Intro
În perioada 28 martie - 15 aprilie 2022, atelierele de autocunoaștere prin scris Despre mine. Eu. Al meu. au fost organizate simultan în trei școli bucureștene: Școala Gimnazială "Sf. Calinic de la Cernica", Liceul Teoretic Bilingv "Miguel de Cervantes", Liceul Tehnologic "Antim Ivireanu".Un grup de 30 de elevi din clasele a VI-a și a VII-a au putut să abordeze trei tipuri distincte de scriere:
scrierea creativă (creative writing),
scrierea dramatică și
scenaristica.
Copiii au putut să experimenteze, atât prin teorie, cât și prin lucru practic, modul în care cuvântul scris poate genera forme diverse de conținut - fie el literatură, monolog și scenariu de film. Tinerii autori au fost încurajați să descopere și să exploreze propriile trăiri, gânduri, experiențe pe care, mai apoi, le-au transpus pe hârtie, în formele caracteristice fiecărui tip de scriitură în parte.
LiterNet.ro găzduiește o selecție de texte din portofoliul rezultat al fiecărui copil participant la ateliere.
Numele meu este Bianca și am 14 ani. În general îmi place să desenez sau să citesc. Un defect major de-al meu este faptul că de multe ori vorbesc foarte mult și foarte tare. Ca fizic, am părul șaten, ochii negri și sunt plinuță.
Mă revolt
E dimineață. Mă duc la școală. Bunica mă duce la școală. Suntem 12 copii la școală. E epidemie de varicelă în școală. În clasă suntem eu, încă două fete și nouă băieți. Când intru în clasă, câțiva băieți mă văd și încep să râdă, dar îi ignor. Credeam că cea mai bună prietenă a mea va fi în clasă, dar nu era. Mă simțeam singură. Cele două fete vorbeau una cu alta, în timp ce băieții erau într-un colț și se jucau cărți. Întreb dacă mă pot juca și eu. Când un băiat de la mine din clasă spune:
- Noi nu ne jucăm cu balenele!
Un alt băiat începe să râdă, dar ceilalți nu au nicio reacție. Atunci eu îl întreb pe acel băiat nervoasă:
- Ce ai zis, mă?
- Ești și surdă, nu numai grasă? întreabă el.
Băiatul care râdea la început a tăcut de data asta. Îmi venea să sar pe el, să îl bat, dar m-am abținut. Atunci el a zis:
- Hai, marș!
Fără să îmi dau seama, îmi pierd cumpătul și sar pe el. Îi dau niște pumni în gură, în timp ce ceilalți băieți încearcă să mă dea jos de pe el. Eu, nervoasă, îl întreb sarcastic:
- Cine e balenă, mă?
Atunci intră profesoara în clasă și, știindu-mă un copil cuminte, mă întreabă ce s-a întâmplat. Eu îi spun exact ce s-a întâmplat în timp ce băiatul susține că am dat în el eu, "de nebună". Băieții din clasă, spre surprinderea mea, îi spun doamnei adevărul. Ziua a continuat normal, deși îi spărsesem nasul colegului meu. Profesoara nu m-a pedepsit, rezonând și simțindu-se prost pentru mine.
Scrisoare pentru mine
Draga Bianca
Îți scriu din viitor. Eu sunt tu, Bianca din viitor. Nu cred că trebuie să te fac să mă crezi, știu că tu la vârsta de șase ani ești destul de ușor de convins de orice. Îmi amintesc că în acel moment credeai că la 14 ani vei deveni sirenă, exact ca în desene. Acum am 14 ani și, spre dezamăgirea ta și a mea, nu ai devenit sirenă.
Știu că tu nu ești o persoană foarte copilăroasă, dar să știi că acest lucru îl vei regreta destul de mult. Când vei fi mare, vei fi un fel de copil imatur, dar mai mare.
Anul acesta trebuie să te duci la școală, așa că am și eu un sfat pentru tine: fii sigură pe tine! EȘTI PERFECTĂ EXACT AȘA CUM EȘTI ACUM. Nu aș dori să treci prin ceea ce am trecut eu acum mulți ani, când eram mai tot timpul singură. Fii doar ceea ce îți dorești. Știu că încă de atunci nu puteai să suporți lucrurile de fete, erai și ești foarte băiețoasă. Lucrul ăsta te va face să fii destul de bârfită și neplăcută de mulți, dar nu trebuie să te intereseze ceea ce spun alții. Chiar dacă acum ești foarte nesigură și pui la suflet tot, cu timpul vei învăța că de foarte multe ori singura persoană care trebuie să conteze pentru tine ești tu. Cât despre viața "socială", îți pot spune faptul că acum ai mulți prieteni, deși numai câțiva apropiați. Faptul că stai în banca ta nu te va ajuta prea mult. Cu timpul o să ajungi să urăști să stai în banca ta, tăcută. Vei dori să îți spui opinia peste tot. Știu că în momentul de față îți este frica de Antonia, colega ta de grădiniță, dar să știi că nu ai de ce să îți fie frică, chiar nu ai de ce. Nu are ce să îți facă, chiar dacă te amenință. Ești în siguranță. În plus, este mult mai mică ca tine. Nu trebuie să îți fie frică de nimeni și de nimic, trebuie să te încrezi în puterile tale, pentru că putere chiar ai. Deci ca și concluzie ți-aș spune să fii mai tupeistă și mai sigură pe tine. Nu ai nevoie de nimeni să fii fericită.
Scurtmetraj
1. INT. BAIE. SEARA
Pe ecran apare scris: 23.06.2021
Andreea (18), păr negru un pic peste umeri, ochii verzi-albaștri, 168, îmbrăcată într-o pereche de blugi negri, un maieu alb, o pereche de cizme lungi negre cu toc foarte înalt. Stă în fața oglinzii dându-se cu un ruj roșu intens.
2. INT. CASĂ. ZI
Pe ecran apare scris: 12.01.2009
Andreea (6), păr negru lung până peste fund, ochii verzi-albaștri, 102, îmbrăcată cu o rochie roz cu fundițe pe ea, fuge să își îmbrățișeze tatăl tocmai întors acasă, dar vede că el îi întinde o pungă mare de cadou și îi face semn să tacă și să ia cadoul.
3. INT. DORMITOR. NOAPTE
Pe ecran apare scris: 12.01.2009
Andreea (6) stă întinsă în pat plângând, uitându-se cu colțul ochiului la cadoul de pe masă, încă nedeschis.
4. INT. HOL. SEARĂ
Pe ecran apare scris: 23.06.2021
Andreea (18) își pune pe ea un sacou lung negru, își pune la spate un pistol iar apoi iese pe ușă.
5. INT. CAMERĂ. NOAPTE
Pe ecran apare scris: 13.01.2009
Se aud împușcături din hol. Micuța Andreea fuge la parter pentru a vedea două cadavre, cel al mamei ei plin de sânge. Fusese împușcată de la o distanță mică.