24.01.2022
Intro

În perioada 18 octombrie - 5 noiembrie 2021, atelierele de autocunoaștere prin scris Ori Trei (Poveste. Monolog. Scenariu) au fost organizate simultan în trei școli bucureștene: Școala Generală 59, Școala Generală 307 și Școala Generală 311.

Un grup de 30 de elevi din clasele a VI-a și a VII-a au putut să abordeze trei tipuri distincte de scriere:
Scrierea creativă (creative writing)
Scrierea dramatică
Scenaristică

Copiii au putut să experimenteze, atât prin teorie, cât și prin lucru practic, modul în care cuvântul scris poate genera forme diverse de conținut - fie el literatură, monolog și scenariu de film.

Ori Trei a propus abordarea scrisului din trei perspective diferite, plecând, însă, de la un numitor comun: autorul. Tinerii autori au fost încurajați să descopere și să exploreze propriile trăiri, gânduri, experiențe pe care, mai apoi, le-au transpus pe hârtie, în formele caracteristice fiecărui tip de scriitură în parte.

LiterNet.ro găzduiește o selecție de texte din portofoliul rezultat al fiecărui copil participant la ateliere.



Sara Maria Stoian (13 ani)

Autobiografia în 50 de cuvinte și o minciună

Eu sunt Sara, am 13 ani și îmi place să cunosc oameni noi. Sunt pasionată de cristale, make-up și tot ce ține de arte (chiar dacă nu prea mă pricep). Fac canto de 8 ani, îmi place să dansez și fac actorie (teatru și film) de doi ani, la Academia Studiourile Buftea.

Față în față. Eu și Coronavirus

E o dimineață obișnuită de sâmbătă. Abia ce mă trezisem și îmi făcusem un ceai. De obicei îmi beau ceaiul în sufragerie uitându-mă la televizor, iar azi nu e cu nimic diferit. La un moment dat, aud ușa trântindu-se. Oare cine poate fi? Părinții mei dorm și sunt singura trează. Când mă uit, nu îmi vine să cred... e CORONAVIRUS. Intră fără nicio treabă cu o valiză plină.
- Alo, alo! Unde te crezi? Intri așa peste oameni în casă? Măcar bate și tu la ușă? Nu te-a învățat mama ta să fii civilizat?
- Scuze, îmi pare rău. Putem să mai încercăm o dată?

Dau din cap că da și Coronavirusul iese și bate la ușă.
- Mai bine?, întreabă el parcă nevinovat.
- Mai bine! Oricum, de ce ai venit?
- M-au dat afară vecinii tăi și nu am unde să stau, pot rămâne 2 săptămâni aici?
- Hai să iți explic cum stă treaba! Noi aici avem reguli și oricine intră la noi în casă trebuie să le respecte. Regula 1: te descalți la intrare. Regula 2: te speli pe mâini și te dezinfectezi. Regula 3: respecți primele reguli. Astea sunt principalele, sigur că o să ți le spun pe parcurs și pe restul, nu am timp să ți le spun acum pe toate.
- Bine, o să le rețin... sper, spune Covidul. Îmi poți arăta unde o să stau?
- Nu-mi amintesc să îți fi spus că ai voie să rămâi, dar da, poți rămâne. Cât despre camera ta, ei bine, Ringo, cățelul meu, doarme doar într-un colțișor din coteț, sigur ai loc lângă el.
- Ămm..., eu am alergie la câini! Pot să dorm aici, în casă?
- Ia uită-te la el cu ce fițe a venit de la vecini! Lângă Ringo e singura opțiune. Sau îți poți alege alt adăpost, mai am si alți vecini, nu doar pe Popești.
- Bine, bine, dorm cu cățelul, căci cu greu m-a primit cineva. Îmi poți da măcar o pernă și o pătură?
- În primul rând, un te rog nu strică. În al doilea rând, Ringo e atât de pufos și atât de mare încât nu mai ai nevoie de pernă și pătură. Acum du-te și împrietenește-te cu Ringo, asta ca să te lase să dormi cu el. Nu-ți face griji, e foarte prietenos, mai ales cu cei ca tine...

Sinopsis scurtmetraj
"DORMIND CU OCHII DESCHIȘI"

Sasha este o fată de 13 ani care este pasionată de modă. Într-o dimineață se trezește destul de târziu, se pregătește, își ia micul dejun și, ca niciodată, pleacă împreună cu tatăl ei la școală. Fata ajunge târziu (pe drum era un accident și a trebuit să aștepte până li s-a dat voie să treacă), iar portarul nu o lasă să intre. Ea așteaptă până la următoarea oră că să poată intra.

La un moment dat, niște oameni îmbrăcați în negru jefuiesc un bancomat. Unui bărbat îi cade o brățară, identică cu cea pe care Sasha i-a dăruit-o tatălui ei de dimineață în mașina. Ea își dă seama că unul dintre hoți era chiar tatăl său. Apoi se trezește brusc, se uită în stânga și în dreapta și își dă seama că a fost doar un vis. Se uită la ceas, este aceeași ora la care s-a trezit și în vis. Cam ciudat, nu?

După ce se pregătește, mama ei o strigă la masă exact ca în vis. Apoi pleacă cu tatăl său, exact ca în vis. Apare și accidentul din vis, toate se întâmplă exact ca în vis. Fata se îngrijorează și, la cererea ei, cei doi se întorc înapoi acasă. Sasha trece pe lângă biroul mamei sale și vede o geantă plină cu bani. Își dă seama că ceea ce a visat ea s-a întâmplat în realitate.

Scrisoare pentru mine

Dragă Sara la 7 ani,

Sunt din viitor. Nu te speria, vei fi bine. Știu că te doare, dar nu renunța. Fii tare și suportă. Va fi tot spre binele tău. Nu te mai gândi că ai cioburi în picior. Tatăl tău o să aibă grijă de tine și o să reușească să îți scoată cioburile. Doar că nu pe toate de prima dată. Vei mai șchiopăta o perioadă până se descoperă că trebuie să mai învingi o dată durerea. O perioadă o să vezi foarte mult sânge, nu o să îți poți lua gândul de la imaginea aceea.

Dar știu că ești o puternică, cum ai fost întotdeauna și vei trece peste asta cu bine. Am încredere în tine că o să uiți și vei reveni la mersul tău de divă.

Ai grijă de tine!

Te pupă Sara la 13 ani.

0 comentarii

Publicitate

Sus