06.11.2004
Vineri, 5 noiembrie 2004

Cum nu am avut timp să scriu la jurnal, vă prezint articolul pe care l-am scris la rubrica mea săptămînală din SUPLIMENTUL DE CULTURĂ, o revistă editată de Polirom şi Ziarul de Iaşi. SUPLIMENTUL va fi lansat săptămîna viitoare în Iaşi, dar are distribuţie naţională. Căutaţi-l la chioşcuri, după 12 noiembrie. O să vedeţi că merită. Rubrici permanente semnate de Adriana Babeţi, Simona Sora, Emil Brumaru, Ruxandra Cesereanu, Lucian Dan Teodorovici, Radu Pavel Gheo şi Bobo & Bobi de la Fără zahăr...

Şoferul Marian în context european

Dacă ai un număr de mobil sau un cont de email te poţi considera o persoană fizică. Dacă-ţi faci şi site, sînt şanse mari să devii o instituţie. Cu minime cunoştinţe de internet, îţi poţi construi o adresă www de toată frumuseţea. Cu ceva bani (nu mai mulţi decît te-ar costa un birou şi un scaun ergonomic), îţi găseşti un student care să se îngrijească de un "sediu" profy. Totul e să ştii cum să-ţi orchestrezi diversiunea. Cum procedezi cînd ai sediu real, fax, telefon şi fonduri pe care nu ştii cum să le justifici? Îţi faci un site. Şi protestezi acolo împotriva vînătorilor de balene, a fumatului ori a corupţiei. Sau - de ce nu? - încerci să laşi impresia că te preocupă cultura.

După ce-am citit la gazetă declaraţiile a domnului Theodorescu din ultima vreme, m-a lovit curiozitatea să văd ce (altceva) mai face Ministerul Culturii şi Cultelor. Ţineam minte o adresă de internet, http://www.cultura.ro">www.cultura.ro, dar asta era "under construction". Deşi avea o noimă - cultura română se află într-adevăr în construcţie, nu m-am mulţumit şi-am căutat ministerul pe google. La http://www.ministerulculturii.ro">www.ministerulculturii.ro, s-a deschis o fereastră din care a răsărit capul lui Theodorescu. Era acasă. Am intrat şi am citit o scurtă introducere despre patria noastră frumoasă şi bogată - şi mai ales latină! -, făcută de ministru. L-am salutat din mers şi am deschis pagina de Activităţi/Evenimente culturale. Din noianul de manifestări complexe, mi-a sărit în ochi concursul "Spune, spune, fir de iarbă...". Hoopa! Site-ul lui Ienăchiţă Văcărescu! - mi-am zis. Total derutat, am descoperit un alt concurs: "Fii ai satului brăilean în conştiinţa naţională". Să fie cumva site-ul sămănătoriştilor? - o altă dilemă. O trecere în revistă a evenimentelor culturale din 2004 - Serbările cartofului la slovaci, Editarea revistei culturale Dropia, Personalizarea oraşului Călăraşi, "La o cană cu vin" în Giurgiu, Concursul naţional de umor "Cucuruz, mălai de toamnă", Cartea pentru copii Ştefan, Ştefan, Domn cel Mare etc. - m-a băgat şi mai mult în ceaţă.

Am renunţat la evenimente şi am intrat pe forum. În afară de administratorul de sistem, mai era înscris un singur utilizator. În rest, o mulţime de subiecte interesante la care erau postate 0 mesaje - 0 răspunsuri. Doar la un singur topic, Cultura românească în context european, am dat peste mesajul unui membru al Asociaţiei Scriitorilor Români din Germania. Era vorba de participarea României la tîrgul de carte de la Frankfurt, cel mai mare din lume: "Permiteţi, vă rog, Stimate Domnule Ministru, a vă transmite mulţumirile mele cele mai sincere şi asigura de faptul că colaborarea directă pe care am avut onoarea a o avea cu Doamna Marilena Guga, Dl Claudiu Istrate, inclusiv şoferul Marian, a fost excelentă, unitară... Doamne-ajută!".

Ce să mai comentez? Doamne-ajută-l pe şoferul Marian să integreze cultura românească în context european!

0 comentarii

Publicitate

Sus