29.01.2014
Editura Pandora M
Kevin Mitnick (în colaborare cu William L. Simon)
Fantoma reţelelor. Aventurile celui mai căutat hacker din lume
Editura Pandora M, 2013

Traducere din engleză de Liviu Mateescu


Citiţi un fragment din această carte.

*****
Intro

Cel mai şiret "spărgător" de computere şi de reţele de comunicaţii îşi dezvăluie trucurile într-o captivantă poveste de viaţă, cu hackeri şi detectivi FBI, cu spionaj informatic şi urmăriri spectaculoase pe "autostrăzile" internetului. Kevin Mitnick a bântuit cele mai securizate sisteme informatice din SUA şi, în ciuda vitezei de reacţie a autorităţilor americane, a fost tot timpul cu un pas înainte, evitând numeroasele capcane întinse de agenţii de la criminalitate informatică.

Dincolo de ponturile tehnice, Mitnick dezvăluie cu umor în ce fel a reuşit să păcălească zeci de angajaţi ai companiilor de telecomunicaţii sau funcţionari publici, pentru a obţine parole vitale, identităţi false ori softuri râvnite de toţi hackerii din lume.

Fantoma reţelelor nu este doar o poveste cu hoţi şi vardişti în ciberspaţiu, ci se vrea şi o spovedanie a unui hacker spăşit, care n-a vrut decât să-şi demonstreze inteligenţa şi care n-a câştigat niciun sfanţ de pe urma raidurilor sale virtuale.

"Mă tem nu de ceea ce ştiu, ci de ceea ce nu ştiu, iar Kevin Mitnick ne-a demonstrat cât de ignoranţi suntem. Dacă vrei să-i bagi în sperieţi pe şefii cei mari ca să-ţi aprobe bugetul pentru securitate informatică, ajunge să le faci cunoştinţă cu demonstraţiile ingenioase şi palpitante ale lui Mitnick." (Steven L. Susman, director de tehnologia informaţiei la Supreme Security Systems)

***
Cuvânt înainte

de Steve Wozniak, cofondator Apple, Inc.

L-am întâlnit pe Kevin Mitnick pentru prima oară în 2001, în timpul filmărilor pentru un documentar al canalului Discovery numit The History of Hacking. Am păstrat legătura după aceea. Doi ani mai târziu, am zburat până la Pittsburg, unde i-am făcut prezentarea înainte de o conferinţă susţinută de el la Universitatea Carnegie Mellon, la care am fost absolut uluit de peripeţiile lui ca hacker. A pătruns în computerele unor corporaţii, dar nu a distrus niciun fişier, nu a folosit şi nici nu a vândut numerele cărţilor de credit la care a avut acces. A furat software, dar nu l-a vândut niciodată, nimănui. A comis hackingul pur şi simplu pentru că voia să-şi încerce forţele.

În discursul lui, Kevin a expus în detaliu incredibila poveste a dejucării acţiunilor efectuate de FBI împotriva lui. Kevin a penetrat total întreaga operaţiune, descoperind că un "prieten" proaspăt, tot hacker, era de fapt un informator al FBI-ului, aflând numele şi adresele tuturor membrilor echipei FBI care au lucrat la cazul lui şi chiar interceptând convorbirile telefonice şi mesajele vocale ale persoanelor care încercau să adune dovezi împotriva lui. Un sistem de alarmă inventat de el l-a avertizat când FBI-ul se pregătea să pornească un raid împotriva lui.

Atunci când producătorii emisiunii TV Screen Savers ne-au invitat, pe mine şi pe Kevin, să coprezentăm una dintre ediţii, ne-au cerut să facem o demonstraţie cu un nou dispozitiv electronic care tocmai apăruse pe piaţa de consum: GPS-ul. Eu trebuia să conduc prin zonă şi ei îmi urmăreau maşina. Ei au produs în direct pe post o hartă a rutei aparent haotice alese de mine. Ea forma un mesaj:

FREE KEVIN

Am fost din nou colegi de microfon în 2006, când Kevin i-a ţinut o vreme locul lui Art Bell, moderatorul emisiunii pe teme paranormale Coast to Coast AM, calitate în care m-a invitat la emisiunea sa, în direct. La acel moment, i se dusese deja vestea. Ne-am distrat pe cinste în acea seară, la fel cum făceam ori de câte ori ne întâlneam.

Kevin mi-a schimbat viaţa. Într-o zi, mi-am dat seama că primesc telefoane de la el din locuri îndepărtate: ba era în Rusia, unde urma să ţină un discurs, ba în Spania, unde ajuta o companie care avea probleme de securitate, ba în Chile, în calitate de consilier pentru o bancă al cărei computer fusese "spart". Suna foarte interesant. Nu îmi mai folosisem paşaportul de zece ani, iar aceste apeluri telefonice mi-au adus un soi de mâncărime în tălpi. Kevin m-a pus în legătură cu agenta care îi organizează discursurile. Aceasta mi-a spus: "Aş putea organiza şi conferinţele dumneavoastră". Aşa că, mulţumită lui Kevin, am devenit un călător prin lume, ca şi el.

Kevin e acum unul dintre cei mai buni prieteni. Îmi place să fiu alături de el, să aud cum îşi povesteşte realizările şi păţaniile. A dus o viaţă palpitantă şi cu sufletul la gură, cum vezi doar în cele mai bune filme poliţiste.

Iar acum şi dumneavoastră aveţi prilejul să vă delectaţi cu toate aceste istorisiri, pe care eu le-am auzit de la el, una după alta, ocazional, pe parcursul mai multor ani. Într-un fel, vă invidiez pentru experienţa la care sunteţi pe cale să purcedeţi, pentru că veţi lua parte la povestea incredibilă, aproape de neconceput, a vieţii şi isprăvilor lui Kevin Mitnick.

0 comentarii

Publicitate

Sus