04.02.2023
Intro

În perioada septembrie - octombrie 2022, atelierele de autocunoaștere prin scris Mă văd. Mă descriu. Mă aflu. au fost organizate simultan în trei școli bucureștene: Colegiul Național "Grigore Moisil", Liceu Teoretic Bilingv "Miguel de Cervantes" și Liceul Tehnic "Carol I".

 Un grup de 20 de elevi din clasele a X-a și a XI-a au putut să abordeze trei tipuri distincte de scriere:
scrierea creativă (creative writing),
scrierea dramatică și
scenaristica.

Copiii au experimentat, atât prin teorie, cât și prin lucru practic, modul în care cuvântul scris poate genera forme diverse de conținut - fie el literatură, monolog sau scenariu de film. Tinerii autori au fost încurajați să descopere și să exploreze propriile trăiri, gânduri și experiențe pe care, mai apoi, le-au transpus pe hârtie, în formele caracteristice fiecărui tip de scriitură în parte.

LiterNet.ro găzduiește o selecție de texte din portofoliul fiecărui adolescent care a participat la ateliere.



Andreea Izabela Vlad (17 ani)

Autobiografia în 50 de cuvinte și-o minciună

Mă numesc Izabela, dar toată lumea îmi spune Iza. Am 17 ani. Îmi place să fiu în centrul atenției, dar în același timp nu îmi place. Mă pasionează moda și am fost model pentru o perioadă scurtă de timp. Îmi place să experimentez și să încerc lucruri noi. Am încercat multe lucruri: canto, teatru, gimnastică, karate, dansuri, volei.

Eu în situația asta

Cum se va descurca Clara în această situație? Aceasta este întrebarea. Poate vă întrebați despre ce este vorba. Ei bine, totul a început de la o simplă provocare pusă de prietenii ei.

Într-o seară, Clara și amicii ei s-au întâlnit pentru a petrece timp împreună. Aceștia s-au gândit să se joace "Adevăr și provocare". Totul a decurs bine până când a venit rândul Clarei. Aceasta a ales "provocare" și a primit una pe măsură de la Mircea, prietenul ei. Trebuia să fure un produs din cel mai apropiat magazin, pentru a face jocul mai palpitant. Evident, Clara nu a fost de acord să facă asta, mai ales fiindcă era o persoană foarte corectă. Mircea a insistat, spunându-i că e fricoasă. Auzind asta, Clara se duce la magazin. În drum spre acesta, se tot gândește dacă e bine ce face, dacă merită. Ce se va întâmpla dacă o vede cineva? Intră prin spatele magazinului și, în acel moment, frica începe să o cuprindă. Se frământă. Mâinile încep să îi transpire, să tremure. Gândurile o înconjoară. Clara se uită în stânga, apoi în dreapta, și ia, cât ai clipi, o ciocolată. La ușa magazinului, o așteaptă paznicul. O întreabă ce caută acolo. Cum se descurcă Clara în această situație? Spune adevărul sau pleacă, având pe conștiință ce a făcut?

Ei bine, Clara face alegerea corectă și mărturisește. Paznicul îi apreciază sinceritatea. Dacă fata nu ar fi recunoscut adevărul, era pregătit să cheme poliția. Așa, Clara și-a învățat lecția și de acum nu va mai face lucruri care nu sunt corecte, doar pentru a obține aprobare din partea altor persoane.

Nedrept

Totul s-a petrecut într-o zi obișnuită de școală. Eram la ora de engleză. Totul mergea normal. Doamna profesoară ne dăduse o temă de clasă. Am început să lucrez, în timp ce unii dintre colegii mei stăteau și nu făceau nimic. La un moment dat, stiloul mi-a căzut de pe bancă. Neavând o dispoziție prea bună, doamna profesoară a început să se ia de mine, acuzându-mă că nu scriu în caiet. Am încercat să îi explic că am scris tot și că nu am stat degeaba. Cu toate acestea, ea s-a enervat și mi-a pus nota 4. Am fost foarte supărată pentru că ceea ce s-a întâmplat a fost nedrept.

0 comentarii

Publicitate

Sus