17.11.2022
Intro

În perioada septembrie - octombrie 2022, atelierele de autocunoaștere prin scris Mă văd. Mă descriu. Mă aflu. au fost organizate simultan în trei școli bucureștene: Colegiul Național "Grigore Moisil", Liceu Teoretic Bilingv "Miguel de Cervantes" și Liceul Tehnic "Carol I".

 Un grup de 20 de elevi din clasele a X-a și a XI-a au putut să abordeze trei tipuri distincte de scriere:
scrierea creativă (creative writing),
scrierea dramatică și
scenaristica.

Copiii au experimentat, atât prin teorie, cât și prin lucru practic, modul în care cuvântul scris poate genera forme diverse de conținut - fie el literatură, monolog sau scenariu de film. Tinerii autori au fost încurajați să descopere și să exploreze propriile trăiri, gânduri și experiențe pe care, mai apoi, le-au transpus pe hârtie, în formele caracteristice fiecărui tip de scriitură în parte.

LiterNet.ro găzduiește o selecție de texte din portofoliul fiecărui adolescent care a participat la ateliere.



Daria Cocoveică (16 ani)

Autobiografia în 50 de cuvinte și-o minciună

Mă numesc Daria și am 16 ani. Mă consider o persoană rece, impulsivă, orgolioasă, dar sinceră. De curând, am ajuns la concluzia că noi, oamenii, evoluăm și ne schimbăm pe zi ce trece. Părinții mei m-au susținut întotdeauna, în special tata, care mereu a fost lângă mine în orice situație și m-a sprijinit.

Scrisoare pentru mine

Dragă Daria de la 5 ani,

Știu că cea mai mare frică a ta este cea de abandon. Îți este frică de faptul că, la un moment dat, cei dragi te vor părăsi, că o să te trezești într-o zi și părinții tăi nu vor mai fi lângă tine, că prietenii tăi o să te părăsească, că vei rămâne singură în această lume nedreaptă. Trebuie să îți spun că această frică este perfect normală. Oamenii părăsesc alți oameni de multe ori. Nu îți scriu această scrisoare pentru a-ți spune să nu îți fie frică sau că nu se poate întâmpla așa ceva. Ba da, se poate întâmpla, dar nu este cazul tău. Uită-te în jurul tău și vezi cât de mulți oameni te iubesc și au grijă de tine. Părinții tăi nu te vor abandona niciodată, te iubesc prea mult pentru a face acest lucru. Prietenii adevărați vor fi lângă tine mereu, indiferent de circumstanțe. Ești apreciată, ești o persoană foarte valoroasă și specială pentru toți cei din jurul tău. Toată lumea este lângă tine și te sprijină necondiționat. Nu ești singură, nu vei fi niciodată. Nu îți mai face gânduri care nu au nicio legătură cu realitatea. De fiecare dată când te simți neputincioasă sau derutată, nu uita să privești stelele, pentru că și ele strălucesc în întuneric. Crede în tine, pentru că ești îndeajuns.

Cu drag,
Daria de la 16 ani

0 comentarii

Publicitate

Sus