12.08.2020
Editura Herald
Joseph Fort Newton
Constructorii. O cercetare a istoriei şi filozofiei masoneriei
Editura Herald, 2020

traducere din limba engleză de Mariana Buruiană


Citiţi un fragment din această carte.

*****
Anticamera

În urmă cu paisprezece ani, autorul acestui volum a intrat în templul Francmasoneriei şi ziua aceea i-a rămas în minte drept una dintre cele mai importante din viaţa sa. A fost o mică ceremonie în noaptea învestirii sale şi, după cum e obiceiul, candidatului i s-a cerut să-şi spună impresiile despre Ordin. Printre alte lucruri, el a vrut să ştie dacă există vreun opuscul care să povestească tânărului aspirant lucrurile pe care dorea cel mai mult să le afle despre Masonerie - care e trecutul ei, de unde vine, ce învaţă şi ce încearcă ea să facă în lume... Nimeni nu ştia de existenţa unui volum de acest fel şi nici nu se găsise cineva care să-şi fi manifestat această dorinţă, pe care mulţi, probabil, au simţit-o până atunci. Printr-o stranie coincidenţă, a căzut în sarcina autorului să scrie cartea de care se interesase cu paisprezece ani în urmă.

Această amintire explică scopul prezentului volum şi cred că orice carte ar trebui judecată prin spiritul şi scopul ei, şi nu mai puţin prin stil şi conţinut. Realizată în urma unui mandat încredinţat de către Marea Lojă din Iowa, o copie a acestei cărţi trebuie înmânată fiecărei persoane căreia îi este conferit gradul de Maestru Mason în interiorul acestei Mari Jurisdicţii. Este evident că această intenţie a determinat metoda şi organizarea cărţii, ca şi conţinutul acesteia, ţinta fiind de a informa tânărul care intră în Ordin de antecedentele Masoneriei, dezvoltarea, filozofia, misiunea şi idealul ei. Păstrând mereu în minte acest scop, efortul a fost de a pregăti o scurtă, simplă şi vie relatare a originii, dezvoltării şi învăţăturii Ordinului, scrisă astfel încât să stârnească un profund interes şi un studiu mai serios al istoriei lui şi al serviciului adus de acesta umanităţii.

Nu s-a întreprins, din câte ştim, nicio operă de acest gen de către nicio Mare Lojă din ţară sau din străinătate - cel puţin nu după mai vechiul Pocket Companion şi alte opere asemănătoare din timpurile de început; şi acest lucru este cu atât mai ciudat cu cât nevoia de aceasta este evidentă, iar posibilităţile pe care le deschide sunt extrem de fertile şi de importante. Oricine a cercetat marea literatură a Masoneriei trebuie să fi simţit deseori necesitatea unei lucrări concise, compacte şi totuşi cuprinzătoare, care să arate cu limpezime calea şi să lumineze drumul. O astfel de nevoie au trăit-o mai ales cei care nu sunt obişnuiţi să traverseze lungile perioade ale istoriei şi mai ales cei care nu au timpul şi nici oportunitatea să răsfoiască tomuri voluminoase pentru a descoperi faptele.

Într-adevăr, cea mai mare parte din literatura masonică s-a scris înainte de apariţia metodelor studiului ştiinţific şi, chiar dacă acestea sunt fascinante, nu-i conving pe cei care sunt obişnuiţi cu metodele mult mai riguroase de cercetare. În consecinţă, unii dintre cei mai dedicaţi scriitori masoni au făcut ca Ordinul să devină ţinta ridiculizării prin pretenţiile lor extravagante în ceea ce priveşte vechimea sa. Nu au formulat foarte limpede în ce sens este acesta atât de vechi şi nu puţine au fost criticile aduse masonilor pentru modul în care s-au lăsat înşelaţi când au acceptat ca adevărate cele mai nebuneşti şi absurde legende.

Mai mult, nicio istorie a Masoneriei nu a fost scrisă în anii recenţi, iar, între timp, câteva materiale însemnate au ieşit la lumină din sfera istoriei şi arheologiei clarificând destul de mult din ceea ce până atunci fusese obscur - şi era nevoie ca această nouă cunoaştere să fie raportată la ceea ce se cunoştea deja. Deşi cercetarea modernă ţinteşte spre acurateţe, de prea multe ori cărţile ei sunt pline de fapte aride, lipsite de frumuseţe literară şi putere spirituală. Luptând pentru acurateţe, autorul acestei cărţi a căutat totuşi să evite o cronică vagă, punctată numai de fapte şi personalităţi, pe care puţini ar fi vrut să o citească.

O astfel de carte nu se scrie uşor din două motive: ea este istoria unui Ordin secret ale cărui cunoştinţe, în mare parte, nu sunt aşternute pe hârtie şi care acoperă o tulburătoare perioadă de timp, cerând ca materialul unor volume numeroase - multe din ele dezorganizate, voluminoase şi greu de asimilat - să fie comprimat în interiorul unui spaţiu restrâns.

