03.12.2009
Eddie's site, noiembrie 2009
Chiar dacă istoria Beatles a început cu Love Me Do, cântecul scris de Lennon şi McCarthy în 1957 pe când aveau 17, respectiv 16 ani, prima piesă a celebrei trupe care îţi vine în minte când te apucă nostalgia după "the fab four", este Yesterday. Ieri / când toate grijile păreau atât de departe / acum arată de parcă s-au reîntors pentru totdeauna / oh, eu cred în ziua de ieri.

Yesterday
este piesa după care, conform Guinness Book of Records, s-au făcut cele mai multe cover-uri: peste 3000. Ani de zile a fost cea mai difuzată melodie la posturile de radio. E foarte posibil chiar ca în acest moment, un post de radio din lume să difuzeze melodia şi câteva mii de ascultători să vibreze la muzica scrisă de Paul McCartney.

Paul a fost cel care a lucrat melodia de unul singur, marcând primul moment de "independenţă" din istoria trupei. Dacă până în 1965, John şi Paul lucrau împreună, după acest an majoritatea cântecelor au fost scrise ori de unul ori de celălalt, continuând însă creditarea comună: Lennon/McCartney. Pentru a adăuga o nuanţă de dramatism sound-ului, la înregistrări a fost adus un cvartet de coarde. Şi astfel, Yesterday a devenit prima melodie din istoria pop-ului în care s-au folosit elemente de muzică clasică. Motiv pentru care, însă, nu prea putea fi cântată în concerte. Cei patru au încercat, totuşi, în timpul faimosului concert de pe Shea Stadium, când McCartney s-a chinuit să suplinească totul doar cu chitara acustică.

Paul McCartney a povestit că ideea piesei i-a venit la Paris, într-un moment în care era să cadă din pat. Numai că ceea ce fredona în minte i s-a părut atât de cunoscut încât a trebuit apoi să cânte acordurile unor apropiaţi din industria muzicală pentru a se convinge că nu e un plagiat. Există însă şi versiunea potrivit căreia Paul a compus Yesterday în casa lui Jane Asher, prietena lui de atunci. Titlul iniţial a fost "Scrambled eggs" iar versurile au fost scrise de McCartney în data de 27 mai 1965, pe durata unui drum cu maşina de la Lisabona la Albufeira, în sudul Portugaliei. Un drum de vacanţă, împreună cu Jane, la capătul căruia primul lucru pe care Paul l-a întrebat (retoric) pe proprietarul vilei în care urmau să locuiască a fost dacă acesta are o chitară, fiindcă trebuie să definitiveze o piesă. Cum proprietarul era chitaristul Bruce Welch, de la Shadows... Yesterday a răsunat pentru prima oară în casa din Algarve. Revenind la ideea de plagiat, ea a renăscut în anul 2003, când un grup de muzicologi britanici au avansat teoria similarităţii cu piesa Answer Me, a lui Nat King Cole. Evident, reprezentanţii artistului au negat.

Yesterday a fost piesa care a lărgit numărul fanilor trupei, care până în acel moment erau destul de tineri. Beatles a căpătat odată cu Yesterday un fel de credibilitate în ochii celor mai în vârstă. Se poate spune că piesa a fost certificatul de maturizare al trupei. Interesant este totodată că melodia a fost punctul de plecare al rupturii dintre Paul şi Yoko Ono. Când a fost lansat albumul Anthology, Paul a cerut ca piesa să fie creditată McCartney/Lennon. Yoko a refuzat şi creditele au apărut Lennon/McCartney, ca de obicei. În anul 2003, când Paul a scos albumul Back In the US, a făcut schimbarea. Probabil că, din ceruri, John a clătinat din cap iar Yoko şi-a alungat a lehamite musca de pe corpul gol. "În 1962, făcusem acest acord cu John", a explicat McCartney.

Printre cei care au făcut preluat melodia s-au numărat de-a lungul timpului artişti ca Ray Charles, En Vogue, Boyz II Men, Marvin Gaye, Tom Jones, Nana Mouskouri, Elvis, Frank Sinatra, The Supremes ş.a. Dar unicul film pe coloana sonoră a căruia a fost inclusă este comedia Bean (1997) în care Rowan Atkinson (celebrul Mr. Bean) o cântă împreună cu David Langley.

Album: Help (1965)
Loc atins în Top UK: 8
Loc atins în Top USA: 1

0 comentarii

Publicitate

Sus