Intro
Atelierele de autocunoaștere prin scris Încotro s-au desfășurat în perioada septembrie - noiembrie 2023 în trei module:
scriere creativă (cu Oana Răsuceanu)
scriere dramatică (în coordonarea Mihaelei Michailov) și
scenaristică (cu Ana Agopian).
Dedicate elevilor din Liceul Teoretic Bilingv "Miguel de Cervantes", aceste exerciții de scris vor sta la baza unui spectacol de teatru coordonat de Ana Agopian și Oana Răsuceanu. Astfel, adolescenții-autori, deveniți deopotrivă creatori și actori, vor putea percepe și din altă perspectivă nuanțele, mesajele, construcția frazelor, intențiile replicilor, gândurile ascunse ale personajelor.
LiterNet.ro găzduiește o selecție de texte din portofoliul fiecărui adolescent care a participat la ateliere.
Autobiografie în 50 de cuvinte și-o minciună
Eu sunt Robert, am 15 ani, provin din școala Federico Garcia Lorca, am Dele de nivel A2. Îmi plac jocurile și mi-ar plăcea ca pe viitor să pot participa la dezvoltarea lor, ori ca programator, ori ca scenarist. De asemenea, am și experiențe cu scrisul în trecut.
Scrisoare către mine mic
Dragă Robert,
Nu mă cunoști încă, dar în curând o vei face. Eu sunt tu, la 15 ani, 8 ani diferență între noi. Chiar și în aceste zile, îmi aduc aminte de când mi-era frică să încerc lucruri noi. Încă mai am această teamă, dar ușor-ușor trec peste. Îți scriu această scrisoare ca să-ți spun că nu trebuie să te sperii, și trebuie să te duci să îndrăznești, pentru că oricum ar fi, bine sau rău, vesel sau trist, dezamăgitor sau nu, primele dăți sunt mereu cele mai importante. Tu ești foarte prietenos și am să te rog să nu faci aceleași greșeli ca și mine, adică să te-ncrezi în persoanele nepotrivite, care te pot trage în jos, mai ales cele care te rănesc ușor. Unele persoane nu sunt ceea ce par a fi și e bine să-ți alegi prietenii cu atenție, deoarece unii îți pot tăia dorința de a încerca lucruri noi, de teamă să nu fi rănit. Sper să poți trece peste fricile tale, și sper că această scrisoare chiar te-a ajutat, deoarece eu chiar nu sunt bun la încurajat sau la dat sfaturi.
Cu drag, Robert
Scrisoare de la mine mare
Dragă Robert la 11 ani,
Începi clasa a 5-a, iar eu îți scriu această scrisoare, 4 ani mai târziu, din clasa a 9-a. Vei ajunge la Cervantes, unde vei cunoaște oameni noi, și unde îți va plăcea mai mult decât la vechea ta școală. La începutul clasei a 8-a, domnul Manta ne-a povestit despre evaluare, ca fiind granița dintre copilărie și maturitate. Într-adevăr, am mai auzit această poveste de-a lungul anului, nu doar de la profesori, dar și de la familie, în special de la Maria, care a dat evaluarea cu doi ani în urmă. Chiar dacă mulți au avut aceasta părere față de evaluare, eu îți zic sincer, că la 4 luni după aceasta, eu încă mă simt copil, nu am avut încă acel moment care să mă facă să realizez că sunt matur, dar, personal nu mă plâng. Mie îmi place așa, să mă simt copil, să simt de parcă mai am mult până cresc. Sper să am acest moment în curând, de fapt, pe cine păcălesc, chiar sper să nu. Trăiește-ți copilăria, mini eu. Căci, cine știe cât mai durează?
Cu drag, Robert
Întâlnirea mea cu mine la 30 de ani
- Salut, Robert de la 30 de ani!
- Hei, salut. Ce faci?
- Bine, tocmai am terminat ziua de liceu. Acum voiam să iau ceva de băut și după să merg la metrou ca să merg acasă.
- Până la Saligny, nu? Și te ia de acolo cineva?
- Nu, nu ne-am mutat încă. Încă stăm în Titan. Deci să înțeleg că până la urmă tata și-a ținut promisiunea și ne-am mutat vara asta?
- V-ați mutat înainte de începerea clasei a 10-a și ai continuat să te duci la Cervantes, chiar dacă părinții tăi au vrut să te transfere la o școală mai apropiată, tu te-ai opus și i-ai convins să te lase să mergi acolo.
- Ce mai fac mama și tata?
- Sunt bine, tata încă lucrează la acel depozit, iar mama ta este încă una dintre cele mai importante persoane la locul ei de muncă și nu mai are nici atât de multe dureri de cap.
- Mă bucur să aud asta. Păi, se face târziu, ar trebui să plec. Îmi iau cafeaua și mă duc după metrou.
- Bine, ai grijă!
- Mulțumesc! Pe curând!
- Pe curând!