Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Muzică  Sageata  Clickantabil

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Ziua naţională sărbătorită şi... clasic


Oltea Şerban-Pârâu

04.12.2003
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
1 decembrie – ziua naţională a României, este o zi a cărei semnificaţie se încearcă a fi marcată în cele mai diverse moduri. Unul dintre acestea s-a extins în 2003 asupra domeniului muzicii clasice, manieră elegantă, de bun gust de a prezenta străinilor un anumit aspect al performanţelor culturale ale României.

Aşa se face că primul turneu al stagiunii pentru Orchestra Naţională Radio a fost unul "fulger" la Roma şi a durat 48 de ore. Prilejul a fost, aşa cum spuneam, sărbătorirea zilei naţionale în organizarea Ambasadei României de la Roma, iar principalul "artizan" al acestui eveniment a fost chiar preşedintele Societăţii Române de Radiodifuziune, Dragoş Şeuleanu.

Unul dintre atuurile acestui turneu a fost locaţia concertului, Sala Giuseppe Sinopoli din modernul complex Auditorium della musica din Roma, un generos spaţiu de 1200 de locuri care a găzduit numeroasele personalităţi prezente, printre care mulţi diplomaţi care au onorat invitaţia oficialităţilor române. Dacă în ţară ziua de 1 decembrie a fost aniversată într-o manieră "neaoşă", muzica clasică nefiind punctul forte în această ecuaţie, la Roma am fost reprezentaţi într-o manieră plină de nobleţe şi bun gust de Orchestra Naţională Radio dirijată Ilarion Ionescu-Galaţi, cu un program gândit în limitele a 70 de minute de muzică, ilustrând tot ceea ce se cerea într-un astfel de concert ce trebuia să îmbine caracterul popular cu reprezentativitatea prilejului.Ilarion Ionescu-Galaţi


Am ascultat o lucrare italiană, o impetuoasă uvertură la Forţa destinului de Verdi, în care alămurile au avut ocazia să se desfăşoare în sonorităţi rotunde şi o piesă românească, Rapsodia I de Enescu construită cu savoare şi nerv de Ilarion Ionescu-Galaţi, care s-a bucurat de bune răspunsuri din partea orchestrei (cu solouri remarcabile – excepţional violonistul Carol Măiantal). Punctul de atracţie al serii a fost, în accepţiunea unui astfel de concert, prezenţa pianistei Alina Elena Bercu, în vârstă de 13 ani, elevă a prolificei profesoare Stela Drăgulin, ca solistă a Rapsodiei pe o temă de Paganini de Rachmaninov. Într-adevăr fascinanta uşurinţă cu care surmontează tânăra pianistă dificultăţile tehnice redutabile ale lucrării uimeşte, versiunea ei plină de strălucire decurgând pe linia unei muzicalităţi ce încântă prin frazări graţioase şi nuanţări gradate cu grijă.Alina Elena Bercu


Întreaga reţetă a fost gândită perfect pentru ocazia aleasă, iar Orchestra Naţională Radio s-a mobilizat ca întotdeauna în momentele importante inaugurînd pe 1 decembrie o săptămână cu patru concerte (la Roma şi Bucureşti), în care a parcurs trei programe diferite sub bagheta aceluiaşi de fiecare dată fermecător şi plin de profesionalism Ilarion Ionescu-Galaţi.

Poate este important ca uneori să demonstrăm faptul că avem disponibilităţi europene şi în domeniul cultural, depăşind ideea preconcepută că România este o ţară de undeva din est, cu un folclor interesant.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Alvin Ailey American Dance Theatre la Bucureşti (4.5/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Oedipe - 50
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Senzaţia şi clişeul (3.7/5 - 3 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Toamna simfonică (5.0/5 - 3 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Operă şi aer liber
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Muzica în mp3
Sageata Liter-Rock
Sageata UK top 50 - Acum 50 de ani
Sageata Top nostalgic


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer