22.06.2021
Intro

În perioada 12 - 30 aprilie 2021, atelierele de autocunoaştere prin scris Eu x 3 (Poveste. Monolog. Scenariu) au fost organizate simultan în trei licee bucureştene: Liceul Teoretic "Ştefan Odobleja", Liceul Teoretic Bulgar "Hristo Botev" şi Liceul Teoretic Atlas.

Un grup de 30 de elevi din clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a au putut să abordeze trei tipuri distincte de scriere:
Scrierea creativă (creative writing)
Scrierea dramatică
Scenaristică

Adolescenţii au putut să experimenteze, atât prin teorie, cât şi prin lucru practic, modul în care cuvântul scris poate genera forme diverse de conţinut - fie el literatură, monolog şi scenariu de film.

Eu x 3 a propus abordarea scrisului din trei perspective diferite, plecând, însă, de la un numitor comun: autorul. Tinerii au fost încurajaţi să descopere şi să exploreze propriile trăiri, gânduri, experienţe pe care, mai apoi, le-au transpus pe hârtie, în formele caracteristice fiecărui tip de scriitură în parte.

LiterNet.ro găzduieşte o selecţie de texte din portofoliul rezultat al fiecărui tânăr participant la ateliere.


Adina-Gabriela Rusu (16 ani)

Autobiografia în 50 de cuvinte şi o minciună

Sunt Adina, am 16 ani si sunt o fire emotivă, creativă. Îmi place foarte mult să cunosc persoane noi, să ajut oamenii cu sfaturi şi să îi susţin! Mai pot spune despre mine că fac handbal de 4 ani jumate şi asta m- a ajutat să îmi dezvolt spiritul pentru lucrul în echipă!

Faţă în faţă. Eu şi Coronavirus.

Bună Corona. Nu este nevoie să te mai prezinţi. Te cunosc de un an şi ceva şi pot să spun că ai adus destul de multe schimbări în vieţile noastre, unele pozitive, altele negative! Am să încep cu cele pozitive: am început sa respectăm mai mult decât înainte tot ceea ce înseamnă igienă, unii am învăţat să fim mai buni; dintre cele negative: distrugerea economiei, eliminarea socializării dintre oameni, pierderea locurilor de muncă.

Din cauza ta nu am mai putut face ceea ce făceam înainte: nu am mai mers la liceu, de aici a provenit lipsa de socializare; nu am mai putut merge la cinema cu prietenele mele la fel cum o făceam înainte; trebuie să port masca asta care îmi aduce un disconfort. Ţin minte că prima dată când am auzit de tine nu am ştiut ce însemni în adevăratul sens al cuvântului! Te-am luat ca pe o simplă răceală care va trece rapid! Cu timpul tu ţi-ai pus mai mult amprenta în vieţile noastre! În ceea ce priveşte timpul petrecut alături de tine este destul de lung şi nu mă aşteptam să se transforme într-o infinitate. Dar să ştii că dacă tu ai dispărea pentru 5 zile aş vrea să pot să îmi strâng toţi prietenii, să ieşim undeva şi să lăsăm timpul să ne conducă spre infinit, iar cele 5 zile să pară o veşnicie. Poate că te aşteptai să am pretenţii la mai mult, dar pentru mine timpul petrecut cu prietenii mei este foarte important!

Hai să îţi spun ce ai făcut bine pentru mine: m-ai învăţat să economisesc, să fiu mai bună cu cei din jur şi să îi ajut mai mult şi, nu în cele din urmă, m-ai ajutat să îmi dau seama cine îmi este prieten cu adevărat. Şi pentru asta îţi mulţumesc!

Aşa, de sfârşit, aş vrea să îţi spun două cuvinte care te descriu până acum: o lecţie, periculos.

0 comentarii

Publicitate

Sus