15.07.2022
Intro

În perioada 28 martie - 15 aprilie 2022, atelierele de autocunoaștere prin scris Despre mine. Eu. Al meu. au fost organizate simultan în trei școli bucureștene: Școala Gimnazială "Sf. Calinic de la Cernica", Liceul Teoretic Bilingv "Miguel de Cervantes", Liceul Tehnologic "Antim Ivireanu".

 Un grup de 30 de elevi din clasele a VI-a și a VII-a au putut să abordeze trei tipuri distincte de scriere:
scrierea creativă (creative writing),
scrierea dramatică și
scenaristica.

Copiii au putut să experimenteze, atât prin teorie, cât și prin lucru practic, modul în care cuvântul scris poate genera forme diverse de conținut - fie el literatură, monolog și scenariu de film. Tinerii autori au fost încurajați să descopere și să exploreze propriile trăiri, gânduri, experiențe pe care, mai apoi, le-au transpus pe hârtie, în formele caracteristice fiecărui tip de scriitură în parte.

LiterNet.ro găzduiește o selecție de texte din portofoliul rezultat al fiecărui copil participant la ateliere.



Daria Ioana Marin (14 ani)

Autobiografia în 50 de cuvinte și-o minciună

Hey! Mă numesc Daria și sunt o fată de 14 ani. Sunt înaltă cu părul blond și ochii albaștri. Locuiesc alături de părinții mei și cățelușul meu, într-o casă foarte frumoasă. Îmi place să dansez, să scriu și să stau alături de familia mea. Sunt modestă, prietenoasă și curioasă. În fiecare zi încerc să mă perfecționez și să învăț lucruri noi. Îmi doresc să cunosc oameni noi și să călătoresc prin toată lumea.

Super-puterea

E dimineață. Deschid ochii, mă uit la ceas. E ora 10:00, iar eu sunt încă în pat. Mă dau jos și realizez că azi 10 oameni de pe pământ primesc câte o putere. Când vreau să mă deplasez, merg prea repede și din greșeală ajung la bucătărie. Entuziasmată, îmi dau seama că eu sunt una din cei zece oameni care au primit super-puteri și am "Super Viteză". Da! Asta e super-puterea mea. Entuziasmată, le spun părinților despre puterea mea, dar ei spun că această putere vine și cu o responsabilitate mare. Sunt foarte fericită că am avut acest noroc de a primi o putere atât de "Super" și de folositoare. Nu o să mai întârzii niciodată la școală!

Acum e timpul să-mi încerc super-puterea. Mă pregătesc pentru alergare și ies afară să văd cât de repede pot merge. Mă gândesc să merg până la capătul Bucureștiului și înapoi. Normal că asta fac! Alerg atât de repede încât ajung din nou acasă în trei secunde! Este cea mai frumoasă zi din viața mea! Acum vreau să merg până la Paris și înapoi. Plec și ajung în 18 secunde acasă. Am avut timp să mă opresc să-mi fac o poză cu turnul Eiffel din Paris. E atât de tare încât vreau să alerg ocolind tot pământul. Dar părinții mei mă strigă și îmi spun să vin să mă pregătesc pentru școală. Ofticată puțin, merg sus în casă și mă pregătesc. Îmi fac ghiozdanul, mănânc, mă îmbrac și plec la școală.

Pornesc spre școală destul de încet, cu gândul de a nu atrage atenția asupra mea, dar văd că sunt singură, așa că alerg până ajung aproape de școală. Este grozav! Am ajuns la școală într-un minut, dar cu tot cu mersul normal. Intru în clasă și mă așez în bancă. A venit doamna dirigintă să ne anunțe despre teze, iar eu încerc să notez, dar nu pot, deoarece scriu prea repede. Nu mă așteptam să fie atât de greu să scriu, dar o să mă descurc eu cumva. Prima oră s-a terminat! Ce bine, acum pot să mă mai distrez cu super-puterea mea. Alerg până în Grecia și mă întorc.

