Owen Matthews
Copiii lui Stalin
Editura Meteor Press, 2010

Traducere din engleză de Mihai-Dan Pavelescu


Citiţi un fragment din această carte.

*****

Intro

Romanul lui Owen Matthews, în linia scrierilor lui Pasternak şi Soljeniţîn, este o opera răscolitoare ce evocă destinele unei familii pe parcursul a trei generaţii. Nominalizat la "Premiul pentru debut" acordat de revista The Guardian, este o mărturie pe cât de profundă, pe atât de tulburătoare, o uluitoare cronică a secolului al XX-lea în spaţiul rus, o evocare de neuitat a unor povesti de supravieţuire şi mântuire.

În inima Moscovei postcomuniste a anilor 1990, un tânăr reporter regăseşte urmele familiei sale şi a unor existenţe care îl obsedează... ascensiunea şi declinul carierei bunicului său, Boris Bibikov, un adevărat homo sovieticus, erou al colectivizării tragice din perioada de debut a epocii staliniste, victima a epurărilor din 1937... odiseea mamei sale, Liudmila, în condiţiile a trei ani de haos din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, separată de sora sa în fuga pe întinsul stepelor ruse şi crescută în orfelinate suprapopulate şi spitale insalubre... drama celor doi îndrăgostiţi prinşi în constrângerile chinuitoare din timpul Războiului Rece - Mervyn, tatăl lui, un englez rusofil care a îndrăznit să refuze ofertele KGB-ului, şi Liudmila, devenită o strălucită intelectuală disidentă.

Corespondenţa pasionată a părinţilor săi de-a lungul a şase ani, dosarul de la NKVD al bunicului său şi propriile sale rătăciri în capitala decadentă a Rusiei îl vor ajuta pe Owen Matthews să-şi descopere rădăcinile duale şi să dea curs dorinţei obsedante de a aşterne totul pe hârtie.

Trei generaţii de dragoste şi război

Uneori, modul cel mai bun de a înţelege o ţară atât de diferită ca Rusia este să citeşti despre oamenii ei simpli, nu despre Oamenii Măreţi care i-au croit istoria. Este în tot cazul mai uşor. Conversaţiile cu ruşii bătrâni implică adesea un şoc de umilinţă. Pe neaşteptate, ei amintesc cum au supravieţuit asediului Leningradului sau cum şi-au pierdut o rudă în Marile Epurări, un detaliu peste care trec cu uşurinţă, dar care ne poate face pe noi, cei din afara spaţiului rus, să ne simţim naivi sau răsfăţaţi de soartă. Owen Matthews a crescut printre asemenea amintiri ale unor dificultăţi desprinse parcă de pe altă lume, dar şi cu povestea de dragoste aproape miraculoasă a părinţilor lui.

Copiii lui Stalin a fost scrisă ca biografia unei familii, dar este mult mai mult decât atât. Este o examinare intimă a vieţii din Uniunea Sovietică de la jumătatea secolului al XX-lea, o perioadă despre care ştim prea puţine fapte reale, majoritatea informaţiilor fiind intens cosmetizate de o propagandă acerbă. Povestea acelor ani este relatată prin vieţile a trei generaţii din familia Bibikov.

Istoriile de manual pot să ofere doar descrieri seci, aride ale anilor tumultuoşi care s-au scurs între epurările lui Stalin şi perestroika lui Gorbaciov. Membrii familiei Bibikov au trăit evenimentele acelea. Prin intermediul lor, putem cunoaşte disperarea părinţilor arestaţi în epurări şi trimiţi în Gulag, ca şi neajutorarea orfanilor prinşi în haosul evacuărilor în masă, în timp ce armata germană invada Rusia. Împărtăşim fericirea a două surori separate în timpul războiului, care se regăsesc printr-o minune. Apoi ne stabilim cu surorile în Moscova şi îndurăm privaţiunile Războiului Rece. Vă veţi obişnui repede cu stilul autorului de a trece de la o epocă la alta - de la Rusia prerevoluţionară la epurări, la degradarea regimului sovietic şi sfârşitul său.

Scrierea unei poveşti adevărate despre evenimente dramatice implică destul de multe riscuri. Rezultatul ar putea fi excesiv de sentimental sau ar putea aduce mai degrabă cu un thriller. Autorul a ştiut să evite aceste extreme. El le îngăduie membrilor familiei să-şi povestească vieţile prin intermediul amintirilor, al scrisorilor şi al documentelor oficiale, captând cu acurateţe atitudinea fatalistă a ruşilor. "Noi, copiii anilor teribili ai Rusiei, nu avem puterea de a uita." Copiii lui Stalin este un portret de neuitat al Rusiei de-a lungul a şapte decenii şi un studiu remarcabil al felului în care ne străduim să ne definim în opoziţie cu înaintaşii noştri, doar pentru a constata uneori că ne aliniem în direcţia evoluţiei lor.

0 comentarii

Publicitate

Sus