George W. Bush
Momente de decizie
Editura Pandora M, 2012
Traducere de Luminiţa Cioroianu şi Smaranda Nistor
Colecţia Reality Shock
Momente de decizie
Editura Pandora M, 2012
Traducere de Luminiţa Cioroianu şi Smaranda Nistor
Colecţia Reality Shock
Citiţi un fragment din această carte.
*****
Introducere
Introducere
În ultimul an al preşedinţiei mele, am început să mă gândesc serios să-mi scriu memoriile. La recomandarea lui Karl Rove, m-am consultat cu o mulţime de distinşi istorici. Toţi, fără excepţie, mi-au spus că aveam obligaţia să scriu. Considerau că este important să-mi exprim punctul de vedere asupra perioadei cât am fost preşedinte, cu propriile mele cuvinte.
- Aţi văzut filmul Apollo 13? m-a întrebat istoricul Jay Winik. Toată lumea ştie că astronauţii reuşesc până la urmă să ajungă acasă, dar tot stăm cu sufletul la gură întrebându-ne cum vor reuşi s-o facă.
Majoritatea istoricilor mi-au sugerat să citesc Memoriile preşedintelui Ulysses S. Grant, ceea ce am şi făcut. Cartea îi exprimă perfect personalitatea. Folosind diverse întâmplări, el reînvie propria experienţă din timpul Războiului de Secesiune. Am înţeles de ce opera lui a supravieţuit.
Asemenea lui Grant, am decis să nu fac o relatare exhaustivă a vieţii mele sau a perioadei în care am fost preşedinte. Am spus, în schimb, povestea perioadei cât am stat la Casa Albă, concentrându-mă pe aspectul cel mai important al activităţii de acolo: luarea deciziilor. Fiecare capitol se construieşte în jurul unei decizii majore sau al unei serii de decizii conexe. Prin urmare, cartea se structurează tematic, nu într-o ordine cronologică, de zi cu zi. Nu am abordat toate problemele importante din dosarele care au ajuns la un moment dat pe biroul meu. Mulţi membri devotaţi ai cabinetului şi personalului meu sunt menţionaţi în treacăt, alţii, chiar deloc. Le preţuiesc eforturile şi le voi fi mereu recunoscător pentru contribuţia lor.
Când am scris această carte, am avut în vedere două lucruri. În primul rând, am sperat să zugrăvesc imaginea a ceea ce a însemnat să fiu preşedinte timp de opt ani consecutiv. Cred că e nevoie să treacă mai multe decenii până să se ajungă la nişte concluzii definitive cu privire la preşedinţia mea - sau la preşedinţia oricui. Odată cu trecerea timpului, pasiunile se mai domolesc, rezultatele se clarifică şi specialiştii pot să compare diverse abordări. Sper că memoriile mele vor fi un document de referinţă pentru oricine va dori să studieze această perioadă din istoria Americii.
În al doilea rând, am scris această carte pentru a le oferi cititorilor o imagine asupra procesului decizional într-un mediu complex. Majoritatea deciziilor care ajung pe biroul preşedintelui sunt dificile şi sunt însoţite de argumente solide pro şi contra. Pe parcursul cărţii, voi descrie opţiunile pe care le-am cântărit şi principiile pe care le-am urmat. Sper că, astfel, veţi înţelege mai bine motivele ce au stat la baza deciziilor mele şi poate că asta chiar vă va ajuta în propriile voastre alegeri.
Momente de decizie se bazează, înainte de toate, pe amintirile mele. Cu sprijinul documentariştilor, mi-am bazat relatările pe documente oficiale, însemnări din acea perioadă, întrevederi personale, articole din presă şi alte surse, dintre care unele rămân confidenţiale. Au fost însă momente când am fost nevoit să mă bizui doar pe propria memorie. Eventualele inadvertenţe din această carte mi le asum.
În paginile ce urmează, m-am străduit să descriu cât mai bine deciziile pe care le-am luat: cele bune, cele proaste şi cele pe care le-aş schimba, dacă aş avea ocazia s-o fac. Doar că, atunci când eşti preşedinte, nu mai există o a doua şansă. Trebuie să faci ceea ce crezi că este bine şi să accepţi consecinţele. Asta am încercat şi eu să fac în fiecare zi din cei opt ani petrecuţi la Casa Albă. Să-mi servesc ţara în calitate de preşedinte a fost cea mai mare onoare pentru mine şi vă mulţumesc că îmi acordaţi şansa de a vă împărtăşi povestea mea. (George W. Bush)