17.12.2009
Eddie's site, decembrie 2009
The Joshua Tree (1987) a fost, probabil, albumul cu care U2 a făcut cele mai mari furori, atrăgându-şi definitiv un număr imens de fani care aveau să-i "urmeze" pe parcursul întregii istorii a trupei. Una dintre piesele de pe el, mai exact a treia, a însemnat recunoaşterea lui Bono & comp. de către americani: With or without you a ajuns pe primul loc în Top USA, fiind totodată primul single al trupei care a avut o soartă mai bună peste Ocean decât în Insulă.

E o melodie despre relaţii, care însă poate fi interpretată în mai multe feluri. Versurile au fost scrise de Bono, care a mers pe ideea că într-o relaţie apar multe momente tensionate. "And you give yourself away" - mulţi s-au întrebat ce a vrut să spună liderul trupei cu acest vers. El a explicat rapid, în 1987: "Este exact cum se simte trupa U2 uneori: expusă. De aceea nu am de gând să dau prea multe interviuri în acest an, fiindcă simt că asta ar afecta atât viaţa mea personală cât şi pe cea a trupei". Pesemne, Bono nu se afla în cea mai bună formă sentimentală. În acel an, With or without you a fost votată drept "cel mai bun single" de către cititorii revistei Rolling Stone şi a câştigat premiul "MTV viewer's choice award".

Iniţial, Bono a dorit ca aceasta să fie prima piesă a unei trilogii, numai că următoarele două cântece n-au mai ajuns pe albumul The Joshua Tree deoarece el a simţit că acestea nu şi-ar mai avea sensul. De reţinut că With or without you este prima piesă U2 care a apărut pe un CD, ba mai mult, este prima care a fost trasă în format video pe un CD. E drept, într-o ediţie foarte limitată, de numai 50 de bucăţi. Prima oară când U2 a cântat-o într-un concert s-a întâmplat pe 4 aprilie 1987, în timpul turneului The Joshua Tree. Piesa a apărut pe coloana sonoră a serialului Friends. Chiar de două ori, în timpul sezoanelor doi şi trei, devenind melodia preferată a lui Ross şi Rachel, el dedicându-i-o, la un moment dat, la un post de radio. Un alt film pe care a fost inclusă este Blown Away, din 1994, în care protagonişti au fost Tommy Lee Jones şi Jeff Bridges.


Album: The Joshua Tree (1987)
Poziţie atinsă în Top UK: 4
Poziţie atinsă în Top USA: 1

0 comentarii

Publicitate

Sus