27.05.2010
Eddie's site, mai 2010
Una dintre cele mai cunoscute piese din istoria rock-ului, plasată de revista Rolling Stone pe locul 37 în topul celor mai bune 500 de piese ale tuturor timpurilor, a fost compusă de Don Felder, Don Henley şi Glenn Frey, în anul de graţie 1977, în plin apogeu al unei trupe care scrisese deja istorie cu albume precum Desperado sau One Of These Nights.

Versurile descriu povestea unui călător obosit care devine prizonierul unui hotel luxos din California ce la prima vedere pare primitor şi tentant dar în/din care "you can check out anytime you like, but you can never leave". Piesa este, în fapt, o alegorie a hedonismului şi auto-distrugerii din industria muzicală (şi nu numai) a sfârşitului anilor '70, în sudul Californiei. În anul 2008, Don Felder a povestit despre originea versurilor: "Don Henley şi cu Glenn au avut cea mai mare contribuţie. Toţi trei mergeam într-o noapte, în maşină, către Los Angeles. Niciunul dintre noi nu e din California şi e imposibil ca în momentul în care intri în oraş să nu fii ameţit de luminile acestuia şi de imaginile hollywoodiene care încep să ţi se învârtească în cap laolaltă cu toate visele pe care le ai. De la asta a plecat totul..."

O fază interesantă legată de versuri se referă la pasajul "So I called up the captain / "Please bring me my wine" / He said, 'We haven't had that spirit here since 1969", care conţine în mod aparent o eroare, şi anume aceea că vinul nu este o băutură spirtoasă. Întrebat dacă regretă acest vers, Don Henley a răspuns că "e o greşeală de interpretare a versurilor şi lumea nu înţelege metafora. Credeţi-mă că am consumat mult alcool la viaţa mea şi ştiu din ce este făcută fiecare băutură. Dar în acel vers nu se face referire la băuturi alcoolice. E o declaraţie socio-politică. E păcat că în loc să ne gândim la imixtiunea literaturii în lirica melodiilor coborâm discuţia la argumente nerelevante despre procesele chimice ale băuturilor spirtoase sau nu".

Despre muzica piesei, în schimb, se spune că e foarte asemănătoare cu cântecul We Used To Know, din 1969, al trupei Jethro Tull. Aceasta a concertat împreună cu Eagles într-un turneu înainte ca "vulturii" să înregistreze Hotel California iar liderul Ian Anderson a spus, glumind, într-un interviu pentru BBC de acum câţiva ani, că încă aşteaptă royalties-urile pentru ea. Şi totuşi, declaraţiile oficiale ale lui Anderson nu au făcut niciodată referire la un plagiat.

Hotel California a fost "polişată" în studio vreme de 8 luni de către membrii trupei, care se aflau în căutarea piesei perfecte. "Ne închideam şi câte 2-3 zile în studio şi trăgeam piesa din nou şi din nou. Aveam o masă de ping-pong, un frigider, role... ce ne mai trebuia?". Ea a ajuns pe locul 1 în topul american şi a câştigat un premiu Grammy în 1977, premiu pe care Eagles nu s-a prezentat să-l ridice deoarece Don Henley nu credea în concursuri. O mulţime de interpreţi şi trupe au preluat Hotel California, transformând-o conform propriilor viziuni. Printre aceştia, Gipsy Kings, Nancy Sinatra, The Killers şi... Vama Veche.

Album: Hotel California
Poziţie atinsă în Top USA: 1
Poziţie atinsă în Top UK: 80 comentarii

Publicitate

Sus