15.11.2020
Intro

În perioada 19 octombrie - 6 noiembrie 2020, atelierele de autocunoaştere prin scris De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) au fost organizate simultan în trei şcoli bucureştene: Şcoala Gimnazială Nr. 197, Şcoala Gimnazială Nr. 169 şi Şcoala Gimnazială 'Sfinţii Constantin şi Elena'.

Un grup de 30 de copii din clasele a VI-a şi a VII-a au putut să abordeze trei tipuri distincte de scriere:
Scrierea creativă (creative writing)
Scrierea dramatică
Scenaristică

Copiii au putut să experimenteze, atât prin teorie, cât şi prin lucru practic, modul în care cuvântul scris poate genera forme diverse de conţinut - fie el literatură, monolog şi scenariu de film.

De Trei Ori a propus abordarea scrisului din trei perspective diferite, plecând, însă, de la un numitor comun: autorul. Copiii au fost încurajaţi să descopere şi să exploreze propriile trăiri, gânduri, experienţe pe care, mai apoi, le-au transpus pe hârtie, în formele caracteristice fiecărui tip de scriitură în parte.

LiterNet.ro găzduieşte o selecţie de texte din portofoliul rezultat al fiecărui copil participant la ateliere.


Cristina Maria Cătuşanu (12 ani)

Autobiografia în 50 de cuvinte

Mă numesc Cristina Cătuşanu şi am 12 ani. În clasele primare am învăţat la Şcoala Gimnazială 279, unde am participat şi la programul de After School. În clasa întâi am urmat cursuri de şah şi am obţinut primul loc la categoria mea de vârstă şi la perechi, alături de mama.

Brusc: o pandemie

O lume întreagă luptă împotriva unui inamic despre care încă nu are destule informaţii. Purtăm mască, ne spălăm des pe mâini, păstrăm distanţa şi evităm locurile aglomerate. Dacă s-au schimbat obiceiurile noastre? Desigur! Cum? De ce? Până când? Întrebări la care răspunsurile sunt greu de dat, căci specialiştii nu au nici ei certitudini. Până în luna martie a acestui an, puteam să mergem oriunde doream, să ne întâlnim cu prietenii, să mergem la şcoală, vorbeam liber cu colegii şi profesorii.

Încerc să-mi amintesc zâmbetul fiecărui prieten, dar nu reuşesc. Masca îl ascunde de prea mult timp. În urmă cu ceva timp, cel ce purta masca chirurgicală era un membru al comunităţii medicale. Astăzi ne-am transformat cu toţii în adevăraţi gardieni ai sănătăţii publice. Altă dată un strănut era primit cu veselie şi cu urări de sănătate de ceilalţi. Astăzi, trezeşte suspiciuni şi spaime. Dacă are Covid-19? Ce mă fac? Trebuie să mă îndepărtez, să mă spăl pe mâini, să nu-mi ating faţa şi câte alte spaime! Dintr-o dată, ne simţim ameninţaţi de cei din jurul nostru. Privim cu suspiciune orice încercare de apropiere! Respingem orice invitaţie, de frică să nu fim obligaţi să ne apropiem prea mult unii de ceilalţi. Spaimele pe care le trezeşte necunoscutul ne-au transformat în prizonieri de nevoie. La început a fost greu. Acum putem spune că mulţi dintre noi acceptăm izolarea cu gândul că este necesară pentru a ne păstra sănătatea.

Am descoperit cât de mult stăteam despărţiţi şi câtă nevoie avem unul de celălalt. Timpul petrecut altădată pe drumuri între şcoală şi casă, este astăzi timp câştigat pentru noi şi familia noastră. Îl transformăm în cărţi citite, în pasiuni regăsite. Pictăm, ascultăm muzică şi, mai ales, vorbim cu părinţii. Avem timp să întrebăm, au timp să ne răspundă.

Matei & Marc
(Sinopsis scurtmetraj)

Într-o zi de sâmbătă, Matei, un băiat în vârstă de 8 ani, doarme pentru prima dată la cel mai bun prieten al său, Marc. Acesta, mai neastâmpărat, îl îndeamnă şi pe Matei să stea treaz până dimineaţă. După un război serios cu perne şi un film, băieţii nu mai pot rezista şi cedează în faţa somnului.

Matei & Marc
(secvenţă)

1 INT. CAMERA LUI MARC. NOAPTE

MATEI (8) - un băiat blond, grăsuţ, ciufulit, îmbrăcat într-un trening roşu, intră în cameră. E un dormitor de băiat cu un pat mare pe mijloc, plin de perne cu Spiderman, un dulap pe peretele din stânga şi un birou cu un laptop pe el pe peretele din dreapta. În mijlocul camerei se află un covor roşu şi albastru. Pereţii sunt acoperiţi cu postere cu Spiderman.

Pe pat leneveşte MARC (8), un puşti brunet, slăbuţ, îmbrăcat cu blugi albaştri şi un tricou cu Spiderman.

MARC se ridică şi se îndreaptă grăbit spre MATEI. Face paşi mari şi îl îmbrăţişează. MATEI îi strânge mâna cu putere.

MATEI se îndreaptă spre pat şi se aşază între pernele cu Spiderman, uitându-se mirat în jurul lui. MARC zâmbeşte şi se aşază lângă el. Se lasă uşor pe spate, ia o pernă mică şi o aruncă spre MATEI.

MATEI, luat prin surprindere, pune şi el mâna pe o pernă, zâmbeşte, şi o aruncă spre MARC.

Între cei doi băieţi începe o bătălie cu perne.

0 comentarii

Publicitate

Sus