19.07.2022
Intro

În perioada 28 martie - 15 aprilie 2022, atelierele de autocunoaștere prin scris Despre mine. Eu. Al meu. au fost organizate simultan în trei școli bucureștene: Școala Gimnazială "Sf. Calinic de la Cernica", Liceul Teoretic Bilingv "Miguel de Cervantes", Liceul Tehnologic "Antim Ivireanu".

 Un grup de 30 de elevi din clasele a VI-a și a VII-a au putut să abordeze trei tipuri distincte de scriere:
scrierea creativă (creative writing),
scrierea dramatică și
scenaristica.

Copiii au putut să experimenteze, atât prin teorie, cât și prin lucru practic, modul în care cuvântul scris poate genera forme diverse de conținut - fie el literatură, monolog și scenariu de film. Tinerii autori au fost încurajați să descopere și să exploreze propriile trăiri, gânduri, experiențe pe care, mai apoi, le-au transpus pe hârtie, în formele caracteristice fiecărui tip de scriitură în parte.

LiterNet.ro găzduiește o selecție de texte din portofoliul rezultat al fiecărui copil participant la ateliere.



Sophia Gherghelaș (12 ani)

Autobiografia în 50 de cuvinte și-o minciună

Sunt Sophia. Cânt muzică pop și este una dintre pasiunile mele. Mai fac și actorie și pot să zic că sunt o actrița bună. Vreau să fac aceste două meserii în viitor. Am cunoscut mulți cântăreți și actori celebri care mă vor ajuta. Îmi place mult și vreau în viitor să fac ceva care o să îmi placă.

Super-puterea

E dimineață. Deschid ochii, mă uit la ceas. E ora 13. Mă dau jos din pat și realizez că la ora 10 trebuia să fiu acasă. Dintr-o dată mi se face rău și am o stare de amețeală. Mă întreb oare de ce?

O văd pe prietena mea vomitând în baie și plec de acolo să nu mi se facă și mai rău. Altă stare vine peste mine - de data asta mă simt fericită, de parcă nu mi se făcuse rău acum două minute. Se întâmplă totul atât de ciudat. Și dintr-o dată îmi dau seama că pot prelua starea persoanei de lângă mine. DA! Asta e super-puterea mea.

Pornesc spre casă cu gândul de a simți stările oamenilor.

Apoi, deodată, mă simt nervoasă și îmi vine să strâng de gât pe cineva. Super-puterea mea intră în acțiune. Mă uit în jur și îmi dau seama că eram chiar lângă doamna căreia i-am ocupat locul de parcare acum vreo două zile. Mă ia într-o parte să vorbim. Vrea să știe de ce mă vede mereu pe aici. Îi zic frumos că nu este doar stradă ei și mai pot veni oameni pe-acolo. Dintr-o dată, simt o stare mai ciudată, de parcă m-aș fi ofticat. Îmi dau seama că eu nu am de ce să mă oftic pentru că eu i-am dat replica, nu ea mie.

Urăsc super-puterea asta!

Dacă ar fi să renunț la ea, aș renunța doar pentru că nu vreau ca mereu să simt stările oamenilor.

Ajung înapoi acasă. Mama era destul de supărată pe mine că nu i-am răspuns la telefon. Mă simt îngrijorată. Oare puterea mea a dispărut? Sau simt starea mamei mele?

Merg la cumpărături să îmi iau o apă. Poate această super-putere era doar în capul meu...

Vânzătoarea era destul de nervoasă pentru că am încremenit, eu cu gândurile mele și oameni mulți care așteptau la coadă, după mine.

Îmi dau seama că această super-putere era doar în capul meu și că, dacă o aveam, nu era deloc bine.

Scrisoare pentru mine

13 aprilie 2022, București

Dragă Sophia de la 5 ani,

Știu că nu e plăcut pentru tine să stai la grădiniță. De când s-a dus la școală sora ta îți e foarte greu, mai ales că ești la altă grădiniță decât cea la care ai fost până acum. Știu că nu ești bine acolo nu ai cu cine să stai, n-ai cu cine să vorbești și tot ce vrei este să pleci acasă. Copiii sunt răi, mai ales Ioana care te calcă pe picioare cu tocurile ei cu Elsa. Dar o să fie bine, îți promit.

Să știi că o să vină o fată nouă, Alesya, ea o să fie cea mai bună prietenă a ta. O să fiți și la aceeași școală și vreau să îți zic că la școală te vei întâlni și cu Maya, Marlene și Raisa.

Dar când te vei face și mai mare, o să mergi la o școală nouă unde o să îți fie puțin mai greu, dar o să te obișnuiești. O să ții legătura cu prietenele tale vechi.

Ca să nu mai fii așa singură la grădiniță, o să îți scriu în fiecare zi.

Cu drag Sophia, de la 12 ani

0 comentarii

Publicitate

Sus