27.05.2010
Eddie's site, mai 2010
Una dintre cele mai cunoscute piese din istoria rock-ului, plasată de revista Rolling Stone pe locul 37 în topul celor mai bune 500 de piese ale tuturor timpurilor, a fost compusă de Don Felder, Don Henley și Glenn Frey, în anul de grație 1977, în plin apogeu al unei trupe care scrisese deja istorie cu albume precum Desperado sau One Of These Nights.

Versurile descriu povestea unui călător obosit care devine prizonierul unui hotel luxos din California ce la prima vedere pare primitor și tentant dar în/din care "you can check out anytime you like, but you can never leave". Piesa este, în fapt, o alegorie a hedonismului și auto-distrugerii din industria muzicală (și nu numai) a sfârșitului anilor '70, în sudul Californiei. În anul 2008, Don Felder a povestit despre originea versurilor: "Don Henley și cu Glenn au avut cea mai mare contribuție. Toți trei mergeam într-o noapte, în mașină, către Los Angeles. Niciunul dintre noi nu e din California și e imposibil ca în momentul în care intri în oraș să nu fii amețit de luminile acestuia și de imaginile hollywoodiene care încep să ți se învârtească în cap laolaltă cu toate visele pe care le ai. De la asta a plecat totul..."

O fază interesantă legată de versuri se referă la pasajul "So I called up the captain / "Please bring me my wine" / He said, 'We haven't had that spirit here since 1969", care conține în mod aparent o eroare, și anume aceea că vinul nu este o băutură spirtoasă. Întrebat dacă regretă acest vers, Don Henley a răspuns că "e o greșeală de interpretare a versurilor și lumea nu înțelege metafora. Credeți-mă că am consumat mult alcool la viața mea și știu din ce este făcută fiecare băutură. Dar în acel vers nu se face referire la băuturi alcoolice. E o declarație socio-politică. E păcat că în loc să ne gândim la imixtiunea literaturii în lirica melodiilor coborâm discuția la argumente nerelevante despre procesele chimice ale băuturilor spirtoase sau nu".

Despre muzica piesei, în schimb, se spune că e foarte asemănătoare cu cântecul We Used To Know, din 1969, al trupei Jethro Tull. Aceasta a concertat împreună cu Eagles într-un turneu înainte ca "vulturii" să înregistreze Hotel California iar liderul Ian Anderson a spus, glumind, într-un interviu pentru BBC de acum câțiva ani, că încă așteaptă royalties-urile pentru ea. Și totuși, declarațiile oficiale ale lui Anderson nu au făcut niciodată referire la un plagiat.

Hotel California a fost "polișată" în studio vreme de 8 luni de către membrii trupei, care se aflau în căutarea piesei perfecte. "Ne închideam și câte 2-3 zile în studio și trăgeam piesa din nou și din nou. Aveam o masă de ping-pong, un frigider, role... ce ne mai trebuia?". Ea a ajuns pe locul 1 în topul american și a câștigat un premiu Grammy în 1977, premiu pe care Eagles nu s-a prezentat să-l ridice deoarece Don Henley nu credea în concursuri. O mulțime de interpreți și trupe au preluat Hotel California, transformând-o conform propriilor viziuni. Printre aceștia, Gipsy Kings, Nancy Sinatra, The Killers și... Vama Veche.

Album: Hotel California
Poziție atinsă în Top USA: 1
Poziție atinsă în Top UK: 8









0 comentarii

Publicitate

Sus