29.09.2003
Din această lună Radu Sergiu Ruba ne va oferi, la schimbarea zodiei, Horoscopul lui personal. Textele aranjate şi aduse la zi fac parte din volumul “La Zodiac, birjar!”, apărut în 1994.
A venit timpul BALANŢEI...

PREZENTUL DEMERS ASTROLOGIC, DIMPREUNĂ CU IMERSIUNILE ŞI EMERGENŢELE ASTROGRAFICE AFERENTE, CAUTĂ SĂ PREVADĂ CEEA CE A FOST, NU CE VA FI, ÎNTRUCÂT ŞTIUT ESTE CĂ TRECUTUL RĂMÂNE MULT MAI IMPREVIZIBIL CA VIITORUL.

Ocnele din adâncul zodiei

Crede exegetul Franco Berdi că, la Santa Maria delle Grazzie, pe un perete, Leonardo a închipuit CINA CEA DE TAINĂ după o simbolică a zodiacului. Apostolii, fiecare-n prelungirea câte unei constelaţii, se adună în grupuri de câte trei. Al treilea grup se deschide cu figura lui Ioan, înalt, venusian, în penumbră. Fiu al Cumpenei, când noaptea asistă la refluxul ţărmurilor luminii.
23 septembrie: sub semnul lui Venus, linia echinocţială. Don Quijote o căuta pe Ebru, ca pe mare, în luntre, cu Sancho. Trecerea liniei avea să se resimtă dintr-o dată: toţi păduchii urmau să dispară de pe pielea lui Sancho.
25 septembrie: William Faulkner. Nu mai aveam răbdare, voiam să votez. O dată la patru ani, în prima marţi după prima luni din noiembrie, votam în gând. Unde? În Jefferson, Yoknapatawpha.
26 septembrie: Martin Heidegger: Când mergi prin pădure, mergi prin cuvântul PĂDURE.
26 septembrie 1575: corabia El Sol, în cursă de la Napoli la Barcelona, surprinsă în dreptul coastelor Franţei, de piraţii albanezului Mami. Fraţii Rodrigo şi Miguel de Cervantes sunt vânduţi ca sclavi în Alger.
26 septembrie 1604: Francisco Mãrquez, cenzor al Inchiziţiei, cu lumina lui verde în faţa trecerii către tipar a manuscrisului EL INGENIOSO HIDALGO DON QUIJOTE DE LA MANCHA.
27 septembrie: începe acţiunea din ZODIA CANCERULUI SAU VREMEA DUCĂI VODĂ.
28 septembrie: Brigitte Bardot. Spune că-i plac în viaţă trei lucruri: cognacul dinainte şi ţigara de după. Visa ca Picasso să-i facă portretul. Creşte o mulţime de câini, mulţimi de pisici. Capul ei cândva pe bancnotele Franţei.
28 septembrie 1580: Miguel de Cervantes, tentativă de evadare. Sosită din Spania, barca fratelui său Rodrigo, eliberat cu puţin timp înainte, evoluează nervos în largul Algerului. Miguel recapturat de mauri într-o grotă a falezei. Ferecat în lanţuri.
30 septembrie: Truman Capote. Are el un oraş pierdut şi un negru mărunt cu o găleată plină cu miere de pin. Asta undeva pe lângă nişte mlaştini cu flori mari, tigrate cu galben, într-o direcţie, către nord-vest, când vii dinspre lacul Pontchartrain.
2 octombrie: unul rău, soro! Goma! Născut în Basarabia. Cunoaşte la fix Piteştiul şi Gherla, oraşe d-astea liniştite d-ale noastre, de le aleargă el prin cărţi şi prin refegeuri!...
4 octombrie: primul satelit omenesc, Sputnikul Păcii, 1957. Puterea Sovietelor în cosmos! Chiar de ziua preşedintelui Eisenhower.
6 octombrie: Petre Ţuţea, băiatul popii din Boteni. Fără rost s-a simţit o singură dată în viaţă, la ieşirea din ocna de la Aiud. Stătea pe peronul gării cu prinţul Alexandru Ghica - 23 de ani de puşcărie - sub toate regimurile. Bani de drum, de unde să aibă? Ţuţea: Prinţe, eu, ca băiat de popă, mult am mai mâncat la pomeni, dar de cerşit, n-am cerşit niciodată. Cred că numai ascendenţei dumneavoastră voievodale îi revine înfruntarea unei asemenea ipostaze...
