09.12.2020
Intro

În perioada 19 octombrie - 6 noiembrie 2020, atelierele de autocunoaştere prin scris De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) au fost organizate simultan în trei şcoli bucureştene: Şcoala Gimnazială Nr. 197, Şcoala Gimnazială Nr. 169 şi Şcoala Gimnazială 'Sfinţii Constantin şi Elena'.

Un grup de 30 de copii din clasele a VI-a şi a VII-a au putut să abordeze trei tipuri distincte de scriere:
Scrierea creativă (creative writing)
Scrierea dramatică
Scenaristică

Copiii au putut să experimenteze, atât prin teorie, cât şi prin lucru practic, modul în care cuvântul scris poate genera forme diverse de conţinut - fie el literatură, monolog şi scenariu de film.

De Trei Ori a propus abordarea scrisului din trei perspective diferite, plecând, însă, de la un numitor comun: autorul. Copiii au fost încurajaţi să descopere şi să exploreze propriile trăiri, gânduri, experienţe pe care, mai apoi, le-au transpus pe hârtie, în formele caracteristice fiecărui tip de scriitură în parte.

LiterNet.ro găzduieşte o selecţie de texte din portofoliul rezultat al fiecărui copil participant la ateliere.


Ecaterina Stanca (12 ani)
 
Autobiografia în 50 de cuvinte şi o minciună

Sunt o fire energică, niciodată nu stau locului, nu am răbdare şi sunt foarte competitivă. Sunt perfecţionistă şi foarte atentă la detalii. Sunt pasionată de desen şi scris. Am doi căţei şi îmi place foarte mult să mă uit la anime şi să citesc Manga.

Plus / Minus

Iubesc dimineţile în care alarma telefonului nu sună şi mă trezesc razele plăpânde ale soarelui. Îmi plac şi dimineţile în care savurăm toţi pancakes, ouă canadiene şi ceai. Zilele în care ne jucăm toţi volei în curte. Când mă duc în parc cu cea mai bună prietenă, când desenez şi ascult muzică (The Neighborhood, Girl in Red, Studio Killers, Clairo, Conan Grey, Queen, Ashnikko şi Anime op's) la mine în cameră ore în şir. Când mă joc cu căţeii mei Betty şi Stella şi cu fratele meu mai mic, Vladimir.

Îmi place când găsesc un film interesant pe Netflix, mă uit şi mănânc popcorn. Sau când apare un nou episod din Haikyuu!! Când mă duc la plimbare cu vecina mea cu bicicletele prin cartier. Când privesc apusul soarelui. De asemenea iubesc să iau cina în familie şi să citesc înainte de culcare.

Urăsc dimineţile înnorate, mai ales cele în care mă trezeşte alarma şi eu încă mai vreau să dorm. Când primesc multe teme de la şcoală şi trebuie să le fac de dimineaţă până încep orele. Nu-mi plac zilele în care am franceză sau când mă ascultă la o materie. Când trebuie să îmi fac curat în cameră după ore. Când nu am inspiraţie pentru compunerile de la română sau când am un exerciţiu care nu-mi iese la matematică. Când nu pot merge în parc din cauza vremii. Când nu am nimic dulce în debara pentru gustare. Când sunt obligată să închid telefonul seara. Şi când îmi ia mult să adorm.

15 mai

E 15 mai. Mă îndrept spre parc după două luni de stat în casă. Sunt entuziasmată, dar şi speriată, căci pandemia este ceva serios. Ajung în parc. Îmi salut prietenii de la distanţă şi începem să vorbim. Tik tok-urile de la 2 metri unul de celălalt nu sunt deloc distractive. Mă simt ciudat. Sunt dornică să interacţionez, dar frica este încă în mine. Pot să trec peste asta! Bucuria de a îmi revedea prietenii este mai puternică! Ce repede trece timpul... Mă uit la ceas. Este ora 19:00. Din păcate trebuie să o iau către casă. Abia aştept următoarea dată în care o să mă revăd cu prietenii mei.

0 comentarii

Publicitate

Sus