Tristan Gaston-Breton
Saga familiei Rothschild
Editura Vremea, 2022
traducere din limba franceză de Silvia Colfescu
Saga familiei Rothschild
Editura Vremea, 2022
traducere din limba franceză de Silvia Colfescu
Citiți un fragment din această carte aici.
***
Introducere
Introducere
Această carte povestește saga unei familii mitice, apărută acum peste două sute cincizeci de ani în ghetoul evreiesc din Frankfurt, o familie care se numără astăzi printre cele mai bogate din lume. S-au scris multe despre Rothschild, lucruri bune, mai puțin bune și foarte rele. Lucrările bune disponibile sunt sau deja vechi, sau prea centrate pe o ramură a dinastiei - de obicei cea franceză sau cea engleză -, sau prea specializate în aspectele economice sau financiare, uneori dificil accesibile. În afară de asta, cele mai multe lasă deoparte sau trec foarte repede peste ramurile familiei considerate ca fiind secundare - mai ales cea italiană și cea germană -, vorbesc prea puțin de femeile familiei, cu excepția figurilor emblematice, și se opresc între sfârșitul anilor 1980 și sfârșitul anilor 1990, lăsând în umbră ultimii douăzeci sau douăzeci și cinci de ani, deși bogați în peripeții.
Această carte caută, cu modestie, să umple aceste lacune, măcar în parte. Ea încearcă să retraseze istoria diferitelor ramuri ale dinastiei urmărind șirul generațiilor și povestind aventurile, deseori surprinzătoare, ale fondatorilor și ale urmașilor lor. De ce casa din Neapole, cu toate că era foarte prosperă, s-a închis la începutul anilor 1860? Ce s-a petrecut între Himmler și șeful casei din Viena în 1938? Ce s-a întâmplat cu sucursala din Frankfurt, acolo unde familia și-a început fabuloasa ascensiune? Ce rol au jucat femeile Rothschild în această lungă istorie? Și, înainte de toate, care au fost resorturile fabulosului succes al dinastiei? Dacă, evident, aspectele financiare sunt evocate (dar în chipul cel mai accesibil cu putință), un loc important a fost acordat modului de viață al Rothschilzilor, rezidențelor lor, a căror splendoare continuă să fie de vis, colecțiilor și pasiunilor lor precum și acțiunilor lor filantropice.
În aceste pagini vom întâlni numeroase personaje, uneori ciudate, adeseori fermecătoare, întotdeauna fascinante: mari bancheri și colecționari atipici, sportivi emeriți și intelectuali de înalt nivel, femei cu personalitate strălucitoare și bărbați care preferă să stea în umbră, artiști și dandys...
Figuri diferite, care au avut în comun un nume celebru: Rothschild.
Citiți un fragment din această carte aici.