Cei care au trăit în vremuri ante-1989 îşi amintesc de celebra Telecinematecă difuzată de Televiziunea Română şi mai ales de fundalul sonor al genericului. Melodia "telecinematecăi" a rămas mulţi ani în memoria cinefililor, odată cu acea succesiune de cartoane cu fotografii ale actorilor celebri, de la Clark Gable la John Wayne sau Vasiliu-Birlic. Puţini ştiu însă povestea acelei melodii, în fond versiunea iniţială a unui cântec celebru interpretat de cea mai cool solistă britanică a anilor '60: Petula Clark.
This Is My Song a fost compus de... Charlie Chaplin, în 1967, pentru filmul său, A Countess from Hong Kong (în care jucau Sophia Loren şi Marlon Brando). Ideea cântecului a fost reîntoarcerea la romantismului anilor '30, atât de dragi lui Chaplin. El a vrut să fie interpretat de către Al Jolson, cântăreţ, actor şi comediant american, care-şi făcuse renumele de "cel mai mare entertainer din lume". Numai că Jolson murise în 1950, aşa încât Chaplin a folosit în film doar o versiune instrumentală a piesei (cea din Telecinemateca).
Cu toate astea, Chaplin n-a renunţat la ideea ca cineva să-i interpreteze melodia. Lângă reşedinţa lui din Elveţia se afla casa în care Petula Clark locuia în timpul vacanţelor pe care şi le făcea în Alpi. Aşa încât Claud Wolf, soţul Petulei, şi totodată managerul ei, a primit o copie a piesei şi a simţit imediat potenţialul acesteia pentru un eventual succes în Germania. Cu toate acestea, Tony Hatch, colaboratorul lui Wolf, a refuzat invitaţia acestuia de a-i face aranjamentul orchestral. În cele din urmă a făcut-o Ernie Freeman iar Petula Clark a înregistrat melodia nu doar în limba engleză ci şi în franceză, sub denumirea C'est Ma Chanson. Au urmat apoi versiuni în italiană (Cara Felicita) şi germană.
Petulei nu i-au plăcut versurile şi a încercat blocarea difuzării piesei (aşa cum făcuse cu My Love, un alt succes de-al ei). Numai că, din fericire, era prea târziu: aproape instant, This Is My Song a atins locul 1 în UK Top 50. Vânzările aveau să depăşească în Insulă cifra de 500.000 de copii. Succesul s-a extins şi la nivel mondial, mai ales prin difuzările variantelor în diferite limbi de circulaţie internaţională, piesa devenind în timp reprezentativă pentru imaginea Petulei Clark, a cărei autobiografie oficială, scrisă de Andrea Kon, în 1983, a purtat acelaşi nume: This Is My Song!
Album: These Are My Songs (1967)
Loc atins în Top UK: 1
Loc atins în Top USA: 3