25.11.2021
Intro

În perioada 18 octombrie - 5 noiembrie 2021, atelierele de autocunoaștere prin scris Ori Trei (Poveste. Monolog. Scenariu) au fost organizate simultan în trei școli bucureștene: Școala Generală 59, Școala Generală 307 și Școala Generală 311.

Un grup de 30 de elevi din clasele a VI-a și a VII-a au putut să abordeze trei tipuri distincte de scriere:
Scrierea creativă (creative writing)
Scrierea dramatică
Scenaristică

Copiii au putut să experimenteze, atât prin teorie, cât și prin lucru practic, modul în care cuvântul scris poate genera forme diverse de conținut - fie el literatură, monolog și scenariu de film.

Ori Trei a propus abordarea scrisului din trei perspective diferite, plecând, însă, de la un numitor comun: autorul. Tinerii autori au fost încurajați să descopere și să exploreze propriile trăiri, gânduri, experiențe pe care, mai apoi, le-au transpus pe hârtie, în formele caracteristice fiecărui tip de scriitură în parte.

LiterNet.ro găzduiește o selecție de texte din portofoliul rezultat al fiecărui copil participant la ateliere.



Andreea Preoteasa (13 ani)

Autobiografia în 50 de cuvinte și o minciună


Sunt Andreea și îmi place să citesc ficțiune. De ceva timp a început să îmi placă la nebunie biologia, dar și să programez jocuri. Nu știu ce îmi rezervă viitorul, dar vreau să fiu chirurg. Am și un câine pe nume Oreo, care este cea mai importantă ființă din viața mea.

Scrisoare pentru mine

Dragă Andreea de nouă ani,

Știu că ți-e frică de necunoscut, de tot ce nu cunoști, și mai știu că ți-e frică că nu o să știi niciodată suficiente lucruri, dar nimeni nu le știe pe toate.

O să-ți pui toată viața întrebarea: "Oare există Dumnezeu sau extratereștri sau fantome?". Din păcate încă nu am aflat și, probabil, că nu o să aflu niciodată, dar știu cu siguranță că în fiecare minciună există un sâmbure de adevăr, ceea ce înseamnă că poate lucrurile acestea există, dar sub altă formă. Dacă stai să te gândești totul poate fi necunoscut... Doar cinci la sută din oceanele pe care credem că le cunoaștem au fost explorate, restul de nouăzeci și cinci la sută sunt un mister. Poate că există și sirene, dar având în vedere că de când ființa umană a apărut pe pământ au fost explorate doar cinci la sută din ape, eu, cel puțin, nu o să știu niciodată.

Chiar dacă pare că nu îmi mai pun aceste întrebări, încă am o frică teribilă de necunoscut, poate chiar mai accentuată decât înainte, dar nu trebuie să te îngrijoreze acest aspect pentru că nu are niciun rost, oricum probabil că nu o să afli niciodată răspunsul acestor mistere.

Totul este necunoscut, dar este perfect așa cum este pentru că dacă nu ar fi așa, totul ar părea plictisitor și neînsemnat. Scopul vieții este să îți răspunzi la întrebări și să încerci să te ridici așteptărilor tale și asta ar trebui să fie mentalitatea tuturor.

Plus / Minus

Sunt Andreea și îmi plac în general toate anotimpurile, dar toamna mă deprimă pentru că toate plantele se ofilesc și este frig afară. Îmi plac aproape toate alimentele, dar nu și laptele (poate și pentru că am intoleranță la lactoză). Îmi place să gătesc deserturi delicioase și să le mănânc, desigur, dar nu îmi place deloc să strâng tot ce am împrăștiat pentru a găti. Sunt foarte dezorganizată așa că tot ce are legătură cu organizarea îmi displace, dar îmi place ca spațiul din jurul meu să fie ordonat și curat. Îmi plac animalele pentru că dacă ai grijă de ele îți sunt loiale și te iubesc necondiționat, dar nu îmi plac insectele, mai ales viespile.

Materiile de la școală care îmi plac sunt: româna, biologia, matematica, engleza și fizica (deși doamna de fizică nu este preferata mea). Nu îmi place când persoanele mă contrazic, chiar dacă au dreptate. Îmi place să câștig și sunt o fire competitivă, dar urăsc să pierd și de multe ori renunț dacă văd că nu am cum să câștig. Îmi place să citesc cărți de tip fantasy pentru că mă ajută să scap de toate problemele mele și să mă concentrez pe aventurile din carte, dar nu îmi plac cărțile cu descrieri prea mari, prefer cărțile cu acțiune și multe aventuri.

Îmi place să mi se spună adevărul indiferent de situație, nu îmi place să fiu mințită pentru că dacă o persoană mă minte în legătură cu ceva nesemnificativ, atunci când o să fie vorba de ceva mai important o să mintă de asemenea. Nu îmi place faptul că religia îndeamnă persoanele să desconsidere genul feminin prin faptul că "Eva a fost făcută din coasta lui Adam". Sau un alt exemplu ar fi că pe vremuri femeile nu aveau voie să lucreze sau să iasă singure afară și bărbatul, dacă voia, putea chiar să le omoare pentru că el era "capul familiei", dar îmi place că religia încurajează să iubești toate persoanele indiferent de rasă, religie, interese etc.

Pandemie. Eu.

Este dimineață. Iar nu am dormit suficient. Nici nu știu de ce mă trezesc atât de devreme. Nu am niciun motiv, este pandemie și stăm toți în casă, fără să facem nimic. Totul este monoton, fiecare zi este la fel de plictisitoare. Mă trezesc la ora șase și nu fac nimic toată ziua și mă simt și obosită. A ieșit și ceva bun din pandemia asta: am ajuns să mă cunosc mai bine și am descoperit că îmi place să gătesc. Am ajuns să fac de toate... Acum mi s-a făcut poftă de cozonac... Mmm ce bun e cozonacul... Bine, să nu exagerăm. Fac cozonac numai de Crăciun pentru a păstra tradiția și pentru că așa îl savurez mai mult. Acum să lăsăm cozonacul deoparte.

Cred că singurul lucru interesant care mi s-a întâmplat pe parcursul pandemiei a fost..... Să ajung la acest curs de scriere. Povestea începe așa: mai erau cinci minute până începeau cursurile online și văd că îmi bipăie telefonul. Îl verific. Era doamna dirigintă, mi-a trimis toate informațiile despre curs și m-am gândit: "De ce să nu merg? Oricum nu am nimic de pierdut.". Acum uite-mă aici scriind pentru atelier. Așa se termină povestea despre cum ajuns la atelierul de scriere și cum am aflat că îmi place să scriu în timpul liber. Sfârșit!

0 comentarii

Publicitate

Sus