are fraţi încă vreo opt
Mai mici, mai mari,
mai rotofei,
Însă de când vara s-a copt,
E singur, trist şi fără ei.

Căci toţi s-au dus în alte case
Spre ţări vecine din sclipici.
Arik n-a vrut întâi să-i lase
La graniţa de spini şi-urzici.

Şi-acum mai vin la el arar
Pe lună poate doar o dată
Şi uită-Arik atunci de-amar
Le-mparte flori, ceşti
cu dulceaţă...

Dar într-o zi micul Arik
Urcă în podu-i de bureţi,
Acolo el găsi un plic
În el cu nişte verzi scaieţi,

Şi-ntre scaieţi cu un ecran,
Pe care apăru voios
La un birou de marţipan
Un domn ce se uita în jos.


Descarcă în format pdf primele trei capitole ale volumului Aventurile lui Arik cu ilustraţia originală aici..

0 comentarii

Publicitate

Sus