18.12.2015
Crăciun 1947. Mai exact, seara lui 30 decembrie. Războiul se sfârşise, zvârcolirilor politice încă neînţelese pe deplin nu li se acorda atenţie, se muncea din zori în noapte, aprovizionarea începea să pară normală, fusese cumpărat chiar şi un brad de poveste, aşa că supravieţuitorii familiei au primit bucuroşi să petreacă împreună un Crăciun, întârziat e drept, dar un adevărat prilej de bucurie pentru toţi, mai ales pentru noi, copiii. Mesei îmbelşugate nu i-am dat atenţie, pentru mine doar bradul strălucea: miraculos şi tainic se înălţa până în tavan, semeţind o stea aurie, de carton îmbrăcat în mătase, sub care iconiţa mea cu Fecioara şi Pruncul Isus veghea încăperea toată. Pe crengi pâlpâiau lumânărele albe prinse în clame metalice felurit colorate. Ici şi colo sclipeau globuri ca para focului sau argintii. Fermecată, intrasem în jocul de lumini şi abia mai târziu am văzut bomboanele de zahăr ars învelite în staniol azuriu. Îşi atârnau franjurile de hârtie albă printre biscuiţii copţi de Maia şi nucile cumpărate de la iaurgiul nostru. Iar sub lanţul de merişoare am descoperit minunea minunilor, Angelica, păpuşa mea cu păr adevărat, cu rochiţă de dantelă, tot atât de înaltă ca mine. Nu aveam cui să-mi povestesc bucuria. Tata, mămica, Maia, oaspeţii lor, toţi râdeau, îşi apropiau de mine feţe surâzătoare, îmi ciufuleau buclele şi se îndepărtau în zâmbet. Cineva s-a mirat "Dar tu de ce mai stai cu noi? La ora asta copiii se culcă!", apoi m-a lăsat în pace, rătăcindu-se în Bucuria din jur. Curând, tăticul a dispărut pentru câteva clipe. S-a întors cu o cutie de lemn în braţe şi a ieşit afară, în curtea întunecată. S-a auzit o salvă de cinci pocnete asurzitoare. Artificii nevinovate nu aveam, dar revolvere da. După prima tresărire, bănuiesc că de frică, toţi au izbucnit în râs. Neastâmpărat şi ghiduş, râsul pusese stăpânire pe oameni, lumina încăperea toată. "Facem un dans? Sau aţi uitat să dansaţi?" " Radioul, de ce tace radioul? Un vals, vă rog" "Mai bine un tango, să avem loc toţi". Cineva a început să se joace pe scala micului nostru Philips, în timp ce scaunele se împingeau la perete şi se răsucea covorul. Toţi aşteptau nerăbdători să-şi hrănească Bucuria redescoperită, când un sonor "Atenţiune, atenţiune, un comunicat important pentru Ţară!" îi amuţi. După ani am aflat de ce s-a aşternut nefireasca linişte, de ce femeile începuseră să plângă: Regele Mihai abdicase. Şi, fără a fi analişti politici - nu ştiu dacă atotştiutoarea specie se inventase - ci doar mic burghezi străduind fiecare din zori în noapte să-şi pună pe roate mica lui afacere, toţi au bănuit că Binele şi Normalitatea pleacă din România. Fără a şti cât de adânc se înrădăcinează Răul.

Aşa s-a risipit în lacrimi primul meu Crăciun cu brad până în tavan înălţat.

*
Aşteptăm poveştile voastre de Crăciun în word, cu diacritice, pe adresa [email protected], până pe 25 decembrie 2015. Mai multe detalii aici.

1 comentariu

  • Despre "Poveștile de Crăciun"
    Daniela Stefanescu, 30.12.2015, 15:01

    Acum, când s-a încheiat seria "Poveștilor de Crăciun" din acest an, simt nevoia să scriu câteva cuvinte legate de aceste poveşti. Am ales să o fac la "Lacrimi în bucurie", căci m-a impresionat mult trăirea unei familii, şi a micuţei de atunci, autoarea de azi, din ziua de 30 decembrie 1947, adică acum exact 68 de ani. Chiar dacă cei mai mulţi o ştim doar din cărţile de istorie, sigur că ceea ce s-a întâmplat atunci ne-a marcat pe toţi şi ne-a schimbat într-un fel sau altul destinul, şi cred că cititorii au împărtăşit şi ei emoţia pe care a dorit să ne-o transmită autoarea.
    Dar vreau să mulţumesc aici şi eu LiterNet pentru faptul că în fiecare seară a acestei perioade minunate a anului, după ce casa se cufunda în linişte, am putut să mă transpun în spiritul şi magia Crăciunului, citind frumoasele povestiri, reale sau rod al fanteziei, pe care le-a ales pentru cititorii săi.

Publicitate

Sus