Fiecare rând al acestei cărţi a fost scris cu convingerea că istoria reală şi doctrina Masoneriei sunt suficiente în sine, neavând nevoie să fie înfrumuseţate prin legendă şi cu atât mai puţin prin ocultism. Cartea se întemeiază de la început până la sfârşit pe convingerea că tot ceea ce trebuie să facem este să mutăm schelăria de pe templul istoric al Masoneriei şi să îl lăsăm în bătaia soarelui, acolo unde orice om poate vedea frumuseţea şi simetria sa - lucru ce va stârni respectul celor mai critice şi scrutătoare minţi, ca şi omagiul tuturor celor care au ca scop binele omenirii. Studiul îndelung efectuat aici s-a fundamentat pe această credinţă.

În acest sens s-au explorat sursele masonice specializate, găsite în Marea Lojă din Iowa, şi au fost citate cele mai înalte autorităţi ori de câte ori au apărut nelămuriri - referinţele respective servind nu doar la îmbogăţirea celor existente, ci şi îndrumând cititorul către o cercetare mai profundă şi mai detaliată. De asemenea, din respect pentru rezultatele încă deschise dezbaterii şi care sunt susţinute de opinii diferite, au fost prezentate mai multe puncte de vedere, atât cât ne-a permis spaţiul, pentru ca cel ce studiază să poată cântări singur şi să poată decide pentru el însuşi. Autorul este extrem de îndatorat Lojilor de Cercetare din Anglia - în special Lojii Quatuor Coronati - fără ajutorul cărora această cercetare ar fi fost mult mai dificilă, dacă nu chiar imposibilă.

Oameni precum Gould, Hughan, Speth, Crawley, Thorp - pentru a numi doar câţiva, neuitându-i pe Pike, Parvin, Mackey, Fort şi pe alţii din această ţară - merită recunoştinţa perpetuă a Frăţiei. Dacă, uneori, căutând să se dezbare de legendă, unii par să înainteze prea mult în cealaltă extremă - uitând că există o mare parte din Masonerie care nu poate fi urmărită doar cu ajutorul numelor şi datelor - efortul depus de aceştia în numele autenticităţii istorice şi al unei cercetări exacte trebuie totuşi preţuit.

Această carte este alcătuită din trei părţi, aşa cum se cuvine să fie orice lucru ce ţine de Masonerie: Profeţia, Istoria şi Interpretarea. Prima parte se va ocupa de indiciile şi de primele semne ale Masoneriei în istoria, tradiţia, mitologia şi simbolismul timpurii ale neamului omenesc - găsindu‑şi temeiul în natura şi nevoile omului şi arătând cum pietrele şlefuite de timp şi conflicte au fost aduse de departe pentru a clădi Masoneria aşa cum o cunoaştem astăzi. A doua parte este o poveste a Ordinului Constructorilor de-a lungul secolelor, de la zidirea Templului lui Solomon până la organizarea Marii Loje a Angliei, şi răspândirea Ordinului pe întreg cuprinsul lumii civilizate. A treia parte este o afirmare şi o prezentare a crezului, filozofiei, înţelesului religios şi geniului său, precum şi a muncii sale de slujire a individului şi, prin individ, a societăţii şi statului. Acesta este structura succintă a scopului, metodei, planului şi spiritului lucrării, şi, dacă acestea vor fi păstrate în minte, putem spera că ea îşi va împărtăşi povestea şi îşi va încredinţa mesajul.

Când ne gândim la soarta noastră muritoare - la măreţia şi patosul acesteia, la truda omului din trecut, şi la obligaţia noastră de a păstra şi îmbogăţi moştenirea umanităţii - ne simţim cuprinşi de adânc respect faţă de toţi con-lucrătorii săi; şi mai ales faţă de tineri, cărora trebuie să li se încredinţeze tot ceea ce este sacru. Prin intermediul acestor pagini am dorit să-l facem pe tânărul mason să simtă cât de mare şi de benefică este tradiţia pe care se sprijină acum, astfel încât să lupte din toată inima pentru a fi mason, nu numai de formă, ci cu credinţă, în spirit; şi astfel să fie ajutat să realizeze măcar puţin din frumuseţea la care toţi am visat - să aducă la lumină puterile latente şi posibilităţile incredibile ale acestui ordin.

Dacă fiecare îşi va împlini rolul cu credinţă, suma strădaniilor va fi foarte mare, şi vom lăsa lumea mai frumoasă decât am găsit-o, mai bogată în credinţă, mai blândă în înfăptuirea dreptăţii - deoarece nu trecem pe acest drum decât o singură dată, pelerini căutând o ţară, ba chiar un Oraş ce are temelii trainice.

0 comentarii

Publicitate

Sus