Apoi deodată se aud strigăte puternice și observ că e un cutremur puternic. Copiii ies destul de repede, dar unii sunt blocați printre cărămizi căzute. Super-puterea mea intră în acțiune. Alerg cât pot de repede și scot toți copiii pe care îi văd. Mă uit în jur și îmi dau seama că din cauza vitezei cu care am mers și m-am întors din Grecia, am schimbat un câmp vibrațional care a produs trepidații adânci pământului. Acum îmi dau seama ce voiau să spună părinții mei atunci când mi-au zis că o să am o responsabilitate mare. Vai! Nu pot să cred ce am cauzat. Doar am vrut să mă distrez cu noua mea putere. Dacă ar fi să renunț la super-puterea mea, aș renunța doar pentru a nu-i răni pe ceilalți. Îmi pare rău pentru cele cauzate. Promit că de acum voi fi responsabilă și voi folosi puterea pentru a ajuta, nu pentru a mă distra. Chiar de acum! Alerg cât de repede pot și în 5 minute am reparat toată școala. Sunt mulțumită că pot ajuta. Toată lumea îmi mulțumește, dar nu înțeleg de ce?! E vina mea că am cauzat acest cutremur. Ei îmi spun că tot eu mi-am reparat greșeala și am avut grijă ca niciun elev să nu fie rănit și că, în același timp, sunt o fată responsabilă, deoarece mi-am asumat răspunderea. Sunt fericită! După acest incident, toată lumea are voie să plece acasă. De data asta voi pleca normal, fără să mă grăbesc.

Ajung înapoi acasă. Mă simt foarte fericită că pot ajuta oamenii și cred că din această cauză am fost aleasă să am această super-putere. Mereu am vrut să ajut oamenii și acum pot. Sunt sigură că voi fi cel mai bun protector al tuturor!

Scurtmetraj - sinopsis. Domnișoară Iris

Domnișoara Iris este o dansatoare frumoasă, deșteaptă, dar săracă. Dansează în fiecare zi și în fiecare minut pentru a câștiga un bănuț. Este o fată singură, fără familie și fără prieteni. Într-o zi, primește o invitație la un eveniment unde trebuie să danseze, iar pentru asta va primi o sumă destul de frumușică. Ea acceptă invitația. Se îmbracă cu ce are mai bun și pleacă spre eveniment.

Atunci când ajunge la locul în care are loc evenimentul, este primită frumos și este invitată să se schimbe într-o rochie foarte elegantă și foarte extravagantă. Se îmbracă într-o rochie albă cu perle. Când să intre pe scenă, este luată de mână și o voce de băiat îi șoptește încet să se ia după el. Speriată, intră pe scenă alături de băiatul misterios. Începe muzica. El începe să danseze, iar ea se ia după el. Începe magia. Se lasă cuprinși de muzică, se privesc ochi în ochi și creează un spectacol superb. La finalul spectacolului, cei doi se împrietenesc și devin parteneri de dans.

De atunci, viața ei s-a schimbat. Are parte de spectacole în fiecare zi, alături de partenerul ei, Eric. Sunt doar ei doi și dansul. Eric devine ceva mai mult decât un partener, dar într-o zi îl găsește dansând cu altă fată. Ea este tristă, dar încearcă să treacă peste.

Într-o zi, primește o invitație la un alt eveniment. Acceptă invitația, ajunge la eveniment și, când să intre pe scenă, este legată la ochi. I se șoptește iarăși să se ia după muzică. În timpul dansului, realizează că Eric vrea să-și exprime sentimentele și în același timp să-și ceară scuze pentru ceea ce făcuse. La sfârșitul dansului, cei doi se împacă și își reiau viața împreună. Se mută împreună, își iau un animal de companie și primesc invitații la toate evenimentele importante din țară. Și așa, Iris trăiește o viață fericită alături de Eric, de cățelușa lor Kira și, cel mai important, continuă să danseze împreună.

0 comentarii

Publicitate

Sus