24.07.2008
Vara, evenimentele muzicale se mută din Bucureşti şi din marile centre culturale către peisaje mai relaxante din diverse colţuri ale ţării: Piatra Neamţ, Brăila, Tescani, Sinaia...

Fie că este vorba despre tradiţionalele Vacanţe muzicale de la Piatra Neamţ sau Cursuri de măiestre ale Marianei Nicolesco de la Brăila, fie de noile Cursuri ale Cvartetului Belcea de la Tescani sau de Festivalul "Enescu şi muzica lumii" de la Sinaia, viaţa muzicală "clasică" românească îşi deplasează centrul de greutate către peisaje odihnitoare.

Mă voi opri azi doar la două dintre aceste iniţiative care au de obicei în spate câte un muzician inimos, entuziast, cu certe calităţi de organizator, dar mai ales de Don Quijote. Cele două au în comun faptul că au fost selecţionate pentru finanţare în 2008 de Administraţia Fondului Cultural Naţional, dar dintr-o iniţiativă - altfel pozitivă în principiu - de a împărţi banii existenţi pentru cât mai multe proiecte, deşi au întrunit punctaje mari, au fost finanţate doar parţial din această direcţie. În consecinţă, proiectele au fost adaptate... "după buget".

Unul dintre evenimente s-a încheiat deja şi a avut loc la Tescani, între 1 şi 17 iulie. Este vorba despre despre Cursurile de vară organizate de Muzeul Naţional "George Enescu", Secţia "Dumitru şi Alice Rosetti-Tescanu consacrate cultivării atracţiei tinerilor interpreţi către muzica de cameră. Patru cvartete provenind din mediul studenţesc - Nitere (Bucureşti), Anima (Bucureşti), Unistring (Chişinău) şi Academica (Cluj-Napoca) - s-au pregătit sub îndrumarea Cvartetului Belcea din Marea Britanie, cursurile având ca urmare o serie de recitaluri ale cvartetelor participante la Tescani, Sinaia şi Bucureşti. Chiar dacă nu este vorba despre o premieră, work-shop-urile susţinute la Bucureşti de Cvartetul Belcea în ultimii ani sub egida Institutului Cultural Român fiind o primă şi reuşită încercare în acest sens, continuarea lor în superbul mediu de la Tescani este mai mult decât binevenită.

Cealaltă serie de cursuri şi concerte pe care o recomand celor care vor petrece câteva zile la munte în luna august va avea loc la Sinaia, Buşteni, Predeal şi Braşov între 9 şi 19 august 2008 (concertele publice sunt nu mai puţin de 14), cu participarea extraordinară a Orchestrei Naţionale de Tineret, proiect iniţiat şi susţinut de Fundaţia "Prietenii Muzicii" - Serafim Antropov, al cărei entuziast promotor este violoncelistul Marin Cazacu.

Titlul proiectului este "Enescu şi muzica lumii", iar cursurile vor fi susţinute cu participarea extraordinară a unor mari muzicieni români şi nu numai, precum Cristian Mandeal, Valentin Gheorghiu, Mihaela Martin, Franz Helmerson, Marin Cazacu, Liviu Prunaru, Gabriel Croitoru, Maria Laura Martorana sau Maruxa Llorente.

Fie că este vorba despre turişti sau despre localnici care nu au prea des parte de un astfel de răsfăţ cultural, spectatorii vor putea participa la concerte şi recitaluri în toate cele patru oraşe menţionate, în locuri mai mult sau mai puţin obişnuite. Acestea vor fi Parcul Dimitrie Ghica din Sinaia, care va găzdui chiar primul concert al seriei, cel din seara de 9 august 2008, Sala Cazino Sinaia, Biserica catolică din Sinaia, Biserica ortodoxă Sf. Împăraţi Constantin şi Elena din Predeal, Casa de cultură din Buşteni, Cercul Miliar din Braşov, Centrul Cultural "Carmen Sylva" din Sinaia (care va fi chiar inaugurat pe 19 august 2008, de la ora 11.30, de solişti ai Orchestrei Naţionale de Tineret) pentru ca această a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional "Enescu şi muzica lumii" să se încheie prin concertul simfonic extraordinar al Orchestrei Naţionale de Tineret dirijate de Cristian Mandeal, având în program lucrări de Enescu, Beethoven şi Mendelsohn (concert ce va putea fi ascultat pe 17 august la Buşteni, pe 18 la Braşov şi pe 19 la Sinaia).

0 comentarii

Publicitate

Sus