24.11.2023
Intro

Atelierele de autocunoaștere prin scris Încotro s-au desfășurat în perioada septembrie - noiembrie 2023 în trei module:

scriere creativă (cu Oana Răsuceanu)
scriere dramatică (în coordonarea Mihaelei Michailov) și
scenaristică (cu Ana Agopian).

Dedicate elevilor din Liceul Teoretic Bilingv "Miguel de Cervantes", aceste exerciții de scris vor sta la baza unui spectacol de teatru coordonat de Ana Agopian și Oana Răsuceanu. Astfel, adolescenții-autori, deveniți deopotrivă creatori și actori, vor putea percepe și din altă perspectivă nuanțele, mesajele, construcția frazelor, intențiile replicilor, gândurile ascunse ale personajelor.

LiterNet.ro găzduiește o selecție de texte din portofoliul fiecărui adolescent care a participat la ateliere.



Amalia Țepeș - 15 ani

Autobiografie în 50 de cuvinte și-o minciună

Ador animalele, le iubesc, mi se par niște ființe pure, cu un suflet și mai pur. Am avut un cățel când eram mai mică, un labrador maro, o chema Lexi, dar a murit când aveam 5 ani și de atunci am tot avut animale de companie, mai precis 7 pisici. Mă numesc Amalia și am 15 ani, îmi place să scriu și să mă uit la filme / seriale și vreau să mă mut in Spania după ce o să termin facultatea.

Sunt obosită pentru că

Simt că lumea are prea multe așteptări de la mine.
Simt că trebuie să fiu fiica perfectă și să nu-i dezamăgesc pe părinții și prietenii mei cei mai apropiați.
Trebuie să fac o primă impresie bună, de fiecare dată când întâlnesc pe cineva nou.
Dezvolt prea mult unele subiecte, involuntar (overthink).

Superputerea

Deschid ochii, mă uit la ceas. Este ora 7.30. Mă dau jos din pat și realizez că astăzi am de dat un test la biologie, iar eu ieri nu am învățat nimic, deci astăzi până dau testul trebuie să învăț tot despre celula vegetală și cea animală. În drum spre școală, în metrou, decid să îmi scot caietul de biologie și să mai citesc un pic. Citesc de două ori, dar îmi dau seama că am reținut totul. DA! Asta e superputerea mea. Pot reține totul.

Ajunsă la stația de metrou unde trebuie să cobor, pornesc spre școală cu gândul la puterea mea și la faptul că mai am doar o oră până când dăm testul. Doamna îmi dă testul, iar eu îl încep. Superputerea mea intră în acțiune, iar eu încep să scriu tot ce am citit în drum spre liceu. Nici nu știu când a trecut timpul atât de repede, pentru că eu am terminat testul prima, în 15 minute.

Mă uit în jur și îmi dau seama că doamna profesoară a stat în tot acest timp în spatele meu și pentru un moment am simțit că tot ce exista în jurul meu nu mai era. În acel moment de anxietate, o aud pe doamna cum mă strigă și mă roagă să merg la catedră cu ea, deoarece trebuie să vorbească cu mine. Îmi spune că ea credea că eu copiez și că de aceea a stat tot testul în spatele meu. Îmi corectează testul pe loc, îmi pune nota zece, mi-o trece în catalog și mă lasă să plec.

Dacă ar fi să renunț la superputerea mea ar fi pentru că persoanele nu au încredere în mine, crezând că le mint sau, în cazul profesorilor, copiez.

După orele obositoare de școală ajung înapoi acasă. Mă simt obosită din pricina presiunii pe care testul a pus-o pe mine, dar în același timp și fericită deoarece am reușit să iau o notă maximă la test. Cred că puterea asta îmi va fi de mare folos.

0 comentarii

Publicitate

Sus