7 octombrie: se naşte Miguel de Cervantes, la Alcalá de Henares, fiu al lui Rodrigo de Cervantes Saavedra şi al Leonorei de Cortinas.
7 octombrie 1571: la Lepanto, pe puntea vasului La Marqueza, soldatul Miguel de Cervantes recepţionează trei gloanţe turceşti în braţul stâng. Îl va pierde.
9 octombrie până la 17: în 1944, la Moscova, cu creionul, pe şerveţele, Churchill vânzând România în schimbul Greciei. SIR WINSTON: N-am fost oare prea cinici cu soarta acestor popoare? Ce-ar fi să ardem şerveţelele?! TOVARĂŞUL IOSIF VISARIONOVICI: Păstrează-le, dumneata.
10 octombrie: Giuseppe Verdi.
11 octombrie: moartea colonelului Aureliano Buendía - Macondo, an de an.
13 octombrie: Vasile Voiculescu. Zahei Orbul, iubind noaptea, sub Jove, o femeie clandestină. Aluniţa din josul unui sân, pe cerul degetului său, dezvăluindu-i-o pe Kaliopi. Ia asupra sa păcatul aproapelui, minte că el a ucis-o. Apoi, ocna.
13 octombrie 1917: ultima apariţie a Fecioarei la Fatima. A proorocit atunci că omenirea va redeveni fericită abia când Rusia se va întoarce la creştinism.
14 octombrie: până la urmă, tot s-a întâmplat ceva şi-n ziua aceasta... Povestea o spune o tapiserie ca o bandă nesfârşită, înfăţişându-l mai întâi pe Harold, întronat cu de la sine putere şi purtând o cometă deasupra capului. Urmează cele cinci corăbii ale pedepsei plutind către coastele Angliei. Se-ncinge bătălia, iar o săgeată smulge un ochi al lui Harold. Deasupra câmpiei de la Hastings, cometa pluteşte trei zile.
16 octombrie: Oscar Wilde. în faţa aripilor drapate cu becuri roşii, fireşte, la Moulin Rouge, suspina: la France, seulement la France.
17 octombrie: tot mai puţină lumină. Pisici tolănite prin curţi, căutând să ia forma petelor de soare rămase.
19 octombrie: întâlnirea mea cu OZN-ul. Eu în copilărie, el pe cer. Argintiu şi sferic. Alerga cu iuţeală dintr-o parte într-alta. Oraşul, cu oameni cu tot, se clătina în aceleaşi direcţii. Telefoane la postul de radio local: Să nu credeţi, cetăţeni! E un balon meteo care... Nu cumva să credeţi! Mâine e o nouă zi de muncă!
20 octombrie: Arthur Rimbaud: Oisive jeunesse / à tout asservie, / par délicatesse, / j’ai perdu ma vie.
21 octombrie: Trafalgar, pe mare, în amurg. Flota franceză împrăştiată, decimată. Amiralul Nelson ucis. Steaua din pieptul său, cu razele ei supărătoare, o luase la ţintă un marinar francez. Două corăbii provensale înfruntând crepusculul acela. Unul din căpitani, nesperând nimic, dar rostind în faţa oamenilor săi, foarte apăsat sunetul S: Voulesss-vous battre?
22 octombrie: Catherine Deneuve. Capul ei pe bancnotele Franţei înlocuindu-l pe cel al Brigittei. Femeile Balanţă în chip de MARIANNE NAŢIONALE.
22 octombrie 1581: Miguel de Cervantes, plecat din Napoli în septembrie 1575, debarcă în sfârşit la Barcelona.
22 octombrie: James Asher a studiat profund Textele Sfinte. A trăit între 1581-1656 şi a fost episcop în Irlanda. În urma adâncilor sale studii, el susţine că Dumnezeu ar fi făcut lumea în anul 4004 î.Chr., în ziua de 22 octombrie, la ora opt dimineaţa. Cu lumina, câtă mai rămăsese, în ultima zi a cumpenei.




0 comentarii

Publicitate

Sus