Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Miscellanea

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Despre alegeri în cîteva linkuri


Răzvan Penescu

20.11.2009
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Mă voi duce să votez pe 22 noiembrie 2009 pentru că e datoria mea faţă de mine însumi. Prefer să aleg dintre alternativele posibile cea care mă reprezintă cel mai bine în loc să mă plîng că nu am pe cine alege sau că "poporul ăsta" alege doar oameni nepotriviţi.

Nu cred că e totuna dacă votăm cu unul sau cu altul dintre candidaţi. Deşi în România prea puţini alegători sînt interesaţi de discuţii despre doctrine, ceea ce face ca discursurile candidaţilor să fie destul de asemănătoare, diferenţele se vor vedea cînd va veni vorba de transpunerea ideilor în realitatea de zi cu zi. Se vor vedea cînd se va propune un prim ministru şi un guvern. Se vor vedea în modul în care se va încerca depăşirea unei crize care nu a ajuns încă la apogeu. Cred că fiecare candidat are o anume atitudine faţă de problemele importante, fiecare alege să răspundă altfel unor întrebări fundamentale şi asta se va vedea în viaţa de după alegeri.

Nu o să vă spun cu cine votez pentru că nu vreau să influenţez pe nimeni. Nu am vrut să pun aici nici un link spre un articol care să susţină în vreun fel pe vreunul din candidaţi, deşi am citit articole interesante pe această temă. Voi da însă cîteva linkuri către nişte articole care vorbesc despre alegeri. Pe măsură ce voi găsi şi alte articole similare, le voi adăuga. Dacă vreţi să îmi sugeraţi unele articole, le aştept la [email protected]. Sper ca unele din articolele de mai jos să vă convingă de importanţa alegerilor şi, poate, să vă ajute să luaţi o decizie mai informată în cabina de vot. (Răzvan Penescu)

Scrisoare către Generaţia Eliberată, de Vlad Mixich (pe Hotnews.ro): "Cum ar fi noaptea politicianului român dacă, în seara alegerilor, ar afla că trei sferturi din populaţia ţării a fost să voteze? Cum s-ar simţi el aflat la discreţia a milioane de oameni care nu sunt nici membri de partid, nici funcţionari publici şi sunt prea mulţi încât să-i poată cumpăra pe toţi cu pâine şi circ? Ce ar gândi un politician român pus în faţa unui vot care, prin masivitatea lui, ar fi imprevizibil?" - motivele lui Vlad pentru a vota le găsiţi aici.

www.testvot.eu - un set de 23 de întrebări la care, dacă răspunzi, vei vedea cu ce candidat la prezidenţiale se potrivesc ideile tale referitoare la reforma instituţională, protecţie socială, politică externă, taxe şi economie. În partea de analiză comparativă de la final poţi vedea şi ce a răspuns fiecare candidat. - răspunde la întrebări aici.

Dimineaţa de 7 decembrie. România dincolo de oricare dintre noi, de Cătălin Tolontan (pe tolo.ro) - "Au pierdut. Ceea ce nu e atît de rău. Bărbaţii aceştia puternici şi orgolioşi mai au o şansă. Poate că ne vor cîştiga la înfrîngere aşa cum nu au făcut-o de la început, cînd se considerau cu toţii învingători.
Cine ştie dacă nu cumva acesta e criteriul pe care-l căutam cînd ne întrebăm "Noi cu cine votăm?". Felul ]n care se vor comporta dac[ vor pierde ne spune ceva despre ei. Discursul preşedintelui ales e uşor de ghicit. Dar cum va arăta discursul învinşilor? Şi, mai ales, discursul Marelui Învins din turul 2. Să ne gîndim un pic." - o poveste despre cum e primită înfrîngerea în America aici (later edit: După alegerile din 22 noiembrie 2009, Cătălin Tolontan a scris cum ar fi trebuit să arate discursul lui Crin Antonescu aici).


S-ar putea să nu avem cu cine vota, dar trebuie. De ce?, de Flavian Pandele (pe Hotnews.ro): "Contrar unei impresii deja împământenite, necesitatea votului într-o democraţie nu se justifică printr-un exerciţiu de idealism (sau naivitate), ci printr-un calcul raţional perfect coerent şi rece. Am citit că la alegerile Europarlamentare din 2009, profilul statistic dominant al alegătorului roman a fost următorul: bărbat, peste 50 de ani, 10 clase. (...) Dacă din aşa ceva este astăzi făcută politica românească, asta este pentru că politicienii se adresează prin tot ceea ce fac şi spun, în mod raţional şi previzibil, celor care votează şi nu celor care stau acasă. Or, daca nu te regăseşti în profilul alegătorului descris mai sus, nu ai cum sa te regăseşti nici în gesturile politicienilor. Dacă discursul candidaţilor ţi se pare grotesc, gregar şi simplist, aminteşte-ţi că e făcut să influenţeze un om fără şcoală, cu viaţa risipită între comunism şi tranziţie, dependent de pomeni de la stat şi de minima satisfacţie a răzbunării prin ricoşeu.

Să ne lămurim: greşeşti dacă te duci la vot aşteptând ca lista să fie împănată cu Obami şi JFKei, pe care să îi poţi vota lăcrimând de fericire pentru şansa dată. Şi nu, nimeni nu îţi garantează că alegerea ta va fi cea câştigătoare. De altfel, justificarea raţională a votului nu tine de şansele de câştig, aţa că te invitam să dai un vot alb, sau ca, în loc de ştampilă, să desenezi o floricică în colţul buletinului.

Important este ca în statistica oficială de la finalul votului, tu, tânăr profesionist, educat, muncitor, care contribui 80% la veniturile acestei ţări, să te regăseşti ca descriere în profilul alegătorului român." - mai multe şi răspunsul la întrebarea: "Eşti în 1937. Sunt alegeri. Ai vota? (Precizare: următoarele alegeri libere vor fi după 53 de ani)" le găsiţi aici.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Trotineta şi dovleacul, Virginia Burduja (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Adulţi, liniştiţi-vă!, Mihaela Pascu-Oglindă (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Ce fel de foame este aceasta?, Mihaela Pascu-Oglindă (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Despre prostie la români (I), Lucian Ţion (5.0/5 - 3 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Cum ne-am cunoscut înainte de pandemie, Mihaela Pascu-Oglindă
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Respiraţie sub apă
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Vieţile altora
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata Cuvinte pentru înecaţi
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata CompletAbil
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer