16.07.2022
Intro

În perioada 28 martie - 15 aprilie 2022, atelierele de autocunoaștere prin scris Despre mine. Eu. Al meu. au fost organizate simultan în trei școli bucureștene: Școala Gimnazială "Sf. Calinic de la Cernica", Liceul Teoretic Bilingv "Miguel de Cervantes", Liceul Tehnologic "Antim Ivireanu".

 Un grup de 30 de elevi din clasele a VI-a și a VII-a au putut să abordeze trei tipuri distincte de scriere:
scrierea creativă (creative writing),
scrierea dramatică și
scenaristica.

Copiii au putut să experimenteze, atât prin teorie, cât și prin lucru practic, modul în care cuvântul scris poate genera forme diverse de conținut - fie el literatură, monolog și scenariu de film. Tinerii autori au fost încurajați să descopere și să exploreze propriile trăiri, gânduri, experiențe pe care, mai apoi, le-au transpus pe hârtie, în formele caracteristice fiecărui tip de scriitură în parte.

LiterNet.ro găzduiește o selecție de texte din portofoliul rezultat al fiecărui copil participant la ateliere.



Ioana Manole (12 ani)

Autobiografia în 50 de cuvinte și-o minciună

Mă numesc Ioana și am 12 ani. Sunt în clasa a VI-a B. Sunt născută pe data de 13.11.2009. Locuiesc în Bragadiru, la casă. Îmi place să joc tenis în timpul liber și să mă uit la filme de aventură. Am o pisică pe nume Katy. Când voi fi mare, mi-ar plăcea să devin actriță!

Mă revolt

La școală, în ora de biologie, doamna ne dă notele și rezultatele la testul pe care l-am dat acum o săptămână. Sunt foarte emoționată și nerăbdătoare. Eu sincer cred că voi lua minim nota 8. Nu mă aștept să iau o notă mai mică de 8. Sigur! Mereu am fost bună la biologie și la testele pe care le-am dat. Am învățat mereu înainte de test. Offf, Doamne, nu mai am răbdare! Sunt foarte curioasă ce notă am luat.

Doamna îmi strigă numele. În sfârșit! A venit momentul! Răspund că sunt prezentă, iar doamna îmi da testul. NU! Nu se poate! Nu, nu, nu! Am luat nota 7! Cum e posibil așa ceva?! Încep să plâng. Toată media mea... s-a dus. Simt tristețe, dezamăgire, chiar furie. Simt cum lacrimile îmi curg pe obraji. Nu îmi mai pasă de nimic altceva. Mă gândesc doar la notă și la media mea. Cum o să pot să iau la testul viitor nota 10?! Chiar voiam bursă și voiam ca părinții mei să fie mândri de mine.

Nu voiam ca doamna să mă vadă cum plâng, așa că îmi șterg lacrimile și mă abțin. Desigur că nu este vina doamnei pentru notă. Mie îmi place mult de doamna și mi se pare că este doar corectă! Este numai vina mea! Dacă învățam mai mult... Nu știu ce s-a întâmplat, dar eu chiar învățasem înainte de test. Dar, totuși, este și vina doamnei de fapt! Ne-a dat foarte mult de învățat, pot să confirme asta și colegele mele!

Doamna începe să ne predea până se termină ora. Dar eu nu pot să mă concentrez, în niciun caz la lecția nouă pe care ne-o preda. Iar încep să îmi curgă lacrimile. Chiar nu pot să mă abțin?!

Se sună. Gata, mi-am pus capul pe bancă și am început să plâng. Sunt dezamăgită de mine. La următorul test trebuie să mă străduiesc să iau nota 10 pentru a reuși să am media 9 la biologie. Nu am mai luat niciodată nota 7... De aceea reacționez așa. Prietenele mele vin la mine să mă liniștească, dar nu am cum. Merg la baie și mă spăl pe față. Totul va fi bine, Ioana! Îmi repet în gând.

Mă întâlnesc cu doamna de bio pe hol. O, nu! Mă vede cum plâng și mă întreabă de ce plâng, iar eu îi răspund că din cauza notei. Apoi începe să îmi povestească cum nota nu contează, contează doar ce am învățat eu. Îmi mai zice că nu mai trebuie să plâng pentru o notă, căci se poate îndrepta media. Și îmi tot povestește până se sună de intrare, așa că plec la următoarea oră cu gândul la ce mi-a spus ea.

Scrisoare pentru mine

Dragă Ioana la 7 ani,

Sunt eu, Ioana, nu te speria! Sunt tu, dar sunt cu 5 ani mai mare. E ciudat, știu, dar am ocazia să îți trimit o scrisoare, așa că îți voi povesti câteva lucruri. Nu te îngrijora, ești în siguranță acolo cu familia ta. Vei avea parte de multe aventuri până vei ajunge la vârsta mea, crede-mă. Îți vei schimba prietenii, locuința, totul. Dar ai grijă de prieteni, te rog! Vei cunoaște prieteni noi, dar pe ceilalți îi vei lăsa în urmă. Nu face greșeală asta pe care am făcut-o și eu. E adevărat că am cunoscut prieteni noi, dar cu ceilalți nu mai vorbesc de aproape un an. Dacă nu am putut eu, o să poți tu! Sunt sigură! Ești mai curajoasă decât mine și mai îndrăzneață, așa că ține legătura cu oamenii pe care i-am lăsat eu în urmă, te rog! Nu îți face grijă de prietenii noi, sunt loiali și adevărați. O să te distrezi cu ei pe cinste!

Să nu îți pese de părerea altora! Fii puternică! Nu contează ce zic ceilalți! Îmbrăcă-te cum vrei tu, fii cum vrei tu, e pielea ta, nu a altora! Unii oameni te vor judeca, unii nu. Știu că tu ești curajoasă și nu ai nicio frică, dar crescând vei cunoaște o grămadă de frici, pe care le vei stăpâni, stai liniștită! Vei zice mereu nu pot și nu știu, dar crede-mă că poți și știi, numai că tu nu ai încredere în tine. Trebuie să ai încredere în tine, asta contează cel mai mult! Gata, nu îți mai dau spoilere! Nu uita! Să fii curajoasă, să ai încredere în tine, să nu îți pese de părerea altora și să ții legătura cu cei dragi.

Cu drag, Ioana la 12 ani.

0 comentarii

Publicitate

Sus