26.01.2022
Intro

În perioada 18 octombrie - 5 noiembrie 2021, atelierele de autocunoaștere prin scris Ori Trei (Poveste. Monolog. Scenariu) au fost organizate simultan în trei școli bucureștene: Școala Generală 59, Școala Generală 307 și Școala Generală 311.

Un grup de 30 de elevi din clasele a VI-a și a VII-a au putut să abordeze trei tipuri distincte de scriere:
Scrierea creativă (creative writing)
Scrierea dramatică
Scenaristică

Copiii au putut să experimenteze, atât prin teorie, cât și prin lucru practic, modul în care cuvântul scris poate genera forme diverse de conținut - fie el literatură, monolog și scenariu de film.

Ori Trei a propus abordarea scrisului din trei perspective diferite, plecând, însă, de la un numitor comun: autorul. Tinerii autori au fost încurajați să descopere și să exploreze propriile trăiri, gânduri, experiențe pe care, mai apoi, le-au transpus pe hârtie, în formele caracteristice fiecărui tip de scriitură în parte.

LiterNet.ro găzduiește o selecție de texte din portofoliul rezultat al fiecărui copil participant la ateliere.



Alexia Canavea (13 ani)

Autobiografia în 50 de cuvinte și o minciună

Sunt Alexia și am 13 ani. Eu sunt foarte prietenoasă și grijulie. Sunt brunetă, am ochii negri și sunt mică de statură. Ador animalele, mai ales câinii. Îmi place să dansez și să gătesc. Materia mea preferată este chimia. Îmi place să mă plimb cu prietenii.

Super-puterea

E dimineață. Deschid ochii, mă uit la ceas. E ora 10:30. Mă dau jos din pat și realizez că am călătorit în timp deoarece am văzut trăsuri și era o priveliște stoarsă de culoare. Peste 10 secunde revin înapoi în prezent. Îmi dau seama că am fost în 1905, dar nu înțeleg de ce.

Încercând să îmi dau seama ce s-a întâmplat, realizez că se putea întâmpla doar un lucru și strig în camera mea:
- DA! Asta e super-puterea mea!

Pornesc spre școală cu gândul de a încerca să îmi testez noua putere. Tot încercând să călătoresc în timp, obosesc din ce în ce mai tare, dar nu mă las. Ajung la școală, mă duc în baie și îi povestesc prietenei mele cele mai bune ce s-a întâmplat. Ei nu îi vine să creadă și se blochează. Este șocată. Mai întâi spune că nu crede și apoi că o să mă creadă când o să vadă.

Apoi, deodată, se aude un zgomot pe hol. Noi ieșim din baie speriate, neștiind ce s-a întâmplat. Pe hol, niște băieți mai mari își bat joc de un "tocilar". Eu știam că trebuie să îl ajut. Când l-am văzut pe acel băiat, mi s-a activat puterea. Am realizat că puterea mi se activează doar când văd pe cineva care trebuie ajutat. Mă duc cu 10 minute înapoi în timp, înainte ca băiatul să întâlnească grupul de certăreți. Am reușit! L-am salvat pe băiat!

Peste o oră, stăteam în pauză cu niște colegi și ne jucam, când aud un țipăt. Am văzut o minge venind cu viteză spre fața unui copil. În secunda aceea am sărit înapoi în timp un minut și am oprit acea minge.

Mă uit în jur și îmi dau seama că nu o să pot să opresc fiecare ceartă. Dacă ar fi să renunț la super-puterea mea, aș renunța doar pentru acest motiv și pentru că, de fiecare dată când îmi folosesc puterea, obosesc teribil. Aș vrea să pot ajuta oricând, dar îmi este frică să nu pățesc ceva dacă o folosesc prea mult.

Ajung înapoi acasă. Sunt obosită. Peste o oră, mă trezește mama spunându-mi că întârzii la școală.

Scrisoare pentru mine

Dragă eu la 9 ani. Sunt tu la 13 ani. Știu că ești speriată când se ceartă mama cu tata. Poate o să suferi când mama cu tata se vor despărți, dar nu te îngrijora. Când o să crești, vei locui cu mama ta și cu tatăl vitreg. O să te întâlnești cu sora ta vitregă și o să vă înțelegeți foarte bine. Cu tatăl tău o să te vezi când o să aibă timp, chiar dacă este de două ori pe an.

Oricum, viața ta va fi perfectă. O să te vezi cu fratele tău de trei ori pe săptămână. La școală vei fi printre primii și vei avea mulți prietenii, dar să fii atentă cum ți-i alegi.

O să-ți placă viața ta. Îți urez baftă în viață.

Eu în pandemie

Stau în carantină două săptămâni deoarece am Covid. Sunt nervoasă. Nu suport să stau în casă. Aceste două săptămâni vor fi foarte lungi.

În primele zile stau la orele online și după aceea îmi fac temele, la fel ca anul trecut când toată lumea era online. Sunt tristă. Statul în casă este oribil. Noroc că stau la curte și pot ieși afară. Din păcate nu pot face mult efort pentru că obosesc repede.

Mai am o săptămână din carantină. Timpul trece foarte repede. În această săptămâna sunt în vacanță. Mă apuc să fac curățenie pentru că nu mai obosesc așa de tare ca înainte.

Trec zilele repede. Mai rămân patru zile și sunt foarte fericită. Voi avea certificat să pot merge peste tot fără să mă oprească cineva.

Am ieșit din carantină. Sunt prea bucuroasă! Pot merge peste tot, dar voi aștepta câteva zile că să mă asigur că nu mai am Covid.

Au trecut 3 zile de la carantină și mă bucur că pot merg pe stradă liniștită.

Aceste două săptămâni nu aș vrea să le mai trăiesc vreodată.

0 comentarii

Publicitate

Sus