25.10.2022
Sămbătă, 21 octombrie 2022, am fost la Iași, invitat de profesorul Dragoș Ciolacu la festivalul de arhitectură MUST, care are deja o istorie proprie și la care am tot fost invitat, din 2015 încoace. Atașez, ca dovadă, un anunț din 2016 în acest sens.
Acum, a fost altfel. Cu mulți ani în urmă, începusem să strâng texte pentru o antologie a arhitecților care scriu și poezie, începând cu Daniel Turcea și Constantin Abăluță, prin Cristina Gociman (ca poetă Suciu-Moscu), Alexandru Andrieș și Angelica Stan, până la cei încă tineri, precum multipremiatul poet și prozator Mihai Duțescu (liternet.ro/Augustin-Ioan/Doua-romane-cu-si-de-arhitecti), acesta din urmă știind și mai tineri decât dânsul, care ar merita să fie prezenți într-o antologie. Ba chiar tradusesem și publicasem în Dilema Veche câteva poeme de John Hajduk, cunoscut, pesemne, în egală măsură ca arhitect (printre altele, de capele), desenator și poet. Din varii motive, nu am reușit să termin această antologie, Angelica Stan a promis că preia stindardul; să vedem ce va mai fi. Important este că doamna Cristina Gociman, profesoară emerită la noi și o foarte asiduă arhitectă (detalii aici), a materializat parțial acest gând, adunându-ne pe câțiva (Duțescu și cu mine, plus doamna Gabriela Păsărin) din București, plus Ionel Oancea și încă un tânăr ieșean, deopotrivă student la arhitectură și la filosofie, Geluc Ciocan-Cecan. Unde? La Iași, la MUST, sâmbătă 22 octombrie 2022 dimineață. Am avut o tentativă de a sta la rând la racla Sfintei Parascheva, dar nu am reușit decât să intru în catedrală. M-am retras, întârziam la programul foarte matinal al întâlnirii și, după aceea, nu a mai fost chip să sper că aș mai ajunge la raclă, coada era de jur împrejurul catedralei mitropolitane.

Mă rog, a fost ca la Iași; toamnă frumoasă, lumină de miere, târg de artizani; noul spațiu de sub catedrală, muzeu și baptisteriu, proiectat de domnul arhitect Ciolacu, e interesant, mai ales în partea pictată extrem de interesant de dl. Popescu-Muscel, ca la începutul artei creștine, deopotrivă străvechi și foarte contemporan. Am citit, maestru de ceremonii a fost străvechiul meu prieten Cassian Maria Spiridon, președintele filialei locale a Uniunii Scriitorilor din România, cel care, de mulți ani, păstorește Convorbirile Literare și Poezia.

Voi reveni pe tema asta, a legăturii dintre investigarea spațiului prin arhitectură și prin poezie, la mine manifestată prin așa-zisele topograme. Le găsiți și în volumul online Praf@Pulbere, apărut aici, la Editura Liternet. Este o antologie a poemelor mele, cu ilustrații din proiectele mele. Cum descărcarea e gratuită (aici), o să mă iertați dacă îi fac, și aici, nițică publicitate. La MUST am fost, am trecut și pe la FILIT, am povestit pe Facebook, m-am întâlnit și cu câțiva amici care, deși nu sunt arhitecți, sunt, totuși, persoane agreabile. Au fost și colegi din Chișinău, cu străvechea mea prietenă Aurelia Carpov.

La Iași, parcă e mai dulce și mustul și vorbirea și tot...

0 comentarii

Publicitate

Sus