10.12.2020
Intro

În perioada 19 octombrie - 6 noiembrie 2020, atelierele de autocunoaştere prin scris De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) au fost organizate simultan în trei şcoli bucureştene: Şcoala Gimnazială Nr. 197, Şcoala Gimnazială Nr. 169 şi Şcoala Gimnazială 'Sfinţii Constantin şi Elena'.

Un grup de 30 de copii din clasele a VI-a şi a VII-a au putut să abordeze trei tipuri distincte de scriere:
Scrierea creativă (creative writing)
Scrierea dramatică
Scenaristică

Copiii au putut să experimenteze, atât prin teorie, cât şi prin lucru practic, modul în care cuvântul scris poate genera forme diverse de conţinut - fie el literatură, monolog şi scenariu de film.

De Trei Ori a propus abordarea scrisului din trei perspective diferite, plecând, însă, de la un numitor comun: autorul. Copiii au fost încurajaţi să descopere şi să exploreze propriile trăiri, gânduri, experienţe pe care, mai apoi, le-au transpus pe hârtie, în formele caracteristice fiecărui tip de scriitură în parte.

LiterNet.ro găzduieşte o selecţie de texte din portofoliul rezultat al fiecărui copil participant la ateliere.


Maria Nae (12 ani)
 
Autobiografia în 50 de cuvinte şi o minciună

Mă cheamă Maria. Am 12 ani. Îmi place să citesc, să cânt şi să călătoresc. Iubesc animalele, dar cel mai mult îmi plac caii. Practic echitaţie, un sport minunat în care este necesară comunicarea dintre cal şi om. Sunt o persoană destul de pesimistă, dar şi glumeaţă. Îmi place să încerc lucruri noi.

Plus / Minus

Îmi place când mă trezesc în dimineaţa de Crăciun şi simt mirosul cozonacului făcut de mama. Asta mă încântă nespus de mult, aproape ca mirosul gerului de afară. Apoi, împreună cu o ciocolată caldă şi o pătură pufoasă, îmi ocup timpul cu o carte. Iubesc să desfac cadourile de sub brad împreună cu familia şi să mă bucur de ninsoarea de afară. Mă amuză pisicuţa mea care adeseori se joacă cu fundiţele cadourilor. Mai târziu mă bucur să vorbesc cu prietenii mei şi să le povestesc cum mi-a fost dimineaţa.

Îmi place atunci când merg la munte şi simt aerul curat, combinat cu mirosul brazilor încărcaţi de zăpadă, sau când merg la târgul de Crăciun şi mănânc turtă dulce alături de un ceai fierbinte. Îmi place când schiez şi mă distrez împreună cu prietenii, dar şi atunci când merg cu sania cu fratele meu şi alunec pe derdeluş, parcă neîncetat.

Nu îmi place când toată lumea mă priveşte de parcă sunt o maimuţă de la circ sau atunci când primesc exagerat de multă atenţie. Mă deranjează atunci când se vorbeşte peste mine sau despre mine atunci când nu mă aflu prin preajmă. Îmi displac canicula şi seceta, dar mai ales când primesc multe teme. Nu îmi place să fiu trezită dimineaţa şi nici să mă culc devreme. Mă simt mereu posomorâtă atunci când sunt la şcoală şi trebuie să scriu. Nu îmi place când mă plictisesc sau când stau mai mult timp cu o persoană cu care nu prea vorbesc. Nu suport când cineva îmi strică planurile sau, chiar mai rău, atunci când trebuie să îmi schimb programul după altă persoană. Nu sunt prietenă deloc cu gândacii şi insectele, în mod special cu păianjenii. Îmi displace muzica dată la maxim, îmi provoacă dureri de cap. Ar mai fi multe lucruri de spus, însă momentan lista se încheie aici.

0 comentarii

Publicitate

Sus