17.07.2008
E vară, aşa că o schimbare de registru este binevenită. Şi dacă tot am fost în juriul festivalului "Mamaia Copiilor" zilele trecute, nu pot trece peste acest moment fără câteva comentarii.

La ediţia a opta a Festivalului naţional de creaţie şi interpretare "Mamaia copiilor" am avut parcă cel mai pregnant senzaţia că şi în rândul copiilor interpretarea muzicală s-a profesionalizat. Am ascultat nu mai puţin de 87 de solişti şi grupuri care s-au întrecut în secţiunea creaţie (câştigată de piesa lui George Natsis O poveste în care cred) şi respectiv în cele cinci categorii ale secţiunii interpretare.

Deja palmaresul este cunoscut şi, chiar dacă directorul festivalului, Aurel Manolache (sau "Tataia copiilor", cum a fost supranumit), nu a avut parte în acest an de o susţinere financiară consistentă, a reuşit să acorde zeci de premii, ştiut fiind faptul că, mai ales pentru copii, important este să ia un premiu şi mai puţin contează în ce constă acesta. De altfel, la atipicul acestei ediţii s-a extins şi în domeniul sponsorilor, principalul finanţator fiind IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

Voi aminti aici doar câteva nume, cele ale câştigătorilor premiilor I, poate că, cine ştie, peste timp vom mai auzi despre ele. Micuţul Ştefan Atârgoviţoaie din Iaşi este liderul categoriei 5-7 ani, în timp ce la categoria 8-10 ani există doi premianţi I - Andrada Ioana Popa din Bucureşti şi Ion Moise Bădulescu din Mioveni, judeţul Argeş. Categoria 11-13 ani a dat şi numele uneia dintre deţinătoarele ex aequo ale trofeului din acest an, Georgia Dascălu din Bucureşti, premiul I revenindu-i lui Emanuel Cârstea din Cluj. Dintre cei mai mari concurenţi, 14-17 ani, premiul I i-a revenit Andreei Claudia Ion din Bucureşti.

În sfârşit, la categoria grupuri au existat două subdiviziuni, la grupuri mici câştigând Via Music Junior din Focşani, iar la grupuri mari premiul I împărţindu-se între Rainbow Kids Club din Bucureşti şi Via Music din Focşani. Tot dintre cele peste 20 de grupuri s-a desprins şi cel de-al doilea cîştigător al trofeului, Ceata lui Constantin din Buzău.

Deşi tradiţionalul Festival "Mamaia Copiilor" a ajuns la a opta ediţie, el nu s-a mai desfăşurat în acest an la Teatrul de vară din Mamaia, ci la Constanţa, la Casa de cultură a sindicatelor. În mod elegant s-ar putea numi paradoxuri de tranziţie, dacă nu ar fi vorba de mult mai puţin elegante interese locale.

Nivelul actualei ediţii a fost deosebit. Aproape toţi copiii prezenţi pe scenă s-au integrat perfect exigenţelor unui spectacol de televiziune transmis în direct (toate cele patru seri, trei de concurs şi gala, au putut fi văzute pe TVR 1, TVR Internaţional şi pe internet), au avut în spate momente coregrafice bine articulate, întreaga producţie rezistând foarte bine. Optimismul pe care mi l-a indus acest festival care reuşeşte să menţină producţia muzicală cu şi pentru copii în limitele bunului gust mă face să doresc festivalului "Mamaia copiilor" şi sufletului său care este Aurel Manolache să reziste cât mai mulţi ani pentru că, dacă vor mai fi ediţii ca aceasta, justificarea existenţei lui este asigurată.

0 comentarii

Publicitate

Sus