14.11.2022
Intro

În perioada septembrie - octombrie 2022, atelierele de autocunoaștere prin scris Mă văd. Mă descriu. Mă aflu. au fost organizate simultan în trei școli bucureștene: Colegiul Național "Grigore Moisil", Liceu Teoretic Bilingv "Miguel de Cervantes" și Liceul Tehnic "Carol I".

 Un grup de 20 de elevi din clasele a X-a și a XI-a au putut să abordeze trei tipuri distincte de scriere:
scrierea creativă (creative writing),
scrierea dramatică și
scenaristica.

Copiii au experimentat, atât prin teorie, cât și prin lucru practic, modul în care cuvântul scris poate genera forme diverse de conținut - fie el literatură, monolog sau scenariu de film. Tinerii autori au fost încurajați să descopere și să exploreze propriile trăiri, gânduri și experiențe pe care, mai apoi, le-au transpus pe hârtie, în formele caracteristice fiecărui tip de scriitură în parte.

LiterNet.ro găzduiește o selecție de texte din portofoliul fiecărui adolescent care a participat la ateliere.



Alicia Bădău (15 ani)

Autobiografia în 50 de cuvinte și-o minciună

Salut! Mă numesc Alicia, am 15 ani și îmi place să creez tot felul de lucruri trăsnite, gravuri pe plastic, picturi pe pereți, desene complexe care să nu aibă vreun sens anume. De asemenea, ador pisicile, sunt niște ființe foarte ușor de modelat, care mă ajută la creațiile mele!

Scrisoare pentru mine

Dragă Alicia la 12 ani,

Știu că îți este foarte frică de ceea ce gândesc oamenii din jurul tău, mai ales prietenii tăi, așa că îți scriu această scrisoare ca o soră mai mare, în care să ai încredere. Te cunosc foarte bine și știu că, uneori, ai probleme cu anxietatea și furia, lucruri pe care momentan nu poți să le controlezi. În schimb, ești o persoană foarte creativă și îndrăzneață. Nu lăsa oamenii din jurul tău să-ți strice ziua sau starea de bine! Sunt aici să-ți spun că, peste câțiva ani, acești oameni nu o să mai conteze. Tu ești singura care contează! Fără tine nu ar fi existat nimic! Știu că îți impui niște bariere și te înțeleg perfect. Nu trebuie să ai încredere în nimeni și nu lăsa pe nimeni să te rănească! Ceea ce faci acum contează foarte mult pentru visurile tale. Da, ești un om cu capul în nori. Și ce? Da, ești un om care dorește să fie lăsat în pace din când în când. Și ce? O să crești și o să vezi că totul este în regulă, o să ai prieteni adevărați, o să ai oameni în jurul tău care nu vor vrea să pleci, o să râzi mai mult decât o să plângi, o să ai amintiri pe care o să le povestești de nenumărate ori și, cel mai important, o să ți se îndeplinească cea mai mare dorință, pe care încă nu o știi precis, dar treptat aceasta se va îndeplini. Bucură-te de tot ce ai acum, prostește-te cât vrei și nu uita: nu ascunde cine ești cu adevărat.

Mulți pupici și distracție plăcută,
Alicia

Nedrept

Am ajuns la o vârstă la care înțeleg unicul motiv pentru care îmi este dificil să-mi exprim sentimentele. Este vorba despre o nedreptate din copilăria mea, care m-a afectat emoțional foarte puternic.

Când eram mică, îmi plăcea să fiu foarte, foarte sinceră. Spuneam mereu adevărul, chiar și atunci când era vorba de o lovitură în joacă. Îmi asumam fiecare lucru pe care îl făceam, asta până când am ajuns la școală. Fiind înconjurată de adulți abuzivi, am început să nu mai spun tot ceea ce făceam. De fiecare dată când era vorba de ceva ce nu-mi convenea, mă ascundeam.

Era aproape imposibil ca o învățătoare să înțeleagă ce probleme aveam și, atunci când insista prea mult pe acest subiect, începeam să mă enervez. Acum, din cauza persoanelor care m-au umilit de față cu toată lumea, îmi este dificil să mă exprim în public. Trăiesc cu un nod în gât și cu frica de a spune ceea ce simt cu adevărat.

0 comentarii

Publicitate

Sus