30.05.2021
Intro

În perioada 12 - 30 aprilie 2021, atelierele de autocunoaştere prin scris Eu x 3 (Poveste. Monolog. Scenariu) au fost organizate simultan în trei licee bucureştene: Liceul Teoretic "Ştefan Odobleja", Liceul Teoretic Bulgar "Hristo Botev" şi Liceul Teoretic Atlas.

Un grup de 30 de elevi din clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a au putut să abordeze trei tipuri distincte de scriere:
Scrierea creativă (creative writing)
Scrierea dramatică
Scenaristică

Adolescenţii au putut să experimenteze, atât prin teorie, cât şi prin lucru practic, modul în care cuvântul scris poate genera forme diverse de conţinut - fie el literatură, monolog şi scenariu de film.

Eu x 3 a propus abordarea scrisului din trei perspective diferite, plecând, însă, de la un numitor comun: autorul. Tinerii au fost încurajaţi să descopere şi să exploreze propriile trăiri, gânduri, experienţe pe care, mai apoi, le-au transpus pe hârtie, în formele caracteristice fiecărui tip de scriitură în parte.

LiterNet.ro găzduieşte o selecţie de texte din portofoliul rezultat al fiecărui tânăr participant la ateliere.


Liana Semina (14 ani)

Autobiografia în 50 de cuvinte şi o minciună

Mă numesc Liana, m-am născut în Bucureşti pe data de 13 iulie 2006, la ora 13.00. Încă din clasele primare mi-a plăcut să scriu (compuneri şi poezii). Cititul nu este punctul meu forte. Am participat la olimpiade de creaţie şi am luat punctaj maxim. Pasiunile mele sunt să ascult muzică şi să desenez.

Mi-e frică

Am 15 ani şi îmi e foarte frică de acul care îţi străpunge pielea. Intri în cabinetul medicului şi eşti copleşit de mirosul de betadină şi spirt care îţi înfundă nările. Te aşezi pe scaun, asistenta deschide ambalajul şi vezi un ac ascuţit care străluceşte de la lumina de afară. Îţi strânge mâna şi amorţeşti, acul îţi intră în piele şi vezi cum se scurge sângele prin tubul transparent. Apoi, când acul e scos, simţi că mâna ta se deşiră de durere.

Faţă în faţă. Eu & Coronavirus.

Salut, Corona. Nu e cazul să te prezinţi. Ştiu câteva lucruri despre tine. Eşti un virus provenit din China şi afectezi sistemul respirator şi imunitar.
Majoritatea nu te suportă pentru că ai avut un impact destul de mare asupra oamenilor, mai ales asupra celor care lucrează în spitale. Poţi fi numit inamicul nr. 1, deoarece ai ucis multe vieţi nevinovate şi asta nu poţi să mai schimbi.
Pe mine nu m-ai supărat rău. Deşi a fost frustrant să stau în carantină 3 luni de zile şi este destul de enervant să porţi mască tot timpul, m-a deranjat mai tare să aud de la prietenii mei că sunt internaţi în spital din cauza ta. Prima dată când ai apărut în viaţa mea am fost şocată pentru că nu ştiam ce se va întâmpla cu mine şi familia mea. Acum, deşi respect măsurile de protecţie, tot sunt puţin speriată.
Dacă ai dispărea chiar şi pentru 5 zile, aş profita de zilele normale, aş merge la concerte rock sau la festivaluri moto. Dând la o parte toate pagubele cauzate ai făcut şi bine. Pe mine statul în casă m-a făcut să mă concentrez mai mult pe învăţat şi am descoperit şi alte pasiuni precum desenatul şi cântatul.
Să te descriu în 3 cuvinte? Agresiv, asfixiant şi nemilos.

0 comentarii

Publicitate

Sus