02.02.2023
Intro

În perioada septembrie - octombrie 2022, atelierele de autocunoaștere prin scris Mă văd. Mă descriu. Mă aflu. au fost organizate simultan în trei școli bucureștene: Colegiul Național "Grigore Moisil", Liceu Teoretic Bilingv "Miguel de Cervantes" și Liceul Tehnic "Carol I".

 Un grup de 20 de elevi din clasele a X-a și a XI-a au putut să abordeze trei tipuri distincte de scriere:
scrierea creativă (creative writing),
scrierea dramatică și
scenaristica.

Copiii au experimentat, atât prin teorie, cât și prin lucru practic, modul în care cuvântul scris poate genera forme diverse de conținut - fie el literatură, monolog sau scenariu de film. Tinerii autori au fost încurajați să descopere și să exploreze propriile trăiri, gânduri și experiențe pe care, mai apoi, le-au transpus pe hârtie, în formele caracteristice fiecărui tip de scriitură în parte.

LiterNet.ro găzduiește o selecție de texte din portofoliul fiecărui adolescent care a participat la ateliere.



Rareș Andrei Pietreanu (17 ani)

Autobiografia în 50 de cuvinte și-o minciună

Dacă nu știați, mă numesc Rareș. La cei 17 ani ai mei, îmi place să fac multe lucruri. De exemplu, să fac fotografii în natură atunci când mă duc la țară, la bunici. Cred că natura, în sine, este artă. De asemenea, îmi place să îmi fac fotografii profesionale și am foarte multe cu mine.

Nedrept

Deși când eram mic mergeam cu mare drag la grădiniță, educatoarea noastră mă nedreptățea adesea. Cu toate că sunt stângaci și ea știa asta, mă obliga întotdeauna să scriu cu mâna dreaptă. Dacă nu o ascultam, mă amenința că îmi va face injecții, lucru care, la vârsta aceea, mă speria foarte tare. În acele momente, eram stresat și căutam alinare pentru că mă simțeam nedreptățit și supărat. La un moment dat, eram bolnav și m-a certat. Nu am înțeles de ce a făcut asta tocmai atunci când nu mă simțeam bine.

Totuși, pentru mine, doamna educatoare era lumina de la capătul tunelului. Îmi era una dintre cele mai dragi persoane și, de foarte multe ori, mergeam la grădiniță de dragul ei. Aproape că îmi vine să zâmbesc atunci când mă gândesc la toate astea.

0 comentarii

Publicitate

Sus