01.06.2020
Sunt peste tot. Nu m-am apucat să le contabilizez, căci sigur aş fi rămas surprins de numărul lor. Despart ca întotdeauna spaţiile cu destinaţii şi funcţii sociale diferite: fundătura de ogradă, ograda de bucătăria de vară, iar pe aceasta de interiorul casei. Aici le-am descoperit cu vârfurile degetelor. Separând holurile şi coridoarele de restul încăperilor sau de unele acareturi prelungind întreaga clădire.

Revin la cartea lui Camus, citată în textul despre temelie. Am găsit în ea un pasaj unde este descrisă familiaritatea de precizie chirurgicală pe care o dezvoltăm cu distanţele domiciliului propriu. Am simţit-o aici, pe pielea mea, exilat într-un spaţiu nou ce m-a văduvit de ea. Şi o văd încrustată vineţiu pe sideful unghiilor de la picioare, fiindcă m-am tot împiedicat în pragurile acestea despre care scriu. Acolo pe unde diferenţa de nivel dintre podele este pronunţată, n-am fost departe de o entorsă sau de cine ştie ce altă năpastă. Dovadă rizibilă că actul trecerii are şi o netăgăduită dimensiune somatică.

text: Călin Torsan | foto: Petra Torsan

***
#CasaDe_aCasa | Istorii din loc în loc, la un loc este o campanie online de colectare a unor istorii despre locuire ce se vor constitui într-o arhivă. Fiecare dintre noi are poveşti ale locuirii în propria casă ori aiurea. Trimite pe adresa [email protected] o poveste şi o imagine (foto, colaj sau elemente vizuale) care să o ilustreze. Adaugă şi câteva cuvinte despre tine sau ataşază un link către website-ul personal / pagina de instagram sau facebook. Contribuţia ta va fi parte din Arhiva Timpului Prezent şi din rubrica casa de-a casa de pe LiterNet.

0 comentarii

Publicitate

Sus