27.07.2022
Intro

În perioada 28 martie - 15 aprilie 2022, atelierele de autocunoaștere prin scris Despre mine. Eu. Al meu. au fost organizate simultan în trei școli bucureștene: Școala Gimnazială "Sf. Calinic de la Cernica", Liceul Teoretic Bilingv "Miguel de Cervantes", Liceul Tehnologic "Antim Ivireanu".

 Un grup de 30 de elevi din clasele a VI-a și a VII-a au putut să abordeze trei tipuri distincte de scriere:
scrierea creativă (creative writing),
scrierea dramatică și
scenaristica.

Copiii au putut să experimenteze, atât prin teorie, cât și prin lucru practic, modul în care cuvântul scris poate genera forme diverse de conținut - fie el literatură, monolog și scenariu de film. Tinerii autori au fost încurajați să descopere și să exploreze propriile trăiri, gânduri, experiențe pe care, mai apoi, le-au transpus pe hârtie, în formele caracteristice fiecărui tip de scriitură în parte.

LiterNet.ro găzduiește o selecție de texte din portofoliul rezultat al fiecărui copil participant la ateliere.



Anamaria Manolache (14 ani)

Autobiografia în 50 de cuvinte și-o minciună

Numele meu este Anamaria Ioana, însă cei mai buni prieteni îmi spun Ami. Ce mi se pare interesant este faptul că ziua mea într-un an, în total cu zilele de nume și ziua de naștere, este de 7 ori. Vă dați seama? Sunt un spirit liber, dornic să experimenteze lucruri, locuri, activități noi. Sunt destul de diferită de alți tineri... eu merg de plăcere la școală. Sunt foarte energică și, sincer, nu vreau să cresc. Vreau să rămân la fel: glumeață, tânără, drăguță, săritoare, harnică și copilăroasă.

Scrisoare pentru mine

Dragă Ana din trecut,

Wow! Nu pot să cred că au trecut 14 ani de când mă aflu pe acest Pământ!

Poate când erai micuță îți doreai să te joci toată ziua, să mergi la un liceu bun, să înveți și să fii prietenă cu colegii tăi mereu. Din păcate, colegii tăi s-au schimbat. Toți își doresc să se maturizeze prea repede. Ana, și tu ți-ai dorit asta acum puțin timp, însă ai realizat că o singură dată este copilăria. Acum tot ce îți dorești este să te mai joci cu colegii tăi ca pe vremuri. Să nu te mai intereseze îmbrăcămintea, machiatul și să alergi ca în clasa a 2-a, fără nicio grijă. Acum ești foarte tristă, pentru că absolut niciun coleg nu vrea să se mai joace, să se bată cu apă, să se plimbe cu rolele și să se distreze. Acum, majoritatea se gândesc doar la ce se vorbește despre ei sau la ce crede lumea despre ei. Uneori trebuie ca și tu, Ana, să faci asta ca să nu fi marginalizată. Sincer, dacă ar fi după tine, chiar la cei 14 ani pe care îi ai, te-ai duce la școală, la Mall, afară, în pijamale pufoase, doar pentru amuzamentul celor din jurul tău.

In rest, te-ai apucat de volei, cum îți doreai. Din păcate ai renunțat la canto și pian, din cauza pandemiei de coronavirus, dar o să te reapuci, sper, în clasa a 9-a. Faci dansuri la o super trupă, dar acum se dărâmă clădirea cu sala și toate amintirile voastre. Bine că antrenoarea ta, Dana, a găsit o sală nouă. Vrei să te apuci de Taekwondo. Adori filmele, cred că ești șocată. Încă te pricepi la matematică, stai liniștită.

Cam atât. Sper că te-am informat despre cursul vieții tale, dar și al celor din jurul tău.

La revedere, Ana mică!

Super-puterea

E dimineață. Deschid ochii, mă uit la ceas. E ora opt fără cinci minute. Repede, mă dau jos din pat și realizez că am întârziat la scoală. Mă gândesc cum să fac... Cum ajung eu la școală? Off... ce-mi doresc să nu fac prima oră ca să pot ajunge la timp.

În fine, mă așez înapoi și mă uit pe WhatsApp. Doamne, zici că cineva mă ascultă și-mi împlinește dorințele! Tocmai a scris doamna dirigintă un mesaj pe grup: ,,Doamna profesoară de muzică este plecată în alt oraș. Nu veniți la prima oră.''

Totuși, mi se pare cam ciudat să mi se îndeplinească așa dintr-odată dorința. Sunt cam nedumerită, mai bine mai încerc o dată. HMMM... Îmi doresc să primesc acum un cadou de la mama. Sper să funcționeze!
- Anaaa!!! Vino puțin să mă ajuți cu ceva.
- Acum vin!!! Cred că se întâmplă.....
- Poftim. Nu ți-am mai făcut un cadou de mult timp, așa că îți ofer ceva pentru toate rezultatele bune obținute la scoală.
- Wow! E mare! Ce mi-ai făcut cadou?
- Deschide să vezi!
- Ok. Deschid. E fix ce îmi doresc! O geacă nouă!! Mulțumesc mult!

DA! AM AVUT DREPTATE! Asta e super-puterea mea. Eu pot să-mi transform dorințele în realitate. Asta mă obligă să fiu foarte atentă la ceea ce gândesc și la dorințele mele.

Pornesc spre școală cu gândul de a le oferi colegilor mei ocazia de a-mi spune ce își doresc. Sincer, nu sunt pregătită să le spun detalii despre super-puterea mea. Nu cred că o să mă creadă.

Am ajuns la timp. Deodată, vine doamna profesoară de chimie și ne strânge telefoanele. Bineînțeles că toată clasa rămâne surprinsă. Mă gândesc că primim un test neașteptat.
- Bun, copilași, astăzi primiți un test de evaluare din Simboluri Chimice. Nu vă speriați, este foarte simplu. Acum vă scrieți numele, clasa și data în tabelul corespunzător. Succes! Aveți la dispoziție 45 de minute.

Gata, acum știu că trebuie să acționez în favoarea clasei. Super-puterea mea intră în acțiune. Mi-am dorit ca toți colegii mei să primească informații ajutătoare. În acest fel, pot răspunde corect și la test, și oral. Îmi pun dorința în minte și chiar acum apar informațiile. Capul meu este plin de toate noțiunile de chimie învățate. Mă uit în jur și îmi dau seama că toți colegii sunt foarte fericiți. Toată clasa a predat testele în mai puțin de douăzeci și cinci de minute. Sunt foarte fericită pentru clasa mea!

Dacă ar fi să renunț la super-puterea mea aș renunța doar pentru a opri războaiele de pe acest glob. Viața ar fi mult mai frumoasă. Ajung înapoi acasă. Mă simt extrem de liniștită.

Intru în camera mea și mă gândesc la lucrurile de care au nevoie oamenii neajutorați. Îmi pun o dorință: vreau ca toți oamenii săraci să aibă un acoperiș deasupra capului, mâncare, serviciu și o viață liniștită. Sincer, orice om are nevoie de anumite lucruri. Cred că e mai simplu să-mi doresc să fiu cel mai bogat copil din lume, dar cred că viața ar fi foarte plictisitoare așa.

Ei bine, să nu profiți la maxim de super-puterea ta și să te gândești foarte bine la alegerile tale, astfel încât să-i ajuți și pe ceilalți!

0 comentarii

Publicitate

Sus